Paaiškino, kodėl rusai degins sūrius iš Europos

Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovė Ana Popova pasakė, kad Rusijos žemės ūkio ministro siūlymas naikinti maisto produktus, kuriems šalis pritaikiusi sankcijas, yra visiškai logiškas.

Rusai svarsto galimybę deginti iš Europos atriedančius sūrius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusai svarsto galimybę deginti iš Europos atriedančius sūrius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2015, 1:24 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 4:25 PM

Kai Vakarų pasaulis į Rusijos veiksmus Ukrainoje reagavo ekonominėmis sankcijomis, Rusija nutarė kirsti atgal ir pritaikė savas sankcijas – atsakomąsias. Pagal jas į Rusiją negali patekti daugelis europinių maisto produktų,  užkardas išdygo ir prieš JAV produkciją.

„Rospotrebnadzor“ vadovė A.Popova, kaip skelbia Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“, pabrėžė, kad užsieniniai produktai, kuriems taikomi importo draudimai, kelia grėsmę vartotojams.

„Kad būtų galima įvežti sankcijomis draudžiamus produktus, reikia pakeisti jų dokumentus. Įvežti tokį produktą su tikrais jo dokumentais, kurie įrodytų jo kokybę, kilmės vietą ir nepavojingumą, neįmanoma. Todėl negalima sakyti, kad ši produkcija tinkamos kokybės ir nepavojinga, tad kitokios išeities, kaip tik naikinti, nėra ir negali būti“, – kalbėjo A.Popova Rusijos televizijai „Rossija 24“.

Ji sakė, kad per 2014-uosius „Rospotrebnadzor“ sulaikė 2,7 mln. kilogramų produktų, kuriems pritaikytos sankcijos.

Prieš kelias dienas pasirodė pranešimų, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau pritarė žemės ūkio ministro Aleksandro Tkačiovo siūlymui naikinti maisto produktus, patekusius į Rusiją iš tų šalių, kurioms taikomos sankcijos. Tačiau Lietuvoje abejojama, ar tai įmanoma.

Nors Rusija draudžia, maisto produktai iš Europos Sąjungos, JAV ir kitų valstybių per trečiąsias šalis vis dėlto pasiekia šios šalies parduotuvių lentynas ir šaldytuvus.

Šiuo metu galioja kitokia tvarka – Rusiją pasiekę uždrausti kroviniai grąžinami tiekėjams. Bet, anot žemės ūkio ministro A.Tkačiovo, tai neveiksmingas būdas.

Į Rusiją uždrausta įvežti jautieną, kiaulieną, daržoves, vaisius, paukštieną, žuvį, pieną ir jo produktus iš JAV, Europos Sąjungos šalių, Kanados, Australijos ir Norvegijos.

Bendrovės „Sojuzmoloko“ vadovas Andrejus Danilenka sakė, kad Rusija nejaučia pieno stygiaus, tačiau europiniai produktai, nepaisant draudimų, vis tiek patenka į šios šalies rinką.

„Jau yra technologijos, leidžiančios sunaikinti iš esmės bet kokius produktus, tarkime, sudeginti sūrį“, – sakė A.Danilenka.

Premjeras Dmitrijus Medvedevas aiškino, kad kai kurios nesąžiningos bendrovės siunčia draudžiamą produkciją į trečiąsias šalis, tačiau kroviniai lieka Rusijoje. Visa tai bus naikinama, nors tam reikia keisti įstatymus.

Vertina skeptiškai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius skeptiškai įvertino Rusijos ketinimus naikinti esą nelegaliai į šalį patekusius maisto produktus.

„Kai prekės keliauja tranzitu iš Kaliningrado, mes jų nenaikiname, nors ten būna daug klaidų. Paprašome papildomų dokumentų arba grąžiname produkciją“, – agentūrai BNS sakė J.Milius.

Jis teigė, kad produktus galima naikinti tik tuomet, jeigu jie yra nuodingi, pasibaigęs jų galiojimo laikas arba neaiškus siuntėjas ir gavėjas.

Parengė Aida Murauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.