JAV pareigūnai purto „DB“: ieško rusiškų milijardų pėdsakų

Jungtinių Valstijų pareigūnai tiria sandorius, kuriuos „Deutsche Bank“ sudarinėjo klientų iš Rusijos vardu, papasakojo agentūra „Bloomberg“ su nuoroda į patikimus šaltinius, gerai susipažinusius su padėtimi.

Žinybą sudomino įtartini „milijardų dolerių vertės“ sandoriai, kurie buvo sudarinėjami per šiuos metus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žinybą sudomino įtartini „milijardų dolerių vertės“ sandoriai, kurie buvo sudarinėjami per šiuos metus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2015, 12:37 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 2:28 AM

Pasak agentūros žurnalistės pašnekovės, kalbama apie JAV Teisingumo ministerijos tyrimą, apie kurį anksčiau nebuvo skelbta. Žinybą sudomino įtartini „milijardų dolerių vertės“ sandoriai, kurie buvo sudarinėjami per šiuos metus. Patikslinama, kad vadinamieji veidrodiniai sandoriai „galėjo sudaryti galimybes klientams iš Rusijos pervesti pinigus iš šalies deramai apie tai nepranešus valdžios institucijoms“.

Kaip pažymi „Bloomberg“, naujas tyrimas yra jau trečias JAV tyrimas, susijęs su galimai neteisėta Vokietijos banko veikla. Jam inkriminuojamas įstatymų dėl amerikiečių sankcijų pažeidimas ir užsienio valiutų kurso falsifikavimas.

Anksčiau agentūra pranešė, kad per „Deutsche Bank“ būstinę Maskvoje 2011–2015 metais vykdytų įtartinų bankinių operacijų apimtys galėjo siekti 6 mlrd. dolerių.

Gegužės pabaigoje oficiali banko atstovė Anke Feil pranešė, kad „Deutsche Bank“ turi informacijos apie galimą pinigų plovimą per jo įstaigą Maskvoje ir atlieka šio fakto žinybinį tyrimą. „Deutsche Bank“ įstaiga Maskvoje tuomet nušalino nuo pareigų keletą darbuotojų.

„Bloomberg“ šaltinis nurodo, kad JAV reguliavimo institucija tikrina, ar galėjo Maskvoje įsikūrusios banko įstaigos darbuotojai vykdyti operacijas, kurios galimai padėjo klientams iš Rusijos apeiti ekonomines sankcijas. Tirdama šį faktą žinyba paprašė, kad „Deutsche Bank“ pateiktų pilną sąrašą darbuotojų, dalyvaujančių ją dominančiuose sandoriuose, ir duomenis apie kontrahentus.

Anksčiau Jungtinės Karalystės finansų įstaigų darbo kontroliavimo institucija „Financial Conduct Authority (FCA)“ pradėjo patikrinimą dėl „Deutsche Bank“ galimai padaryto įstatymų pažeidimo dirbant su klientais Maskvoje. Šie įstatymai reikalauja kovoti su pinigų plovimu. Apie tai sužinota praėjus kelioms dienoms po to, kai savo tyrimą pradėjo amerikiečiai.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.