Kas tie paslaptingi „Fresh Market“ įkūrėjai, užrūstinę Minską?

Sergejus Litvinas ir Vladimiras Vasilko Baltarusijoje kartu verslą pradėjo 1990 metais atidarę Minsko geležinkelio stotyje kioską. O dabar jų pavardės mirga sėkmingiausių Baltarusijos verslininkų sąrašuose – vyrai valdo didžiausią prekybos tinklą „Euroopt“. Tačiau Lietuvoje baltarusiai patyrė nesėkmę – ketvirtadienį užsidaro jų valdomos „Fresh Market“ parduotuvės.

V.Vasilko (kairėje) ir S.Litvinas Lietuvoje bandė pritaikyti savo patirtį, tačiau nesėkmingai.<br>lrytas.lt
V.Vasilko (kairėje) ir S.Litvinas Lietuvoje bandė pritaikyti savo patirtį, tačiau nesėkmingai.<br>lrytas.lt
Lietuvoje baltarusių „Fresh Market“ tinklas žlunga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje baltarusių „Fresh Market“ tinklas žlunga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje baltarusių „Fresh Market“ tinklas žlunga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje baltarusių „Fresh Market“ tinklas žlunga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Marius Jokūbaitis

Aug 6, 2015, 3:30 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 6:49 PM

O kur dar Minsko vyno gamykla, mėsos perdirbimo gamyklos. Visai verslo imperijai abu vyrai, galima sakyti, diriguoja iš Lietuvos, nes čia jie gyvena daugiau nei dešimt metų.

Pavyzdžiui, S.Litvinas turi butą Z.Sierakausko gatvėje, taip pat namą prestižiniame Laurų kvartale, Vilniuje. 49 metų S.Litvinas ir jo bendraamžis V.Vasilko – bėgliai, kuriems teko pasitraukti iš tėvynės dėl ten mestų kaltinimų. Tačiau Lietuvoje jiems verslas nepavyko – jų turimas „Fresh Market“ tinklas žlunga. Rugpjūčio 6-oji daliai parduotuvių yra paskutinė darbo diena.

Lrytas.lt iš arčiau pažvelgė į viešumos ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje vengiančius verslininkus. Nors ši savaitė – paskutinė „Fresh Market“ parduotuvėms Lietuvoje, dar daugiau griūčių gali būti pačioje Baltarusijoje.

Teko bėgti iš tėvynės

Kai 2013 metais Lietuvoje pradėjo atsidarinėti „Fresh Market“ parduotuvės, Baltarusijoje „Euroopt“ jau buvo didžiausias tinklas.

Dabar sunku net patikėti, tačiau Baltarusijoje verslą jie sukūrė per atstumą ar bent jau lankydamiesi ten ne taip dažnai.

„Kalbama, kad jie jau be problemų gali atvažiuoti į mūsų šalį. Taip pat kalbama, kad jie kažkaip susiję su valdžia, bet visa tai tik kalbos, nes oficialios informacijos nėra“, – pasakojo vienas Baltarusijos žurnalistas, rašantis verslo temomis.

Baltarusijos spauda yra plačiai aprašiusi 2003 metais kilusi skandalą. S.Litvinas ir V.Vasilko tuomet buvo apkaltinti nusikalstamos organizacijos kūrimu.

Esą valstybė patyrė daug žalos dėl mokesčių vengimo, kontrabandos, pinigų plovimo. Tais pačiais metais verslininkams pavyko pasprukti iš šalies, rašo „Narodnaja volia“.

Verslininkai atsidūrė Varšuvoje, tačiau lenkai juos netrukus sulaikė pagal Baltarusijos prašymą. Bet po paros paleido – teismui pritrūko pagrindo juos perduoti Baltarusijai.

Taip abu verslininkai perbėgo į Lietuvą. Tiesa, neaišku, ar dabar paieška dar vis galioja. Baltarusijos žurnalistams taip ir nepavyko išaiškinti, ar jiems byla nutraukta ar ne.

„Patys verslininkai niekada nėra davę interviu“, – pažymi Baltarusijos žurnalistai.

Sunku pasakyti, kodėl verslininkams vis dar sudėtinga visam laikui grįžti į Baltarusiją. Yra žinoma, kad S.Litvino brolis Baltarusijoje eina aukštas pareigas teisėtvarkos srityje.

„Fresh Market“ – tik asmeninis projektas?

Tačiau jiems pavyko įkurti didžiausią Baltarusijoje prekybos tinklą „Euroopt“, verslininkus sėkmė vertė pasižvalgyti už šalies sienos. Rusijoje jie startavo su ekonominės klasės tinklu „Eurotorg“, parduotuvių atidarė ir Lenkijoje, valdo ir buitinės technikos parduotuvių tinklą.

Todėl verslių baltarusių akys 2012–2013 metais nukrypo į Lietuvą, kurioje jie, beje, ir gyvena. S.Litvinas ir V.Vasilko buvo tikri, kad jiems pakaks patirties kuriant naują prekybos tinklą Lietuvoje.

Juk „Euroopt“ valdo per 300 parduotuvių, o „Fresh Market“ startas Lietuvoje buvo kuklus vos su keliomis parduotuvėmis, išsinuomotomis iš „Samsono“.

„Fresh Market“ yra asmeninis vieno iš „Euroopt“ tinklo savininkų projektas, kuris neturi nieko bendra su verslais Baltarusijoje“, – nepriklausomas verslo naujienų portalas tut.by cituoja artimą verslo partneriams šaltinį.

Praėjusių metų duomenimis, šie du verslininkai į „Fresh Market“ jau buvo investavę per 10 milijonų eurų. Tai rašo Baltarusijos žiniasklaida. Tačiau verslą ištiko nesėkmė.

Problemų raktas – Baltarusijoje?

Baltarusijos nepriklausomas verslo naujienų portalas tut.by rašo, kad „Fresh Market“ staigų žlugimą Lietuvoje galėjo lemti problemos pačioje Baltarusijoje.

Mat vyriausybinės institucijos turi nemažai pretenzijų „Euroopt“ tinklui dėl to, kad šis smarkiai vėluoja atsiskaityti su tiekėjais. Pasirodė ir daugiau neigiamos informacijos apie šį tinklą.

„Žinoma, tai negalėjo nepaveikti „Fresh Market“ planų Lietuvoje“, – portalas cituoja anoniminį šaltinį.

Dažnai rašoma apie tai, kas vyksta su didžiausiu prekybos tinklu Baltarusijoje. „Yra žinių, kad kompanija prisiėmė pernelyg daug kreditų, nemoka tiekėjams, o juos pačius spaudžia skolos. Užsimenama ir apie bankroto tikimybę“, – lrytas.lt pasakojo Baltarusijos žurnalistas.

Kaip viena iš galimų versijų – abu verslo partneriai susipyko.

Tačiau paties Baltarusijos tinklo atstovai tai neigia.

„Mes neturime jokio poveikio „Fresh Market“, – perdavė Baltarusijos žurnalistams „Euroopt“ direktorių tarybos pirmininkas Andrejus Zubkovas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.