Prasti metai: medų gali tekti vežtis iš užsienio

Žemaitijos bitininkai sako, kad šiųmetė vasara nepalanki medui rinkti, kol kas bitės sunešė jo trečdaliu mažiau nei pernai, todėl medaus bus mažiau ir jis kainuos brangiau.

Gerais metais apie 80 tūkst. bičių, gyvenančių viename avilyje, į jį suneša kone 80 kg medaus.<br>O.Posaškovos nuotr.
Gerais metais apie 80 tūkst. bičių, gyvenančių viename avilyje, į jį suneša kone 80 kg medaus.<br>O.Posaškovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lidija Jankauskienė, LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt

Aug 9, 2015, 8:04 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 11:31 AM

Šiaulių rajone bites laikantis Vaclovas Paliulis sako, kad iš turimų 85 avilių šiemet medaus prisuks gerokai mažiau nei geriausiais metais. Viską sugadino šaltas pavasaris ir šaltoka lietinga vasaros pradžia, kai žydėjo dauguma augalų.

Bitininkas sako su bitėmis draugaujantis nuo jaunystės, todėl apie jas ir apie medų žino beveik viską. Bites stebėti ir kitiems rodyti jis net pasigaminęs avilį stiklinėmis sienomis. Čia pat įsirengęs ir bičių vaikų darželį, kur augina šeimas.

Gerais metais apie 80 tūkst. bičių, gyvenančių viename avilyje, į jį suneša kone 80 kg medaus, šiemet jo būsią gal tik apie 50 kg. Medaus spalva priklauso nuo to, kur jis surinktas.

„Rapsų medus – baltas, dobiliukų būna šviesesnis, aviečių – šviesesnis, o ypač tamsus yra grikių medus, kiaulpienių – toks rausvas. Iš kokių augalų prineša, toks medus ir yra“, – aiškina bitininkas V.Paliulis.

Bitininkai sako, kad medaus kainos gali kilti, šiuo metu Šiaulių turguje kilogramas kainuoja apie 5–6 eurus, mažesniuose miesteliuose – pigiau. Pritrūkti šio saldaus ir visų mėgstamo produkto neturėtų – esant stygiui, bus parvežta iš užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.