Graikija artėja prie trečiojo susitarimo su kreditoriais

Graikija su savo kreditoriais pirmadienį tęs derybas dėl trečiosios finansinės paramos programos po iki vėlumos užsitęsusių diskusijų sekmadienį. Anot abiejų derybų pusių, jau artimiausiu metu bus susitarta dėl trečiosios finansinės paramos, informuoja „EUbusiness“.

Graikijos premjeras Alexis Tsipras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Graikijos premjeras Alexis Tsipras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 10, 2015, 11:32 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 6:52 AM

Šalies finansų ir ekonomikos ministrai Euklidas Cakalotas ir Giorgas Statakis sekmadienį 14.00 val. Graikijos ir Lietuvos laiku grįžo prie derybų stalo su kreditoriais – Europos centrinio banko (ECB), Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos stabilumo mechanizmo (ESM) ir diskutavo aštuonias valandas.

Graikai kartu su kreditoriais baigia rengti naujos 86 mlrd. eurų vertės finansinės paramos projektą, mainais į tolesnes reformas. Graikija tikisi pasiekti susitarimą iki rugpjūčio 20 dienos, kai šalis turi grąžinti apie 3,4 mlrd. eurų ECB.

Derybos vyko sklandžiai ir tikimasi, kad bus užbaigtos antradienį, AFP agentūrai teigė ES šaltinis.

„Turime pasiekti susitarimą iki antradienio, ir visi derybų dalyviai daro viską, kad tai būtų įmanoma“, – pridūrė šaltinis.

Sekmadienį vyriausybę remiantis laikraštis „Avgi“ rašė: „Visi ženklai rodo, kad susitarimas bus pasiektas.“ Anot laikraščio, jau šią savaitę parlamente gali vykti balsavimas dėl minėto susitarimo; o tuo atveju, jeigu euro zonos finansų ministrai pritartų jam ateinantį penktadienį, balsavimas šalies parlamente galėtų vykti rugpjūčio 18 dieną.

Graikijos vyriausybė birželio 30-ąją nepajėgė pervesti Fondui 1,56 mlrd. eurų. Liepos 13-ąją ji nesumokėjo dar 457 mln. eurų. Graikijai negrąžinus skolos laiku, TVF sustabdė savo finansavimo programą šaliai. Tačiau liepos 20 d. Graikija pervedė TVF apie du milijardus eurų uždelstos įmokos po to, kai gavo iš Europos Sąjungos (ES) tarpinę 7 mlrd. eurų paskolą, taip įgydama teisę į tolesnį TVF finansavimą. Rugpjūčio 7 d. Atėnai pervedė Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) daugiau nei 186 mln. eurų palūkanų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.