Palangiškiai pajuto: taupyti pradėjo net rusų turtuoliai

Vasaros pabaigoje sugrįžę karščiai atgaivino Palangos verslininkų viltis, kad bent rudeniop plūstelės daugiau rusų. Tačiau atrodo, kad jos taip ir neišsipildys.

Į pajūrio kurortą anksčiau plūdę rusai iš kitų poilsiautojų išsiskirdavo tuo, kad ištisomis šeimomis apsistodavo kelioms savaitėms ir net mėnesiui.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Į pajūrio kurortą anksčiau plūdę rusai iš kitų poilsiautojų išsiskirdavo tuo, kad ištisomis šeimomis apsistodavo kelioms savaitėms ir net mėnesiui.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
„Lietuvoje rusų turistų, palyginti su 2014-aisiais, sumažėjo 38 proc., bet tai dar neblogai“, – sakė Lietuvos turizmo departamento atstovė Rusijoje M.Nikulova.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
„Lietuvoje rusų turistų, palyginti su 2014-aisiais, sumažėjo 38 proc., bet tai dar neblogai“, – sakė Lietuvos turizmo departamento atstovė Rusijoje M.Nikulova.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 11, 2015, 5:27 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 12:33 AM

Kategoriški Lietuvos vadovų pareiškimai Rusijos atžvilgiu gal ir atbaido dalį šios šalies turistų, svarstančių, ar verta vykti į Palangą. Bet kur kas daugiau įtakos turi rublio kurso nuosmukis.

Taip „Lietuvos rytui“ aiškino Palangoje atostogaujanti Lietuvos turizmo departamento atstovė Rusijoje Marina Nikulova.

Automobilių sumažėjo

Į pajūrio kurortą anksčiau plūdę rusai iš kitų poilsiautojų išsiskirdavo tuo, kad ištisomis šeimomis apsistodavo kelioms savaitėms ir net mėnesiui.

„Tada man didžiąją vasaros dalį nebereikėdavo rūpintis poilsiautojų paieška.

Lietuviai atvažiuoja savaitgaliui arba, geriausiu atveju, vienai savaitei. Laukiant kitų klientų kambariai po keletą dienų būna tušti“, – pasakojo per 20 metų būsto nuoma užsiimantis palangiškis.

Rusų stygių šiemet pajuto ir vidutinio lygio viešbučiai.

„Pernai vasarą jų būdavo pilna. Poilsiautojai iš Kaliningrado važiuodavo autobusais.

Dabar mūsų aikštelėje vos du automobiliai su Rusijos valstybiniais numeriais“, – teigė 3 žvaigždučių viešbučio „Alanga“ vadovas Pranas Subačius.

Anot jo, kai kurie klientai iš Rusijos rezervavo numerius dar pavasarį, tačiau taip ir neatvyko.

Galbūt dėl to, kad nuo to laiko euras rublio atžvilgiu gerokai pabrango.

Taupo ir turtuoliai

Prestižinio viešbučio „Vanagupė“ pardavimų ir marketingo vadybininkė Laura Pociūtė pripažino, kad poilsiautojų iš Rusijos sumažėjo, nors ir nelabai ryškiai.

Bet prabangesnių 4 ir 5 žvaigždučių viešbučių atstovai teigia, kad pas juos apsistojantys rusai ėmė taupyti: jie atvyksta trumpesniam laikui nei anksčiau.

Gatvėje pakalbinta šios šalies verslininkė sakė anksčiau gyvendavusi viešbučiuose, tačiau šią vasarą Palangoje išsinuomojo butą.

„Į Palangą pirmą kartą atsivežiau savo tėvus.

Viešbutyje mums būtų tekę įsikurti dviejuose numeriuose, o tai būtų kainavę gana brangiai.

Dabar mes visi telpame viename bute, kurio kaina prilygsta vienam gero viešbučio kambariui“, – pasakojo rusė.

Poilsis brango trečdaliu

„Praėjusią vasarą euras kainavo 45–48 rublius, o dabar jį galima nusipirkti jau už 73 rublius.

Tai labai daug. Išvažiuojamasis turizmas į euro zoną Rusijoje smukęs 40 proc.

Lietuvoje rusų turistų, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo 38 proc., tačiau tai dar yra neblogai. Kitose Vakarų šalyse jų sumažėjo net 80 proc.

Pavyzdžiui, Anglijos svaras sterlingų kainuoja apie 100 rublių. Vien metro bilietas kainuoja 4 svarus. Rusui tie 400 rublių – neįsivaizduojamai brangu“, – teigė Lietuvos turizmo departamento atstovė Rusijoje M.Nikulova.

Vilnius nenukentėjo

Kad mažėja rusų poilsiautojų, rodo duomenys apie tiesioginiais reisais iš Maskvos į Palangos oro uostą atskrendančius keleivius.

Nuo birželio vidurio devyniais reisais orlaiviais, kuriuose telpa 50 žmonių, į Palangą iš Maskvos atskrido 327 turistai. Pernai per tą patį laikotarpį buvo sulaukta 408 keleivių.

Tiesa, į Vilnių keleivių iš Maskvos šią vasarą atskrido netgi daugiau: pernai birželį sulaukta 6648, o šiemet per tą patį laiką – beveik tūkstančiu daugiau.

Daugiau žmonių į Lietuvos sostinę iš Maskvos skrido ir liepą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.