Kinija stumia pasaulį į valiutų karą

Nori apsisaugoti nuo valiutų spekuliacijų

Antradienį Kinijos nacionalinė valiuta nuvertėjo 1,9 proc., trečiadienį – 1,6 proc.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Antradienį Kinijos nacionalinė valiuta nuvertėjo 1,9 proc., trečiadienį – 1,6 proc.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Antradienį Kinijos nacionalinė valiuta nuvertėjo 1,9 proc., trečiadienį – 1,6 proc.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Antradienį Kinijos nacionalinė valiuta nuvertėjo 1,9 proc., trečiadienį – 1,6 proc.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 11:14 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:02 PM

Valdžia ir toliau stengiasi sustabdyti nacionalinės valiutos krytį

Antradienį Kinijos Centrinis Bankas (KCB) paskelbė, kad nuo šiol kasdien nustatoma jaunio vertė bus grindžiama pasaulinės rinkos pokyčiais ir ankstesne prekyba Kinijos valiuta. Tokiu sprendimu siekiama, kad valiutų kursas būtų labiau orientuotas į rinką, skelbia Kinijos reguliatorius. 

Šis KCB žingsnis sukėlė nuogąstavimų dėl galimo pasaulinio „valiutų karo“, kuris gali smarkiai išbalansuoti ekonomiką. 

Savaitgalį Kinija pranešė apie žymiai sumažėjusį eksportą ir gamintojų kainas, smukusias iki beveik mažiausio lygio per šešerius metus. Eksporto apimtys liepą sumažėjo 8,3 proc. – daugiau nei tikėtasi, o gamintojų kainų indeksas, palyginti su tokiu pat rodikliu prieš metus, smuko 5,4 proc.

Tokia statistika kelia susirūpinimą dėl antros pagal dydį pasaulio ekonomikos užsitęsusio lėtėjimo. 

Nori apsisaugoti nuo valiutų spekuliacijų

Nepaisant to KCB ir toliau įtikinėja, kad sąmoningas valiutos kurso nuvertėjimas – tai ne sisteminis požiūris, bet vienkartinė priemonė. Maža to, reguliatoriaus toliau tvirtina, kad rimtų priežasčių nacionalinės valiutos nuosmukiui nėra, skelbia agentūra „Reuters“.

Šalia valiutinės intervencijos KCB ėmėsi ir žodinių veiksmų. Jis pakvietė bankus apriboti valiutos pardavimą toms kompanijoms, kurios turi teisę atlikti užsienio operacijas. Dalis jų pirkdavo dolerius ir juos panaudodavo spekuliuodami valiutų kurso skirtumu, skelbia agentūra „Blomberg“.

Tarptautinis Valiutos Fondas teigiamai vertina perėjimą prie naujos juanio kurso nustatymo sistemos: „jie sustiprins rinkos mechanizmo vaidmenį nustatant valiutos kursą“, tačiau sprendimo pasekmės priklausys nuo to, kai bus taikomas naujasis mechanizmas.

Sukels perteklių rinkoje

„KCB priemonės, kurios taikomos devalvuojant juanį, turės daugiau įtakos importui nei Kinijos eksportui“,-teigia „ Samsung Futures Inc.“ analitikas  Hong Sung Ki.

„Kalbant apie tam tikras eksportui skirtas prekes, tokias kaip plieną, tai juanio nuvertėjimas sukels jų perteklių rinkoje, – analitiko žodžius cituoja „Bloomberg“.

Nikelio kaina trečiadienį smuko iki minimumo nuo 2008 metų, Londono metalų biržoje ateities sandoris atpigo 15 procentų – iki 9100 dolerių už toną, bet paskui susigrąžino dalį patirtų nuostolių – ir finale jo kaina krito 3,6 proc. Lyginant su kritimo tempais, tai buvo reikšmingiausias kritimas nuo 2011 metų. Vario ir aliuminio sandorių kotiravimas nukrito iki žemiausio lygio nuo 2009 m cinko – nuo 2010 metų.

Darys įtaką palūkanų normai

Kinijos reguliatoriaus sprendimas sumažinti valiutos kursą gali priversti Amerikos Federalinę rezervų sistemą atidėti bazinės palūkanų normos didinimą. Tokią analitikų nuomonę skelbia agentūra „Bloomberg“.

„Juanio devalvacija darys įtaką infliacijai, nes atpigs Kinijos prekių importas į JAV, – pareiškė „Penn Mutual Asset Management“ vadovas Zhiwei Ren. – Doleris sustiprės dar labiau ir tai taps rimta problema Federalinė rezervų sistemai. Tikimybė, kad rugsėjį bus padidinta palūkanų norma – dar mažesnė.“

Parengė Eugenija Grižibauskienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.