Prekybą internetu įsuko aferistai ar beviltiški verslininkai?

Pinigai už prekes pervesti, bet iš interneto parduotuvės – jokios žinios? O signalas telefone lyg užkerėtas pypsi be perstojo arba operatoriaus „balsu“ praneša, kad toje ryšio zonoje, kur turėtų sukiotis telefono savininkas, nėra jokios elektroninės gyvybės?

Interneto parduotuvė rubaiinternetu.lt iš pirmo žvilgsnio nekelia jokių įtarimų.
Interneto parduotuvė rubaiinternetu.lt iš pirmo žvilgsnio nekelia jokių įtarimų.
Interneto parduotuvė rubaiinternetu.lt iš pirmo žvilgsnio nekelia jokių įtarimų.
Interneto parduotuvė rubaiinternetu.lt iš pirmo žvilgsnio nekelia jokių įtarimų.
Interneto parduotuvė rubaiinternetu.lt iš pirmo žvilgsnio nekelia jokių įtarimų.
Interneto parduotuvė rubaiinternetu.lt iš pirmo žvilgsnio nekelia jokių įtarimų.
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė

Aug 14, 2015, 4:39 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 2:56 PM

Tokių situacijų netrūkta.

„Ko gero, interneto aferistai sunėrė tinklalapį rubaiinternetu.lt. Jie esą turi internetinę drabužių parduotuvę, tačiau prekių neatsiunčia. 

Seniai užsisakiau sąsagas marškiniams, viso labo – vos už 10 eurų. Tinklalapyje nurodyta, kad prekės ilgiausiai siunčiamos tris savaites. Bet kai jų nesulaukiau ir po mėnesio, ėmiau ieškoti galų. 

Su svetainės savininkais susisiekti nepavyko. O kai ėmiau žvalgytis apie juos atsiliepimų, iš šašršalo internete supratau, kad nukentėjusių yra gana daug. Ir už prekes jie yra pervedę nemažai pinigų“, -  pasakojo kaunietis D.K.

Įtaręs apgaulę, jis praėjusią savaitę kreipėsi į policiją. Anot vyriškio, tikėtina, kad ir daugiau apgautų žmonių tai jau padarė, nes prekių, kurios siūlomos svetainėje, yra ir gana brangių, pavyzdžiui, rankinių.   

„Bet tinklapis vis dar egzistuoja, o žmonės toliau pervedinėja savo pinigus į „juodąją skylę“, – piktinosi kaunietis D.K.

Svetainė vis dar gyva  

Pašnekovas užsiminė, kad elektroninės parduotuvės tinklalapį užklydo liepos pradžioje. 

„Ieškodamas prekės, tiesiog  Google paieškos sistemoje įvedžiau žodį „sąsagos“. Ir iš karto pamačiau nuorodą į minėtą elektroninės prekybos svetainę.  

 Daugiau nė neieškojau – neklaidžiojau po kitas internetines parduotuves.  Nes man ir kaina tiko, ir tos sąsagos patiko“, – užsiminė D.K.   

lrytas.lt nuėjo jo pėdomis – „sąsagos“ akimirksniu nuvedė į svetainę rubaiinternetu.lt, o už jos išrikiavo elektronines parduotuves  rasosdovanos.lt, style4u.lt ir kitas.

Įtarimams, kad svetainė rubaiinternetu.lt neveikia, surasti dingstį būtų sunku. Tik tiek, kad dauguma prekių kataloge jau nebeprimena vasaros, o, pavyzdžiui, odinė moteriška rankinė tekainuoja per 50 eurų. Kaina gerokai per menka, nes paprastai rankinių iš odos be 100 eurų nenusipirksi.            Galai – lyg į vandenį

Kas nutiko, kad žmonės nesulaukia užsakytų prekių? Užduoti šio klausimo svetainės savininkui A.K. taip ir nepavyko.

„Šiuo metu su adresatu nėra galimybės susisiekti“, – surinkus svetainėje nurodytą telefono numerį, be perstojo kartoja elektroninis operatoriaus „balsas“.

Užtat šios svetainės savininko pavardė per paieškos sistemą atveda ne tik į skundų tinklalapius, bet ir į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT).

Tarnyba skelbia “juodąjį“ įmonių arba individualiai dirbančių žmonių sąrašą. Jame nurodo, kokie vartotojų skundai ir kada ją pasiekė ir kokius sprendimus priėmė tarnyba.

Dažniausiai tame sąraše nurodoma, kad verslininkai turi sugrąžinti pinigus už vartotojų nepasiekusias ar nekokybiškas prekes.      Ties verslininko A.K. pavarde yra įrašas, kad jis dirba pagal individualios veiklos pažymą ir  nevykdo VVTAT sprendimų. 

 Įvyko virsmas?

„Neužsakykite drabužių interneto parduotuvėje „rubaitau.lt“, kurios savininkas dirba pagal individualios veiklos pažymą. Tai aferistas. Sumokate pinigus ir jokių prekių negaunate.

Iš pradžių dar atrašo, kad gausite jas po kelių dienų, po to -“išsiaiškinsime, kokių kilo problemų“, o paskui visai nustoja bendrauti.

Interneto puslapyje yra pasliūlymas užpildyti atsiliepimus, tai niekas jiems nepalankaus atsiliepimo nepatalpina ir visi skaito tik jų pačių sukurtus gerus atsiliepimus. Neįtikėtai įžulus žmonių apgaudinėjimas ir pinigų pasisavinimas, nesuprantu, kaip leidžiama tokioms įmonėms veikti“, – piktinosi vartotojas.

Minėta svetainė jau nebeegzistuoja. Ji buvo panaikinta maždaug prieš pusmetį. Tačiau šiuo metu ir to paties  žmogaus pavardė, ir tas pats individualios veiklos pažymos numeris yra nurodyti rubaiinternetu.lt kontaktuose.  

Pataria kreiptis į policiją

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovės Rūtos Asadauskaitės, verslininkas, kuris vykdo individualią veiklą – užsakomąjį pardavimą paštu arba internetu, individualios veiklos pagal pažymą, kurios numeris 309222, nėra nutraukęs. 2013 m. vasarį išduota pažyma tebegalioja.

 “Jei gyventojai įtaria, jog juos apgavo, jie turėtų kreiptis į policiją“, – užsiminė VMI atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.