Stabtelėti ar ne pakelės kavinėje užkąsti? Kartais tai rizikinga

Kas trečia užkandinė pakelėje gali ilgam sugadinti atostogų įspūdžius. Anaiptol ne visi jų virtuvėse besidarbuojantys žmonės laikosi elementarios tvarkos, o kai kurie apskritai yra nevaleikos. Negana to, patiekalų jie nesibodi pagaminti iš pasenusių produktų.  

Iš 42 pakelės kavinių ir užeigų, veikiančių šalia pagrindinių magistralinių kelių Vilnius – Kaunas – Klaipėda ir Vilnius – Panevėžys, patikrintos 35. Labai gerai įvertintos beveik 60 proc. šių maitinimo įmonių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš 42 pakelės kavinių ir užeigų, veikiančių šalia pagrindinių magistralinių kelių Vilnius – Kaunas – Klaipėda ir Vilnius – Panevėžys, patikrintos 35. Labai gerai įvertintos beveik 60 proc. šių maitinimo įmonių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2015, 2:59 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 2:57 PM

Įvertinusi riziką, jog karštuoju vasaros metu didėja tikimybė apsinuodyti maisto produktais, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sustiprino kontrolę pakelės kavinėse, kitose viešojo maitinimo įmonėse, turgavietėse, kioskuose, maistą vežančio transporto priemonėse. Per pastarąsias tris savaites atlikti 1 396 patikrinimai, 613 – viešojo maitinimo įmonėse, 782 – prekybos subjektuose.

Iš 42 pakelės kavinių ir užeigų, veikiančių šalia pagrindinių magistralinių kelių Vilnius – Kaunas – Klaipėda ir Vilnius – Panevėžys, patikrintos 35. Labai gerai įvertintos beveik 60 proc. šių maitinimo įmonių, bet pasitaikė ir nesilaikančių savikontrolės ar higienos reikalavimų – tokie pažeidimai sudarė daugiau kaip pusę visų nustatytų pažeidimų.

Dažniausiai įmonėse trūko tvarkos, buvo nevalyta šaldymo įranga, gamybos inventorius ir patalpos, trūko plovimo, dezinfekavimo priemonių, netinkamai tvarkytos maisto atliekos. Kai kuriose įmonėse aptikta neženklintų pusgaminių ir maisto produktų, netinkamai laikomų žaliavų, produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, pasitaikė ir patiekalų ruošimo technologijų nesilaikymo atvejų.

Pavyzdžiui, Ukmergės rajone Bartkūnų kaimo kavinės „Laukinė plukė“ įsikūrusios šalia automagistralės Vilnius – Panevėžys, veikla laikinai sustabdyta dėl patikrinimo metu nustatytų grubių pažeidimų.

Šioje kavinėje rasta patiekalų ir pusgaminių su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, maisto gaminimo patalpose skraidė spiečiai musių, virtuvės grindys ir indai buvo nešvarūs, trūko plovimo priemonių, valymo inventoriaus. Šios kavinės administracijai nurodyta nesaugius patiekalus sunaikinti ir pasirūpinti, kad būtų išvalytos patalpos.

Sprendimą dėl laikino veiklos sustabdymo priėmė ir Panevėžio VMVT, patikrinusi UAB „Geras variantas“ kavinę „Superpica“ (Klaipėdos g. 99, Panevėžys). Kavinėje rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, neženklintų (11,7 kg) maisto produktų, nustatyta higienos, savikontrolės pažeidimų, šaldymo įrenginiuose buvo palaikoma nepakankamai žema temperatūra.

Be minėtų kavinių, per šį laikotarpį laikinai nutraukti veiklą buvo priverstos dar 7 viešojo maitinimo įmonės: 2 kavinės Kaune, 1 – Ukmergėje, 1 – Palangoje, 1 užkandinė kebabinė Klaipėdoje, restoranas Radviliškyje, baras Šiauliuose ir stovyklos maisto tvarkymo įmonė Alytaus rajone. Iš viso per pastarąsias tris savaites viešojo maitinimo įmonėms skirtos 64 baudos, 1 įspėjimas, taikytos kitos poveikio priemonės.

Patikrinus prekybos subjektus, beveik trečdalyje jų buvo nustatyta pažeidimų. Dažniausiai buvo nepaisoma higienos taisyklių, netinkamai vykdomi savikontrolės sistemos reikalavimai, nustatyta produktų ženklinimo ir laikymo pažeidimų. Nors nedideliais kiekiais, bet rasta ir produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais.

Bendrovės  „Dalminta“ turgavietės (Kaunas) kioske laikinai uždrausta prekiauti pieno produktais dėl netinkamų jų laikymo sąlygų. Prekybos vietoje nebuvo nei šaldytuvų, nei kondicionierių, fermentiniai sūriai lentynose buvo aptirpę nuo karščio. Rokiškio turguje ūkininkė taip pat prekiavo gretai gendančiais pieno produktais neturėdama šaldymo įrenginių.

Produktai buvo neženklinti, prekiautoja neturėjo leidimo šiai veiklai. Klaipėdoje patikrinus maisto produktų parduotuvę (Taikos pr. 115b ) rasta ištirpusio šokolado ir surūgusių sulčių vaikams. Inspektoriai parduotuvės administracijai nurodė nedelsiant išimti iš prekybos nekokybiškus produktus.

Dėl griežto Lazdijų VMVT sprendimo, vienai prekiautojai laikinai uždrausta prekiauti rūkytais ir sūdytais mėsos gaminiais Veisiejų prekyvietėje, mat šiais gaminiais ji prekiavo neužtikrindama tinkamų laikymo sąlygų.

Dėl nustatytų pažeidimų per tris savaites laikinai buvo sustabdyta 2 turgaus prekiautojų, 1 prekybos kiosko, 1 paviljono, 3 parduotuvių veikla. Vienam verslininkui buvo uždrausta užsiimti transportavimo veikla dėl antisanitarinėmis sąlygomis gabentų maisto produktų. Iš viso prekybininkams buvo skirtos 68 baudos, 2 įspėjimai. Surašyti 42 sprendimai, draudžiantys tiekti į rinką neaiškios kilmės ar pasenusius produktus.

„Vasara maistą tvarkančių įmonių personalas turėtų dar griežčiau laikytis asmens higienos taisyklių, ypatingą dėmesį skirti produktų laikymo sąlygoms ir temperatūros režimų kontrolei, nes net menkiausias reikalavimų nepaisymas gali sutrikdyti žmonių sveikatą, sukelti apsinuodijimo maistu protrūkius.

 Žinoma, reiklesniais turi tapti ir vartotojai. Reikėtų iš tolo aplenkti tuos prekeivius, kurie karštą vasaros dieną tiesiog saulėkaitoje ar iš automobilio bagažinės prekiauja greitai gendančiais pieno, žuvies ar mėsos produktais. Reikliau reikia rinktis ir viešojo maitinimo įstaigas“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.