Ūkininkai ašaroja: Trakų rajone maras ir toliau guldo kiaules

Akibrokštai nesibaigia. Trakų rajone penktadienį, rugpjūčio 14-ąją, patvirtinti dar trys nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) židiniai smulkiuose kiaulių laikytojų ūkiuose. Per paskutinę savaitę šiame rajone iš viso užfiksuoti net 6 ligos protrūkiai. Jų tyrimas atkleidžia, kad pavojingą ligą greičiausia išplatino patys kiaulių laikytojai.

Naujausi ligos židiniai patvirtinti 3 nedideliuose ūkiuose Rūdiškių seniūnijos Lieponių kaime.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Naujausi ligos židiniai patvirtinti 3 nedideliuose ūkiuose Rūdiškių seniūnijos Lieponių kaime.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2015, 11:02 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 3:55 PM

Naujausi ligos židiniai patvirtinti 3 nedideliuose ūkiuose Rūdiškių seniūnijos Lieponių kaime. AKM virusas patvirtintas iš viso 5 kiaulėm, iš jų 2 kiaulės dėl ligos nugaišo. Dar 2 kiaulėms AKM diagnozė nepatvirtinta, tačiau jos buvo laikomos kartu su užsikrėtusiomis, todėl taip pat buvo nedelsiant paskerstos. Įvertinus riziką, visų 7 kiaulių gaišenos bus sudegintos specialiai parinktoje kaimo teritorijoje. Visuose trijuose ūkiuose vykdomi valymo ir dezinfekavimo darbai.

„AKM situacija Trakų rajone labai sudėtinga. Liga išplito dviejuose kaimuose ir vykdydami tyrimą nustatome vis daugiau faktų, kad virusą galėjo išplatinti patys ūkininkai. Vakar išsiaiškinome, kad kiaulių kritimo atvejus kai kurie gyventojai bandė nuslėpti, tad šią informaciją turėsime perduoti teisėsaugos institucijoms“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Tyrimo metu nustatyta, kad nepaisydami visų perspėjimų ir draudimų, kaimo gyventojai apžiūrinėjo susirgusias kiaules, vaikščiojo iš tvarto į tvartą. Be to, kiaulių šėrimui naudojo termiškai neapdorotus pašarus iš žolės ir grūdų, o tai vienas iš galimų kelių virusui plisti, ypač jei AKM židiniai nustatomi tarp laukinių šernų.

Šiuo metu prie įvažiavimų į Lieponių kaimą budi policija. Išvažiuojantys ir įvažiuojantys automobiliai dezinfekuojami.

„Kiaulių, bei jų produktų išvežimas iš teritorijų, kuriose patvirtinti AKM židiniai, yra draudžiamas ir kontroliuojamas. Primename gyventojams, auginantiems kiaules, kad griežtai draudžiama lankytis kitose kiaulių laikymo vietose (kaimynų ir pan.). Kilus įtarimui dėl kiaulių sveikatos, pakitusio elgesio, reikia nedelsiant apie tai pranešti teritorinei VMVT ir privačiam veterinarijos gydytojui. Nepranešus ar nuslėpus faktus apie kiaulių bei kitų ūkinių gyvūnų gaišimą, laikytojai bus baudžiami administracine tvarka“, – sakė J. Milius.

Anot BNS, veterinarijos tarnyba ketina kreiptis į prokuratūrą dėl ūkininkų, kurie žinodami apie galimą ligą, pardavinėjo savo paršelius. Veterinarų vadovas Jonas Milius neatmeta galimybės išsiieškoti iš ūkininkų ir dezinfekcijos išlaidais, kurios siekia mažiausiai 11,6 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.