Verslininkų ginčus narplioti padės nauja arbitrė

Vyriausybė šešeriems metams paskyrė naują Investicinių ginčų sprendimo centro (ICSID) arbitrų sąrašo narį – Ingą Martinkutę, advokatų kontoros „Valiūnas Ellex“ advokatę. 

Advokatė I.Martinkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Advokatė I.Martinkutė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2015, 10:50 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:25 AM

ICSID yra nepriklausoma arbitražo institucija įsteigta pagal Vašingtono Konvenciją dėl investicinių ginčų sprendimo tarp valstybių ir kitų šalių piliečių. Vašingtono Konvencijos narėmis dalyvėmis yra virš šimto keturiasdešimt valstybių, įskaitant ir Lietuvą.  ICSID teikia institucinę ir procedūrinę pagalbą nepriklausomoms taikymo komisijoms ir arbitražo tribunolams, kurie yra sudaromi kiekvienam investiciniam ginčui atskirai.

Nors ginčo šalys gali savarankiškai pasirinkti bet kokį arbitrą, ICSID skelbia rekomenduojamų arbitrų ir mediatorių sąrašą. Kiekviena ICSID valstybė narė savo nuožiūra gali pasiūlyti keturis asmenis įtraukimui į rekomenduojamų arbitrų sąrašą. Lietuva iki šiol buvo nominavusi tik tris asmenis – Gintautą Bartkų, Mažvydą, Michalauską ir Valentiną Mikelėną, jų paskyrimas baigsis 2018 liepos 30 d.

Investicinių ginčų sprendimo centras (ICSID) ragino Vyriausybę paskirti ir ketvirtąjį arbitrą. Apklausus kompetentingas institucijas ir akademinę bendruomenę bei atsižvelgus į ICSID generalinės direktorės Meg Kinnear kvalifikacinius reikalavimus atrinkta advokatų kontoros „Valiunas Ellex“ advokatė Inga Martinkutė.

„Man didelė garbė priimti šį nominavimą ir aš esu labai dėkinga mūsų Vyriausybei už parodytą pasitikėjimą. Tikiuosi, kad mano patirtis ir žinios padės spręsti pačius sudėtingiausius investicinius ginčus ne tik profesionaliai, bet ir efektyviai. Taip pat  norėčiau padėkoti visiems, su kuriais kartu dirbau prie investicinių arbitražų, be kurių indėlio nebūtų įmanoma pasiekti tokių puikių rezultatų.“ – sakė Inga Martinkutė.

Atrankos metu vertinta kandidatų kompetencija, patirtis tarptautinės investicijų teisės, viešosios tarptautinės teisės srityse, tarptautiniame arbitraže, ICSID oficialių kalbų žinios ir galėjimas priimti paskyrimus arbitražo bylose.   

Advokatė Inga Martinkutė yra įgijusi magistro laipsnį Londono Universitete, specializuojasi investiciniuose ginčuose ir šiuo metu siekia daktaro mokslinio laipsnio Singapūro Nacionaliniame Universitete. Pastaraisiais metais ji sėkmingai konsultavo ir atstovavo Lietuvos Respublikai eilėje investicinių arbitražų: Bosca v. Lietuvos Respublika dėl Alitos privatizavimo, Gazprom v. Lietuvos Respublika dėl Kauno termofikacinės elektrinės, Gazprom v. Lietuvos Respublika dėl ES trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.