Mišrainės ir kotletai iš paplūdimių nedingo

Karštis bejėgis prieš Kauno paplūdimių lankytojų apetitą. Nors kavinė veikia tik vienoje iš kelių miesto maudyklų, poilsiautojai dėl to alkio nekenčia. Į paplūdimį maistą žmonės tempia iš namų, parduotuvių ir netgi užsisako telefonu.

Puotą su mišrainėmis ir mėsomis per kaitrą paplūdimyje surengusi linksma kompanija nė kiek nesibaimino dėl to, kad gali apsinuodyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Puotą su mišrainėmis ir mėsomis per kaitrą paplūdimyje surengusi linksma kompanija nė kiek nesibaimino dėl to, kad gali apsinuodyti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paplūdimyje besiilsinčios S.Zagurskytė ir N.Butkutė (kairėje) alkį malšina pomidorais.
Paplūdimyje besiilsinčios S.Zagurskytė ir N.Butkutė (kairėje) alkį malšina pomidorais.
Kai kurių besiilsinčių mauduolių krepšiuose matyti ne tiktai kotletų, bet ir vaisių, daugiausia bananų.
Kai kurių besiilsinčių mauduolių krepšiuose matyti ne tiktai kotletų, bet ir vaisių, daugiausia bananų.
Šiukšlių konteinerių turinys atspindi Lampėdžio ežero paplūdimio lankytojų valgymo ypatumus – populiariausios picos.
Šiukšlių konteinerių turinys atspindi Lampėdžio ežero paplūdimio lankytojų valgymo ypatumus – populiariausios picos.
D.Gustaitė eidama į paplūdimį maisto nesineša. Jai pakanka vandens.
D.Gustaitė eidama į paplūdimį maisto nesineša. Jai pakanka vandens.
Daugiau nuotraukų (5)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Aug 18, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 4:33 AM

„Keturios didelės picos ir kola! Kas užsakėte?“ – tarp Lampėdžių paplūdimį gausiai nugulusių poilsiautojų šūkauja ratus sukantis picų išvežiotojas.

Po kelių pašūkavimų prie jo prieina ką tik iš vandens išlipę keturi studentiško amžiaus vyrukai. Svilinant daugiau negu 30 laipsnių karščiui mauduoliai prisėda ant žolės, atidaro popierines dėžes ir godžiai kerta picas, ant jų vis užpildami sumaišyto majonezo ir pomidorų padažo.

Praeina vos kelios minutės, ir pasigirsta dar vieno maisto išvežiotojo balsas: „Du dideli kebabai ir vienas mažas!“ Šalia vandens po krūmu įsitaisiusi pora su vaiku eurais mojuoja maisto išvežiotojui, o šis skubėdamas pristato į foliją suvyniotus skanėstus.

Trijulė dideliais kąsniais sukerta kebabus ir tuoj pat ištraukia pakelį traškučių. Kramsnoja be sustojimo. Aplink juos, kiek akys užmato, susispietusi kramsnojančių poilsiautojų armija.

Prie ežero – su krepšiais

Traškučiai – bene populiariausias Kauno paplūdimių lankytojų valgis. Beje, kaip ir saulėgrąžos.

Šio gėrio į paplūdimį atsineša kone kas antras žmogus. Apie pomėgį triaukšti byloja krūvelės išgliaudytų saulėgrąžų lukštų ir pakrūmėse besimėtančios tuščios traškučių pakuotės.

„Daugelis mūsų poilsiautojų apetitu nesiskundžia. Dažnas vien lengvais užkandžiais nepasisotina. To įrodymas – į paplūdimį su didžiausiais produktų krepšiais plūstantys žmonės. Net tie, kurie atvyksta vos valandai ar porai, alkti nelinkę.

O tie, kurie prie vandens leidžia dienas, ant žolės rengia kone puotas“, – tikino šalia Lampėdžio ežero dirbantys gelbėtojai.

Kerta mėsą su balta mišraine

Gelbėtojus (ir ne tik) stebina tai, jog apetitu nesiskundžiantiems saulės ir maudynių mėgėjams visiškai nusispjauti į medikų nuolat kalamus pamokymus, kokių maisto produktų per karščius reikėtų vengti.

Šaltkrepšis, kuriame ilgiau nei kitoje taroje išsilaiko greitai gendantys produktai, paplūdimyje – retenybė.

Iš didelių plastikinių maišų su populiarių prekybos centrų logotipais žmonės ramiai traukia rūkytas dešras, keptas vištos šlauneles, vyniotinius, čeburekus, kibinus, kitus sočius valgius ir dėlioja ant patiesalų ar servetėlių. Šalia maisto dažnai atsiduria ir butelis alaus ar brendžio.

Kaunietiško valgymo paplūdimyje ypatybes puikiai atspindi netoli gelbėtojų posto įsitaisiusi kompanija, ant kurios vaišių stalo puikuojasi ne tik užkandžiai, bet ir įvairūs mėsos, paukštienos gaminiai, majonezais gardintos mišrainės. Žinoma, ir lietuviška baltoji.

„Turime svečių iš Ispanijos, norime parodyti, kokie esame vaišingi. Žinojome, kad šioje vietoje nėra kavinės, todėl maisto nusipirkome prekybos centre ir atsivežėme. Nebijome, kad jis suges. Į namus juk nieko nesivešime, viską suvalgysime“, – tvirtina linksma kompanija.

Kyla ir kepamo šašlyko dūmas

Šiek tiek toliau nuo oficialaus paplūdimio, prie mauduolių ne mažiau mėgstamo Lampėdžio ežero kyšulio, nesimėgaujančių maistu vos vienas kitas.

Maisto išvežiotojų tiesiai į paplūdimį pristatytus mėsainius kertantys vaikinai skuba pasakoti, jog jie čia lankosi kone kasdien. Jaunuolių nestebina prie ežero poilsiautojų kemšamos picos, kebabai, sušiai.

„Kartais garuoja ir Kijevo kotletai ar spirgais užlieti cepelinai. Gali užsisakyti, ką tik nori. Atveža maždaug per valandą. Kartais palaukiame truputį ilgiau“, – pasakojo kauniečiai.

Vakarais prie Lampėdžio net galima užuosti vietoje kepamo šašlyko kvapą. Jo užsakyti neskubama – kauniečiai patys ir mėsos, ir malkų, ir šašlykines atsiveža.

Kavinėje randa ledų ir sušių

Kitame Lampėdžių ežero krante įkurtame kempingo paplūdimyje valgančiųjų iš namų ar parduotuvės atsivežtą maistą mažiau.

Čia veikia vienintelė Kauno paplūdimiuose kavinė. Joje – maloni oro kondicionieriaus sukurta vėsa.

Kavinės viduje ir lauke stovi staliukai su kėdėmis.

Karštomis dienomis kavinė kasdien pilna, net pirkėjų eilės dažnai nutįsta.

Be vandens, gaiviųjų gėrimų, pieno kokteilių ir daugybės rūšių kavos, kavinėje galima nusipirkti ledų, užsisakyti picą, sušių, čeburekų, kitų užkandžių.

„Į šį paplūdimį važiuojame vien dėl to, kad čia galima nusipirkti šalto vandens, kokteilių, ledų, suvalgyti picą.

Nereikia nieko vežtis iš miesto, rūpintis, kad maistas suges. Kainos normalios, kaip mieste“, – tvirtina saulės voniomis ant gultų besimėgavusios moksleivės Kamilė ir Kotryna.

Pavieniams ar su bičiuliais į paplūdimį atvykusių vyrų kompanijoms ši kavinė – puiki vieta atsigaivinti ką tik įpilto šalto alaus bokalu.

Iš krepšių traukia kotletus

Kauno marių paplūdimys tarsi sugrąžina keliais dešimtmečiais atgal. Vienos poilsį prie vandens sovietmečiu itin mėgusios kauniečių šeimos albumo nuotraukose teko matyti įamžintus vaizdus, kaip šie žmonės paplūdimyje valgo iš namų atsivežtus kotletus su bulvėmis, virtus kiaušinius su majonezu ir druska, keptą žuvį, batono bei lydyto sūrio sumuštinius.

Kotletus valgančių vyresnio amžiaus kauniečių prie Kauno marių netrūksta ir dabar.

Skirtumas tik tas, kad, kaip pasakojo aprašytos šeimos moteris, anuomet maistą ji vyniodavo į laikraščius ar sviestinį popierių.

Dabar poilsiautojai valgius laiko plastikiniuose maišuose ar tokiose pat dėžutėse. Kai kurių prie Kauno marių besiilsinčių mauduolių krepšiuose matyti ne tiktai kotletų, bet ir vaisių, daugiausia bananų bei obuolių.

„Dar pernai prie marių veikė kioskas, kuriame buvo galima įsigyti ką nors užkrimsti. Šįmet jis uždarytas. Prieš atvykdami į šį paplūdimį sustojame netoli esančiame prekybos centre ir prisiperkame traškučių, vaisių, vandens, alaus“, – pasakojo paplūdimyje besiilsintys Gerda ir Dominykas Bartusevičiai.

Užtenka vandens ir pomidorų

Šįmet įrengtame Panemunės paplūdimyje kavinė taip pat neveikia, tačiau stebint prie Nemuno įsitaisiusius poilsiautojus, atrodo, kad jos čia net ir nereikia.

Dauguma poilsiautojų akį traukia lieknomis figūromis ir greičiausiai nėra linkusios persivalgyti.

Trokšdamos atsivėsinti vėsiu Nemuno vandeniu kaunietės Sandra Zagurskytė ir Nijolė Butkutė dažniausiai lankosi Panemunėje.

Vykdamos į paplūdimį moterys greta esančioje parduotuvėje nusiperka vandens, vaisių arba daržovių.

„Šįkart pirkome po pomidorą. Kepinant karščiui nebūtina daug prisikirsti.

Kitaip blogai jausimės ir gražių kūno formų neišlaikysime“, – atvirai kalbėjo moterys.

Kita poilsiautoja – Danguolė Gustaitė – eidama į paplūdimį niekada nesineša maisto.

„Namuose pavalgau pusryčius ir to pakanka iki pietų. Paplūdimyje geriu daug vandens, o maistas tokiu oru greitai genda. Kam rizikuoti ir apsinuodyti?“ – kalbėjo kaunietė.

Gerą pusvalandį pasikaitinęs saulėje dažnas pradeda žvalgytis prekeivio, kuris nešioja karštus čeburekus, keptą duoną.

Tačiau tokiais užkandžiais malšinti alkio ekspertai nepataria, o siūlo rinktis sveikus, nekaloringus produktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.