Verslo atstovai kritikuoja planus steigti naują ryšio operatorių

Valstybės valdomai bendrovei „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ („Telecentras“), valdančiai prekinį ženklą „Mezon“, paskelbus apie planus teikti mobiliojo ryšio paslaugas kilo nemažai diskusijų, ar reikia Lietuvai dar vieno naujo mobilaus ryšio operatoriaus ir tuo labiau – valstybinio.

Televizijos bokštą sykį jau užstatęs Telecentras rezga ambicingus planus įsitvirtinti mobiliojo ryšio rinkoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Televizijos bokštą sykį jau užstatęs Telecentras rezga ambicingus planus įsitvirtinti mobiliojo ryšio rinkoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Televizijos bokštą sykį jau užstatęs Telecentras rezga ambicingus planus įsitvirtinti mobiliojo ryšio rinkoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Televizijos bokštą sykį jau užstatęs Telecentras rezga ambicingus planus įsitvirtinti mobiliojo ryšio rinkoje.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 19, 2015, 11:21 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 9:15 PM

Valdas Sutkus, Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas teigia, kad pilnai pakanka esamų trijų pajėgių ir rinkoje aktyviai konkuruojančių mobiliojo ryšio tiekėjų.

Pasak V. Sutkaus, Lietuvoje mobiliojo ryšio rinka dabar veikiančių operatorių dėka yra itin konkurencinga, kas lemia geras paslaugų sąlygas vartotojams. Mobiliojo ryšio kainos yra mažesnės negu ES vidurkis, operatoriai lenktyniauja ir dėl infrastruktūros plėtros.

Pasak LVK prezidento, valstybės lėšomis remti naujo mobilaus ryšio operatoriaus atsiradimą ir plėtrą yra ne tik kad neperspektyvu, bet ir negali būti naudinga valstybei.

„Lietuvos verslo konfederacijos fundamentali pozicija, kurios laikomės jau daugelį metų, yra ta, kad valstybė neturi užsiimti verslu. Tokioje valstybėje kaip Lietuva, kuri skatina laisvąją rinką ir verslo iniciatyvas, turi būti ryški skirtis – verslininkai turi užsiimti verslu, o valstybės, įskaitant valstybines įmones, funkcija yra teikti viešąsias paslaugas.

Kalbu apie tokias visuomenei reikalingas paslaugas, kurių arba verslas neteikia, arba jos ekonominiu požiūriu yra neapsimokančios, bet būtinos visuomenei. Tuo tarpu valstybinei įmonei eiti į tiesioginę konkurenciją su efektyviai ir skaidriai veikiančiu verslu yra netikslinga“, – pabrėžia V. Sutkus.

LVK prezidento teigimu, valstybė savo prigimtimi yra kitokia negu verslas. Valstybės veikla savo esme negali būti pelno siekianti, o yra skirta tam, kad būtų tenkinami viešieji visuomenės poreikiai. Taip pat valstybės priedermė yra verslo sąlygų nustatymas ir reguliavimas.

„Valstybės pareiga yra garantuoti viešąsias paslaugas žmonėms, taip pat kontroliuoti monopolines veiklas. Jeigu Lietuvoje, tarkime, yra vienas dujotiekis, tai suprantama, kad jis priklauso valstybei. Tačiau jeigu mes turime mažiausiai keturis didelius prekybos centrų tinklus, tai ar reikėtų valstybei įkurti dar vieną?“, – retoriškai klausia V. Sutkus.

Planai dėl valstybinių mobiliojo ryšio operatoriaus paslaugų kelia abejonių ir dėl priimamų sprendimų skaidrumo. Lietuvos verslo konfederacija po susitikimo su susisiekimo viceministru Arijandu Šliupu išreiškė nerimą, jog iki šiol nėra paskelbtas jau anksčiau numatytas aukcionas dėl teisės naudoti radijo dažnius, skirtus mobiliojo ryšio paslaugų teikimui.

Pasak LVK prezidento, jei valstybės paskelbtą aukcioną radijo dažniams įsigyti laimės valstybinė įmonė, gausis, kad valstybė pinigus sumokės tarsi pati sau, o jei aukcione laimės verslo įmonė – pinigus valstybei sumokės verslas.

V. Sutkus neabejoja, jog valstybei pradėti teikti mobiliojo ryšio paslaugas yra įmanomas, tačiau Lietuvai visiškai nereikalingas ir nenaudingas užmojis.

„Lietuvoje yra trys pajėgūs ir sparčiai į priekį judantys mobiliojo ryšio tiekėjai, o valstybei investuoti pinigus į dar vieno operatoriaus sukūrimą yra labai panašu, kaip kurti dar vieną prekybos centrų tinklą“, – teigia V. Sutkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.