Svarbiausios Vilniaus aikštės sutvarkymui – netaupyti pinigų!

Viešųjų pirkimų tarnyba atmetė prašymą leisti pasirinkti pigesnį Lukiškių aikštės sutvarkymo variantą, naujus pasiūlymus įvertinusi kaip naują projektą.

Kaip sutvarkyti Lukiškių aikštę, svarstoma nuo 1999 metų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Kaip sutvarkyti Lukiškių aikštę, svarstoma nuo 1999 metų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 22, 2015, 1:27 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 11:53 AM

Aplinkos ministerija paprašė Viešųjų pirkimų tarnybos įvertinti, ar su idėjų konkurso pirmosios vietos laimėtoja bendrove „Paleko archstudija“ gali vykti derybos architektams pakoregavus projektą ir kelis kartus sumažinus numatomų darbų sąmatą.

„Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT)siekia, kad valstybės lėšos būtų taupomos, bet ne mažiau svarbu, kad būtų laikomasi ir įstatymų. Jei yra poreikis, turi būti skelbiamas naujas konkursas dėl Lukiškių aikštės“, – teigė tarnybos atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

Tarnyba naujus Rolando Paleko architektų grupės pasiūlymus įvertino ne kaip korekcijas, o kaip naują projektą, tad toliau derantis būtų pažeistas lygiateisiškumo principas kitų konkurso dalyvių atžvilgiu.

VPT atkreipia dėmesį, kad pirminė konkurso laimėtojų sąmata siekė apie 11 mln. eurų, o Vyriausybė Lukiškių aikštei tvarkyti yra numačiusi tik apie 1,5 mln. eurų.

Jei sąlyga neviršyti šios sąmatos būtų nustatyta naujuose viešųjų pirkimų dokumentuose, laimėtoju galėtų būti pripažįstamas ne tik pakoreguotas R.Paleko projektas, bet ir pigesni kitų konkurse dalyvavusių architektų sprendiniai.

Darbo grupei dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo vadovaujantis Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus neatmetė, kad bus svarstoma galimybė rengti naują konkursą. Tam neprieštarauja ir prieš kelerius metus vykusio konkurso pirmosios ir antrosios vietų laimėtojai.

O Vilniaus valdžia teigia, kad svarstytų ir dar vieną variantą – elementariai sutvarkyti aikštę be architektų pagalbos.

R.Paleko skaičiavimais, įgyvendinti dabartinį jo projektą kainuotų apie 2 mln. eurų. Antrąją vietą konkurse laimėjusi Gintaro Čaikausko vadovaujama architektų grupė savo projekte planavo, kad tvarkymo darbai neviršys 1,5 mln. eurų.

Kaip sutvarkyti Lukiškių aikštę, svarstoma nuo 1999 metų.

2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti – R.Paleko „Ramybė“.

2014-aisiais taip pat buvo išrinktas ir geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimui įamžinti – skulptoriaus Vidmanto Gylikio „Tautos dvasia“. (BNS, „Sostinė“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.