Naftos kaina krinta – tik kur dugnas?

Kai metų pradžioje garsus JAV ekspertas Gary Schillingas įspėjo, kad naftos barelio kaina gali kristi iki 10–20 dolerių, daug kas juokėsi. Dabar nebejuokinga.

JAV kompanijos šią vasarą pagerino naftos gavybos rekordą.<br>AP nuotr.
JAV kompanijos šią vasarą pagerino naftos gavybos rekordą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Aug 23, 2015, 4:00 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 7:00 AM

Nafta pinga. Ne staigiai, bet nuosekliai. Vakar „Brent“ rūšies barelis kainavo vos per 46 JAV dolerius, WTI sukiojosi ties 41 dolerio žyma.

Tai jau aštuntoji savaitė iš eilės, kai naftos kaina krito. Maža to, vasarą paprastai padidėja degalų paklausa, atitinkamai – ir naftos. Tačiau šįmet nuo vasaros pradžios jos kaina nusirito net 30 procentų.

Nieko panašaus nėra buvę nuo 1986-ųjų, kai atpigusi nafta, anot ekonomistų, buvo viena SSRS žlugimo priežasčių.

Dabar žinios iš pasaulio biržų labai skaudžios Rusijai. Tačiau kaina krinta dėl įvairių priežasčių, nebūtinai politinių.

Daugelis prekiautojų labai nusivylė pranešimu, kad pramonės aktyvumas Kinijoje liepą buvo mažiausias nuo 2009 metų kovo. Būgštavimai, kad kinų ekonomikos augimas dar sulėtės, o atitinkamai sumenks ir naftos paklausa, kaipmat paveikė jos kainas.

Kita vertus, pati naftos rinka yra visiškai perpildyta. Ketvirtadienį JAV Naftos institutas paskelbė ataskaitą, kad naftos gavyba šioje valstybėje per metus išaugo 9 procentais – iki 9,52 mln. barelių per dieną, arba daugiausia nuo 1920 metų.

Nenorėdami prarasti rinkų gavybą didina ir konkurentai, pirmiausia – Saudo Arabija. Maža to, spėjama, kad ši šalis slepia tikruosius rodiklius.

Šveicarijos bendrovės „Petromatrix“ analitikai įspėjo, kad birželį Saudo Arabija kas dieną išgaudavo ne 10,56 mln. barelių, bet per 11 mln. barelių. Tai būtų visų laikų rekordas.

Beje, prieš dvi dešimtis metų būtent ši Arabijos pusiasalio valstybė buvo bene didžiausia kainų nuosmukio kaltininkė. 1985-aisiais Saudo Arabija paskelbė didinsianti gavybą, kad išaugintų sau priklausančią rinkos dalį.

Todėl 1986-ųjų pradžioje naftos kaina smigo kelis kartus – nuo 27 iki vos 10 dolerių už barelį.

Tiesa, „Wall Street Journal“ apklausti analitikai tikino, kad šiuo metu panašaus kryčio vargu ar verta tikėtis. Jų nuomone, dėl mažų kainų gavyba taps vis nuostolingesnė ir galiausiai ims trauktis, o tuomet nafta pradės brangti.

Spėjama, kad vidutinė šių metų „Brent“ rūšies barelio kaina sieks 60 dolerių.

Tačiau dauguma kartais suklysta.

Šaltinis: „Welt.de“, LR

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.