Po V. Putino sparneliu: jie uždirba iš produktų deginimo

Naudos gavėju iš Rusijos Federacijos vadovybės sprendimo naikinti sankcijomis uždraustus maisto produktus iš Europos tapo Sankt Peterburgo kompanija „Turmalin“ – atliekų utilizavimo įrenginių gamintoja, rašo Michailas Tiščenka portale „slon.ru“. Ji tiekia į pasienį atliekų deginimo įrenginius ir yra pasirengusi aprūpinti valstybę brangesniais mobiliaisiais krematoriumais.

Komentuodami „Turmalin“ aktyvumą žurnalistai, tarp kitko, primena, kad prie šios kompanijos įkūrimo prisidėjo Vladimiras Putinas. Būtent jis, kaip pažymi „Forbes“, savo laiku pasirašė jos registravimo liudijimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Komentuodami „Turmalin“ aktyvumą žurnalistai, tarp kitko, primena, kad prie šios kompanijos įkūrimo prisidėjo Vladimiras Putinas. Būtent jis, kaip pažymi „Forbes“, savo laiku pasirašė jos registravimo liudijimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 24, 2015, 4:22 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 2:51 AM

Apskritai imant, jeigu atsižvelgsime į kovos su sankcijomis uždraustomis prekėmis mastus, mobiliųjų krosnių, skirtų pasienio praėjimo punktams, rinka vertinama „daugiau kaip 2 mlrd. rublių vien tik pirmajame etape“. Komentuodami „Turmalin“ aktyvumą žurnalistai, tarp kitko, primena, kad prie šios kompanijos įkūrimo prisidėjo Vladimiras Putinas. Būtent jis, kaip pažymi „Forbes“, savo laiku pasirašė jos registravimo liudijimą.

Apie V.Putino vaidmenį įkuriant bendrovę „Turmalin“ buvo žinoma ir anksčiau. Dar 2008 metais, kada bendrovė šventė penkiolikos metų jubiliejų, jos generalinis direktorius Michailas Vostrikovas patvirtino, kad įregistravo firmą būsimasis prezidentas, tuo metu – Sankt Peterburgo merijos ryšių su užsieniu komiteto vadovas. Tuomet M.Vostrikovas su pasitenkinimu kalbėjo apie tai, kad „ryžtingi prezidento veiksmai sukėlė ažiotažą ir labai padidino paklausą mūsų pagrindinei produkcijai“.

Tarp kitų dalykų, jis paminėjo sutartį, pagal kurią numatyta patiekti kompleksą atliekoms deginti Vladivostoke. Šiai sutarčiai žalia šviesa buvo uždegta po to, kai Putinas pareiškė apie būtinybę naikinti konfiskuotą produkciją.

2008 metais bendrovės „Turmalin“ produkcijai žalią šviesą uždegė ir vyriausybė. Žemės ūkio ministerija tada patvirtino tipinius reikalavimus technikai, skirtai „karantininei fitosanitarinei kontrolei organizuoti“. Dokumentas rekomendavo ekologiškai saugiam produktų utilizavimui naudoti In-50 serijos atliekų deginimo įrenginius. Gamintojas nebuvo nurodytas, tačiau būtent tokį įrenginį, kaip pažymima, buvo užpatentavusi bendrovė „Turmalin“.

Leidinio duomenimis, maždaug pusę bendrovės klientų sudaro valstybinės struktūros. Jos produkcija buvo tiekiama tokių Rusijos valstybinių kompanijų ir žinybų reikmėms, kaip „Gazprom“, „Rosneft“, „RŽD“(„Rusijos geležinkeliai“), Federalinė muitinės tarnyba, Transporto ministerija ir Gynybos ministerija.

Tarp paskutiniųjų užsakymų – minėtų atliekų deginimo įrenginių In-50 tiekimas muitinės postui „Zabaikalsk“ ir Leningrado srities Bronkos uostui. Be to, „Turmalin“ vadovybė siūlo ir didesnės galios mobiliųjų krematoriumų (galinčių per valandą sunaikinti triskart daugiau maisto produktų), kurie, tiesa, ir kainuoja dukart brangiau – apie 12 mln. rublių. Du tokie deginimo įrenginiai jau veikia Altajuje ir Dubnoje.

Prieš porą mėnesių bendrovei teko teisintis, kai pasklido šnekos apie jos krematoriumų naudojimą neva Donbase žuvusių kariškių kūnams deginti. Jos svetainėje, skyrelyje „Mobilieji krematoriumai“, atsirado speciali pastaba, kad jie „nėra skirti naudoti ritualinėms reikmėms ir naikinti kroviniui-200“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.