Darbdaviai suka galvą: neranda ir padorių virėjų, ir šaltkalvių

Darbdaviai ieško gerų darbuotojų, o bedarbiai – gerų darbdavių. Tik atrodo, kad vienų ir kitų norai nesutampa, nes Lietuvoje laisvų darbo vietų daugiau nei geidžiančių dirbti.

Restoranų ir kavinių savininkai skundžiasi, kad neįmanoma surasti virėjų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Restoranų ir kavinių savininkai skundžiasi, kad neįmanoma surasti virėjų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Vero Cafe“ vis dar nesulaukia norinčiųjų dirbti visu etatu.<br>A.Srėbalienės nuotr.
„Vero Cafe“ vis dar nesulaukia norinčiųjų dirbti visu etatu.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

2015-08-27 05:44, atnaujinta 2017-10-18 17:18

Jau geras mėnuo, kai pačiame Vilniaus centre, Gedimino prospekte, esančioje „Vero Cafe“ kavinėje akis bado skelbimas apie tai, kad ieškoma baristo, galinčio dirbti visu etatu.

„Vero Cafe“ kavinėse dauguma baristų – studentai, kurie sparčiai sukasi ir lengvai perkanda kasdienių lankytojų įpročius. Tačiau jiems labiau prie širdies darbas slankiuoju grafiku.

Studentų nebepakanka

Užtat darbuotojų, galinčių dirbti visu etatu ir aštuonias valandas be perstojo virti kavą, tenka ieškoti su žiburiu.

Pasak šį kavinių tinklą valdančios bendrovės „Vero Coffee House“ direktoriaus Dariaus Vėželio, jauni darbuotojai dažnokai keičiasi, todėl ir ieškoma tokio, kuris kavą galėtų virti visą dieną. Tik kol kas nesėkmingai.

„Neįmanoma vien iš pusinių etatų surikiuoti darbų grafiką. Ypač Vilniuje, kur gausu lankytojų ir kur darbuotojų poreikis yra daug didesnis negu kituose miestuose“, – aiškino D.Vėželis.

Virėjai tapo deficitu

Baldų ir namų apyvokos prekių centras „Ikea“ taip pat ieško pardavėjų-konsultantų ir bistro darbuotojų.

Neišskaičiavus mokesčių – 500 eurų. Tai alga, kurią konditerininkams siūlo piceriją „Charlie Pizza“, blyninę „La Crepe“ ir kitas maitinimo įstaigas valdanti bendrovė „Amber Food“. Skelbime nurodyta, kad pakaks vos vienų metų darbo patirties ir gebėjimo susikalbėti rusiškai.

O restoranų tinklas „Fortas“ šiuo metu skubiai ieško virėjų net trims padaliniams.

Darbuotojams žadamas slankusis, pamaininis arba sutartas darbo grafikas.

Anot šio restoranų tinklo atstovo Kęstučio Markevičiaus, nieko nauja po saule neįvyko – visoms maitinimo įstaigoms jų nuolat trūksta.

„Padavėjų taip pat šiek tiek stinga, bet virėjų – visiems ir visada, ypač šiltąjį sezoną, kai būna gausu svečių ir darbų“, – sakė K.Markevičius.

O kokio uždarbio jie gali tikėtis? Pasak K.Markevičiaus, viską lemia žmogaus sugebėjimai.

„Algos nuolat po truputį keliamos. Tai tarsi pavadėlis, kuriuo bandoma pririšti gerus darbuotojus. Ar tai būtų virėjas, ar padavėjas, išmokytas ir turintis patirties jis yra daug vertingesnis nei pradžiamokslis.

Juk akivaizdžiai matyti, kai po salę bėgioja naujokai ir kai svečius aptarnauja profesionalas“, – aiškino K.Markevičius.

Išmokyti meistrai dingsta

„Esu pareigingas, darbštus“, – prieš kelias dienas Vilniaus darbo biržoje užsiregistravęs automobilių šaltkalvis pasigyrė, kad turi penkerių metų darbo stažą. Alga, kuri jį tenkintų, nėra milžiniška – vyriškis teprašė oficialios darbo sutarties ir ne mažesnio kaip 400 eurų uždarbio.

Tačiau besisiūlančių dirbti ir darbdavių keliai prasilenkia. Antai turinčių ne žalingų įpročių, o patirties šaltkalvių-remontininkų dabar itin reikia Vilniuje esančiam automobilių servisui R2L.

„Sudėtinga. Plečiame veiklą, reikia daugiau darbuotojų. Darbų – į valias, bet dirbti nėra kam“, – pasiguodė serviso direktorius Algirdas Bartkevičius. – Negalime gadinti serviso vardo. Mums svarbiausia – žmogaus patirtis. Nepakanka vien teorinių žinių.“

Daugiausia darbo vietų – prekyboje

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje antrojo šių metų ketvirčio pabaigoje buvo 13,4 tūkst. laisvų darbo vietų samdomiesiems darbuotojams. Tai 16,6 proc., arba 1900, darbo vietų daugiau nei 2014-ųjų birželio pabaigoje.

Laisvų darbo vietų birželio pabaigoje, palyginti su kovo pabaiga, padaugėjo 2,8 proc. – beveik 400.

Per ketvirtį laisvų darbo vietų labiausiai padaugėjo prekyboje (apie 400), viešajame valdyme ir gynyboje, privalomajame socialiniame draudime ir pramonėje (beveik po 200), bet sumažėjo profesinėje, mokslinėje ir techninėje veikloje, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonėse – visur maždaug po 100.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.