Kiek turi kainuoti nafta, kad pakirstų Rusijos ekonomiką

Vladimiro Putino populiarumas šalies viduje pradės tirpti, jeigu nafta atpigs iki 30 dolerių už barelį, mano „Bloomberg“ apklausti analitikai. O jeigu nafta kainuos 22,50 dolerių, šalies finansinė sistema grius, skelbia agentūra.

Kol kas V.Putino reitingai tik nedidele dalimi priklauso nuo kainų augimo, kurį sukėlė rublio devalvacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kol kas V.Putino reitingai tik nedidele dalimi priklauso nuo kainų augimo, kurį sukėlė rublio devalvacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kol kas V.Putino reitingai tik nedidele dalimi priklauso nuo kainų augimo, kurį sukėlė rublio devalvacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kol kas V.Putino reitingai tik nedidele dalimi priklauso nuo kainų augimo, kurį sukėlė rublio devalvacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 28, 2015, 3:20 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 11:51 AM

Tokios išvados daromos apklausus 30 garsių ekonomistų. Apklausa vyko rugpjūčio 24–26 dienomis. Išvakarėse Brent naftos kaina kaip tik stabtelėjo ties 47,56 doleriais už barelį.

„Rusijos gyventojų kantrybė ekonominių negandų akivaizdoje aukštesnė, kai bet kurioje kitoje, net besivystančioje šalyje, – sakė Vokietijos banko „Berenberg Bank“ ekonomistas Wolfas-Fabianas Hungerlandas. – Apie Rusijos ekonomiką galima tiksliai pasakyti, kad V.Putino populiarumas nepriklauso nuo jos progreso.“

Rusijos bankas, prieš imdamasis ryžtingų veiksmų, pasirengęs laukti, kol rublis nenuvertės dar labiau, pastebi „Bloomberg“.

Rusijos Centrinis Bankas pradės pardavinėti užsienio valiutą tik tada, kai dolerio kursas šoktelės iki 80 rublių, skelbiama apklausos išvadose.

Valiutos rezervai bus panaudoti, jeigu naftos kaina nukris iki 40 dolerių ir išliks tokio paties lygio iki metų pabaigos, teigia 63 proc. apklaustų ekonomistų.

„Centrinis Bankas (CB) neprieštarauja rublio silpnėjimui tam, nes biudžetui labai reikia silpno rublio, kad galėtų kompensuoti žemas naftos kainas“, – tvirtina „Danske Bank“ strategas Vladimiras Miklaševskis.

„Jeigu CB ir panaudos valiutos rezervus, tai tik ribotai ir tikslingai, – mano „Raiffeisen Bank International“ ekonomistas Andreas Schwabe. – Esant žemoms naftos kainoms būtų beprasmiška deginti dešimtis milijardų dolerių. Tačiau tam, kad nekiltų panika rinkoje, kaip praėjusių metų gruodį, tam tikros priemonės bus būtinos.“

„Bloomberg“ apklausti ekonomistai prognozuoja, kad Rusijos bendrasis vidaus produktas (BVP) kris 3,7 proc. (dar prieš mėnesį buvo prognozuojamas 3,5 proc.) o 2016 metais ekonomika ūgtelės 0,5 proc.

Rugpjūčio 25 dieną Rusijos ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas pareiškė, kad šalies ekonomika pasiekė „trapų dugną“.

Ministras taip pat pareiškė, kad prognozuojamas BVP sumažėjimas 2015 metais padidintas nuo 2,8 iki 3,3 procento. Prieš dieną jis papasakojo, kad naftos kainos pusiausvyra bus pasiekta po kelių mėnesių ir sieks „50 su trupučiu dolerių už barelį“.

Pirmąjį pusmetį Rusijos BVP sumažėjo 3,4 proc., o žvelgiant į antrojo ketvirčio skaičius — 4,6 proc.

rbk.ru rugpjūčio 20-26 dienomis atliktos ekonomistų apklausos duomenimis, 2015 metų pabaigoje doleris kainuos 63,1 rublio, o naftos barelis pabrangs iki 55 dolerio. Penktadienį, rugpjūčio 28 dieną 11val. 35 min. Brent nafta biržoje kainavo 46,85 dolerio.

Kol kas V.Putino reitingai tik nedidele dalimi priklauso nuo kainų augimo, kurį sukėlė rublio devalvacija. Apie tai liudija Visuomenės tyrimų fondo apklausa.

Tarkim, jei prezidento rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, tai dabartinis šalies vadovas surinktų 72 proc. balsų. Tiesa, balandį ir gegužę atliktos apklausos parodė, kad jį palaikytų 76 proc. respondentų. Besąlygiškai V.Putinu pasitikinčių gyventojų nuo gegužės iki rugpjūčio sumažėjo 5 procentiniais punktais – nuo 42 proc. iki 37 proc.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.