Lietuviai apsiperka Suvalkuose. Ko galima tikėtis?

Tekančios pigių pieno produktų upės ir stūksantys eiliniam lietuviui įperkamų mėsos gaminių kalnai – tokie apibūdinimai jau porą metų skamba apie pasienyje su Lietuva esančius lenkų prekybos centrus.

Lietuviai pamėgo apsipirkti Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkti Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkti Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkti Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkimus Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkimus Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkimus Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkimus Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkti Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Lietuviai pamėgo apsipirkti Suvalkuose.<br>lrytas.lt skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Indrė Vainalavičiūtė

Aug 30, 2015, 5:58 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 6:50 AM

Vilnietė Rita G., nusprendusi savo akimis pamatyti, kaip iš tiesų atrodo apsipirkimas lietuvių pamėgtuose Suvalkuose, suskubo taisyti šio apibūdinimo – „pigaus alkoholio upės ir skalbiamųjų miltelių kalnai“.

Sugundė istorijos apie juokingas kainas

„Ne kartą iš draugų ir pažįstamų teko girdėti, kad paaukojus vieną dieną kelionei į Lenkiją galima sutaupyti daugiau nei trečdalį mėnesio maisto produktų ir buitinių prekių biudžeto. Ilgai svarsčiusios su drauge nusprendėme pačios įsitikinti, kaip toks apsipirkimas atrodo iš tiesų“, – sakė pašnekovė ir pridūrė, kad kelionę į Lenkijos pasienį planavo atsakingai – domėjosi patogiausiu maršrutu, internete ieškojo informacijos, kur pataria apsipirkti nuolat ten vykstantys tautiečiai.

Nors internete galima rasti įvairių kelionės variantų iš sostinės, Rita G. rinkosi maršrutą Vilnius–Alytus–Kalvarija–Suvalkai. Teko įveikti kiek daugiau nei 200 km atstumą į vieną pusę, kelionė užtruko apie tris valandas.

„Iš Vilniaus išvykome lygiai šeštą ryto, o devintą valandą jau buvome Suvalkų centre. Labiausiai varginanti kelionės dalis – pasienio zona, nes vingiuotuose keliuose intensyvus vilkikų eismas, o šių vairuotojai nesivargina pristabdyti ar pasitraukti arčiau kelio krašto – dažniausiai agresyviai spaudžiamas įspėjamasis signalas“, – pasakojo pašnekovė.

Malonios staigmenos prasidėjo apsilankius „McDonald's“

Rita G. užsiminė, kad, nors Lenkija mums yra labai netolimas užsienis, tam tikrų skirtumų esama: „Visai buvau pamiršusi, kad egzistuoja laiko skirtumas, t. y. pervažiavus sieną laikrodį reikia pasukti valandą atgal.

Apsipirkimą buvome suplanavusios pradėti prekybos centre „Suwalki Pazza“, kur prekiaujama tekstilės gaminiais ir avalyne, todėl gavome valandėlę palaukti šio centro atidarymo. Supratusios, kad atvykome per anksti, nuskubėjome į šalia esantį greitojo maisto restoraną „McDonald's“ rytinės kavos. Čia radome net kelias jau pusryčiaujančias lietuvių šeimas, kurios taip pat lūkuriavo centro darbo laiko pradžios.“

Pirmas malonus netikėtumas vilnietę pasitiko minėtame restorane, mat didelis puodelis pusryčių kavos kainavo vos 2 zlotus – 47 euro centus. „Suprantu, kad tai specialaus pusryčių meniu pasiūlymas, bet Vilniuje tokios kainos šio tinklo maitinimo įstaigose nesu mačiusi“, – sakė ji.

Apdarų medžioklė nuvylė

Pasivaikščioti po prekybos centrą Ritai G. užteko poros valandų. „Labai nudžiugau čia radusi tų prekių ženklų parduotuvių, kuriose mielai apsilankau būdama užsienyje, tačiau Lietuvoje šių gamintojų drabužiais neprekiaujama. Nei stebuklingų išpardavimų, nei išskirtinai mažų kainų čia neaptikome. Parduotuvėje „Orsay“ įsigytos klasikinės kelnės ir palaidinė atsiėjo 179 zlotus (42,48 euro).

Pokalbio metu pašnekovė šyptelėjo, kad veikiausiai dėl kuklaus laimikio kaltas ir asmeninis skonis: „Pastebėjome, kad avalynė dažnai gausiai puošiama blizgučiais ar lakuotomis detalėmis, drabužiai taip pat neretai pagražinami nereikalingais aksesuarais, tad man, nemėgstančiai tokio blizgėjimo, pasiūla pasirodė ne tokia ir gausi.“

Rita G. taip pat pasakojo tikėjusis, kad prekybos tinklo „Reserved“ parduotuvėje, kuris yra lenkų gamintojų, pavyks rasti gražių apdarų, tačiau Suvalkuose esanti parduotuvė pasirodė maža ir gana skurdi.

„Įsivaizduokite, kabo kelnės – ir visos tik 48 dydžio, o personalas, paklaustas, ar galimas rasti mažesnių, tik gūžčioja pečiais ir mykia, kad nekalba jokia kita kalba, tik gimtąja“, – pasakojo ji ir pridūrė, kad yra girdėjusi daugybę rekomendacijų, jog drabužių ir avalynės reikėtų ieškoti mažesnėse parduotuvėse, kurios įsikūrusios miesto centre.

„Po apsilankymo prekybos centre su drauge padarėme išvadą, kad pasaulyje stebuklų nebūna, o už kokybę visur, net ir Lenkijoje, reikia mokėti“, – juokavo Rita G.

Kita stotelė – „Lidl“

Sausakimša automobilių stovėjimo aikštelė, visur zujantys žmonės su pilnais prekių vežimėliais ir įspūdinga netvarka prekybos centro salėje – taip pirkėjas iš Lietuvos pasitiko prekybos centras „Lidl“.

„Kadangi turėjau reikiamų prekių sąrašą, iš karto mano vežimėlyje atsidūrė 4,5 kg pakuotė „Persil“ skalbiamųjų miltelių (19,99 zl/4,74 euro), 2 litrų koncentruoto skalbinių minkštiklio pakuotė (5,49 zl/1,30 euro) bei 10 ritinėlių kokybiško tualetinio popieriaus pakuotė, kuri kainavo 6,99 zl (1,66 euro).

Parduotuvėje tikrai neblogas mėsos gaminių pasirinkimas, mačiau, kad pirkėjai iš Lietuvos, kurių prekybos centre tuo metu buvo absoliuti dauguma, aktyviai perka prekes, kurioms taikomos akcijos“, – pasakojo pašnekovė.

Alkoholio skyriuje – kainų miražai

 Ritą G. maloniai nustebino ir alkoholio skyriaus pasiūla, mat čia pavyko rasti mėgstamo Porto vyno, kurio butelis kainavo 17,99 zl (t. y. 4,27 euro).

„Nors vyno skyriuje didelis pasirinkimas, atkreipiau dėmesį į tai, kad mūsų parduotuvių lentynose karaliaujančių ženklų ten mažuma. O štai vyno iš Moldovos, Čekijos, Portugalijos pasirinkimas didelis“, – sakė moteris.

Didžiausias netikėtumas pirkėjos laukė prie degtinės lentynos: „Pati gal būčiau neatkreipusi dėmesio, jei ne draugės nustebimo šūksnis, pamačius, kiek akcijos metu kainuoja butelis degtinės „Absolut“. 0,5 litro kaina buvo vos 19,99 zl (4,74 euro). Mes tik gūžtelėjome pečiais ir nuėjome prie kasos, tačiau kai „Tesco“ prekybos centre pamatėme, kad ta pati degtinė kainuoja 39,99 zl (9,49) euro, rimtai suabejojame, ar kalbame tik apie kainos, ar ir apie kokybės skirtumus“, – kalbėjo Rita G. ir pridūrė, kad tokie kainų miražai privertė suabejoti, ar neprekiaujama klastotėmis.

Ko tikėtis „Tesco“, „Kaufland“ ir „Biedronka“?

Vilnietė džiaugėsi, kad didžiausi prekybos centrai Suvalkuose išsidėstę gana nedideliu atstumu, tačiau lankantis mieste pirmą kartą tenka rimtai pastudijuoti automobilio navigacijos nurodymus.

„Atstumai nedideli, bet daug žiedinių sankryžų, tad navigacijos programa tauškia neužsičiaupdama“, – pasakojo pašnekovė ir pridūrė, kad kelionės metu aplankė „Tesco“, „Kaufland“ ir „Biedronka“ prekybos centrus, bet į lietuvių pamėgtą didmeninės prekybos bazę užsukti paprasčiausiai neliko laiko.

„Parduotuvėje „Biedronka“ neblogas pieno bei šaldytų žuvų pasirinkimas. Kilogramo lašišos filė kaina – 46,90 zl (11,13 euro). Man pasirodė, kad čia ji kainuoja gerokai pigiau nei Lietuvoje“, – pasakojo pašnekovė.

Prekybos centre „Kaufland“ Ritai G. pavyko puikiai papildyti saldumynų atsargas: „Nudžiugau, kad buvo taikoma nuolaida mano mėgstamiems sausainiams „Belvita“. Dėžutės kaina buvo 4,29 zl (1,02 euro), o Lietuvoje paprastai už dėžutę tenka pakloti apie 2,30 euro. Taip pat buvo taikoma nuolaida šokoladui „Snickers“ – batonėlis kainavo 0,99 zl (0,23 euro).“

Nuolaidų daug, bet lentynos tuščios

„Apsilankymas „Tesco“ prekybos centre paliko dvejopą įspūdį, mat viduje erdvu, nereikia stumdytis su vežimėliais pirkėjų minioje, bet skyriuose, kur veikia šaldytuvai, imi kalenti dantimis nuo šalčio. Nors centro akcijų leidinyje reklamuojama daug įvairių nuolaidų, iš tiesų tekdavo patrypčioti prie tuščių lentynų“, – sakė Rita G.

Šiame prekybos centre gerą įspūdį paliko atvėsintos mėsos kainos, mat kiaulienos kumpis be kaulo kainavo 8,99 zl už kilogramą (2,13 euro), vištienos krūtinėlė – 15,49 zl už kilogramą (3,68 euro), o viščiukų ketvirčiams buvo taikomos nuolaidos, tad kilogramo kaina buvo tik 3,69 zl (0,88 euro).

Degalai kelionei iš Vilniaus iki Suvalkų ir atgal Ritai G. iš viso kainavo 24 eurus. Kadangi buvo vykstama dviese – po 12 eurų.

„Manau, kelionė tikrai atsipirko, gal ne tiek finansiškai, kiek įspūdžiais“, – šypsojosi vilnietė ir teigė, kad dažnai iš sostinės vykti apsipirkti į Lenkiją gal ir nėra racionalu, bet kartą per kelis mėnesius ir perkant daug produktų ilgainiui sutaupyti pavyktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.