Nemėtykit pėdų – Lietuva smarkiai nukentėjo nuo Rusijos embargo

Praėjusiais metais Lietuvos įmonės, kurios pateko tarp 500 didžiausių Vidurio ir Rytų Europos bendrovių, pasiekė 4 proc. mažesnę apyvartą ir uždirbo net 844 mln. eurų 0mažiau pelno, palyginti su 2013 m. Tačiau įdarbino 4 proc. daugiau darbuotojų. Tokias tendencijas atskleidė verslo rizikos valdymo bendrovės „Coface“ atlikta studija apie didžiausias Vidurio ir Rytų Europos regiono bendroves.

Sudėtingiausiai praėjusiais metais sekėsi Lietuvos energetikos įmonėms bei chemijos pramonės bendrovėms, tarp jų – ir „Achemai“.<br>D.Umbraso nuotr.
Sudėtingiausiai praėjusiais metais sekėsi Lietuvos energetikos įmonėms bei chemijos pramonės bendrovėms, tarp jų – ir „Achemai“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2015, 10:27 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:35 AM

„Analizuojamu laikotarpiu geriausius rezultatus Lietuvoje pasiekė stambios mažmeninės prekybos ir logistikos įmonės. Tokios bendrovės kaip „Senukų prekybos centras“ ar „Sanitex“ pasižymėjo ne tik apyvartos, bet ir pelno augimu. Gerais finansiniais rezultatais taip pat pasižymi ir mažmeninės prekybos grupė „Maxima“ bei su ja susijusios įmonės“, – sakė bendrovės „Coface“ direktorius Lietuvoje Mantvydas Štareika.

Anot jo, sudėtingiausiai praėjusiais metais sekėsi Lietuvos energetikos įmonėms „Lesto“ bei „Lietuvos energija“, taip pat chemijos pramonės bendrovėms, tarp jų – ir „Achemai“.

Bendrą didžiausių šalies įmonių pelningumo rodiklį labiausiai mažino įmonės „Orlen Lietuva“, „Lietuvos energija“ ir „Lesto“, tačiau vadovas pabrėžia, kad šios bendrovės nuostolių patyrė ne vien dėl ekonominių aplinkybių, bet ir dėl vidinių reorganizacinių procesų, pavyzdžiui, turto nuvertėjimo.

Prasčiausius ekonominius rezultatus minėtame regione praėjusiais metais pasiekė ne vien Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių įmonės. Latvija ir Estija išsiskyrė didžiausiais saraše apyvartos kryčiais – atitinkamai – 10,4 ir 11,7 proc. „Coface“ ekspertai pažymi, kad šią tendenciją nulėmė Rusijos embargo faktorius.

VRE TOP 500 studijoje pateikiamoje Lietuvos ekonominėje perspektyvoje teigiama, jog Lietuva yra labiausiai ekonomiškai priklausoma nuo eksporto į Rusiją.

Vis tik neigiamus šio reiškinio padarinius turėtų atsverti auganti paklausa Vakaruose, taip pat nuolat didėjantis vartojimas šalies viduje. „Coface“ ekspertai įžvelgia dar vieną teigiamą tendenciją mūsų šalyje – užimtumo augimą. Prognozuojama, kad bendrasis vidaus produktas 2015 m. augs 2,9 proc., o ateinančiais metais jo augimas pasieks 3,3 proc.

Bendrai visų 500 didžiųjų Vidurio ir Rytų Europos įmonių apyvarta praėjusiais metais išaugo 2,1 proc. Regiono ekonomikos lyderė išlieka Lenkija, antroje vietoje esanti Vengrija pasižymėjo didžiausiu BVP šuoliu ne tik regione, bet ir visoje ES (+ 5,6 proc.), o Čekijos didžiosios įmonės savo apyvartą praėjusiais metais išaugino net 10,2 proc.

Praėjusiais metais geriausiai sekėsi regiono automobilių pramonės įmonėms, jų apyvarta regione išaugo net 10,6 proc. Dėl pasaulinėje rinkoje kritusių naftos kainų prasčiausius rezultatus 2014 m. pasiekė VRE regiono dujų ir naftos sektorius (-3,9 proc.).

Tarptautinė kredito draudimo bendrovė „Coface“ pristato jau septintą savo kasmetinį leidinį apie didžiausias regiono įmones. Studijoje bendrovės reitinguojamos atsižvelgiant į jų apyvartą, taip pat analizuojami ir kiti faktoriai, tokie kaip darbuotojų skaičius, įmonių struktūra, apžvelgiamos atskiros verslo šakos ir rinkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.