Garsus investuotojas pranašauja tolimesnį Kinijos rinkos smukimą

Investuotojas Markas Mobiusas, išgarsėjęs situacijos vertybinių popierių rinkose prognozėmis, išpranašavo tolimesnį Kinijos indeksų mažėjimą. Jam pritaria ir kiti agentūros Bloomberg“ pašnekinti ekspertai.

M.Mobiusas, jau daugiau kaip 40 metų investuojantis į besivystančias rinkas spėjo, kad Kinijos vyriausybė artimiausiu metu nustos kištis į prekybos reikalus akcijų biržoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Mobiusas, jau daugiau kaip 40 metų investuojantis į besivystančias rinkas spėjo, kad Kinijos vyriausybė artimiausiu metu nustos kištis į prekybos reikalus akcijų biržoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 10:05 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:31 AM

M.Mobiusas, jau daugiau kaip 40 metų investuojantis į besivystančias rinkas, duodamas interviu agentūrai „Bloomberg“ spėjo, kad Kinijos vyriausybė artimiausiu metu nustos kištis į prekybos reikalus akcijų biržoje, kadangi suvokia, jog šis užsiėmimas neperspektyvus, ir netrukdys verslo aktyvumo indeksui ir toliau mažėti.

Garsiajam prognozuotojui antrina ir „Convoy Asset Management Ltd“ ekspertas Cedricas Ma. Jis įsitikinęs, kad Kinijos vyriausybė jau dabar supranta, kad kišimasis į rinką nieko neduoda. Jo nuomone, būtina paleisti rinką, kad ji pati susireguliuotų.

„Kinijos rinka iki šiol yra pervertinta“, – mano Andrew Sullivanas iš „Haitong International Securities Group Ltd“. Pasak jo, būtent valstybės kišimasis neleido rinkai pasiekti optimalaus lygio.

„Bloomberg“ šaltiniai Kinijoje teigia, kad Kinijos vyriausybė tyčia kišosi į vertybinių popierių rinkos reikalus rugpjūčio pabaigoje, kad stabilizuotų padėtį prieš karinį paradą, kuris buvo skirtas pergalei Antrajame pasauliniame kare paminėti ir turėjo pademonstruoti visam pasauliui šiuolaikinės Kinijos galią. Kaip tik tuo tikslu Šanchajaus vertybinių popierių biržoje prekyba buvo pristabdyta iki šiandien, rugsėjo 7-osios.

„Shanghai Composite“ indeksas, birželio mėnesį pasiekęs maksimalią reikšmę, per vasarą nukrito 39 proc.(vien tik per dvi paskutiniąsias rugpjūčio savaites jis krito 20 proc.).

Savaitgalį Kinijos valdžia patikino Ankaroje vykusio dvidešimties išsivysčiusių ir besivystančių šalių finansų ministrų ir centrinių bankų vadovų (vadinamojo finansų G20) susitikimo dalyvius, kad šalis įvykdys veiksmingas rinkos reformas, kurios leis pagerinti Kinijos ekonomikos padėtį ir tuo pačiu stabilizuoti situaciją pasaulio rinkose.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.