Buvęs kariuomenės vadas turi bombą, kurią netrukus sprogdins

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktorius, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus traukiasi iš vos antrus metus gyvuojančios asociacijos veiklos.

V.Tutkus LGSPA pradėjo vadovauti liepos 1 d. Šiose pareigose jis pakeitė atsargos pulkininką Vaidotą Malinionį.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
V.Tutkus LGSPA pradėjo vadovauti liepos 1 d. Šiose pareigose jis pakeitė atsargos pulkininką Vaidotą Malinionį.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Buvęs kariuomenės vadovas V.Tutkus: puolimas prasidėjo nuo pirmųjų dienų.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs kariuomenės vadovas V.Tutkus: puolimas prasidėjo nuo pirmųjų dienų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eugenija Grižibauskienė

Sep 10, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 2:09 PM

Ketvirtadienį pareiškimą įteikęs generolas laukia asociacijos valdybos, kurios posėdis turėtų vykti kitą savaitę, sprendimo. 

Vos porą mėnesių šias pareigas ėjęs V.Tutkus savo pasitraukimo priežastį aiškina nepagrįstu puolimu.

„Puolimas prasidėjo nuo pirmųjų dienų. Tą patį patyrė ir mano pirmtakas Vaidotas Malinionis. Aktyviai dirbau 72 dienas – buvau sferoje, kurią gerai pažįstu. Per tas dienas atsirado dešimt naujų narių. Asociacijoje turime keturias užsienio kapitalo nares, keturios dar derasi dėl narystės. Tai galingos pasaulio korporacijos, kurios rado interesų Lietuvoje. Tarp jų tokia, kaip „Bombardier Inc.“, – sakė V. Tutkus. 

Ketvirtadienio spaudos konferenciją surengęs buvęs kariuomenės vadas teigia į viešumą išėjęs sąmoningai. Jis pripažįsta, kad yra karšto būdo, nepakenčiantis neteisybės, todėl gal kam ir nepatiko ar nepatiks jo pasisakymai, bet jis dėl to nesigaili, nes visada sakęs ir sakysiąs teisybę.

„Šiandieninį mano sprendimą lėmė viešoje erdvėje prasidėjęs labai nepadorus, finansiškai suinteresuotų grupių puolimas. Esu niekuo nekaltinamas, tačiau negaliu tylėti, kai skleidžiama melaginga informacija. Asociacija niekada neišėjo į viešumą su kokiais nors kaltinimais. Ir dabar nenoriu nieko kaltinti, bet turiu daugybę dokumentų, kuriuos paneigti bus sunku“, – sakė V.Tutkus.

Generolas teigė, kad tai ne pirmas kartas, kai tenka trauktis „dėl reikalo“.

„Dabar jaučiu atsakomybę už asociaciją ir tą verslo dalį, kuriai atstovauju. Per trumpą laiką, kurį dirbau asociacijoje, aš laikausi aktyvios, sakyčiau, net agresyvios gerąja to žodžio prasme, pozicijos atstovaujant Lietuvos verslo interesus“, – sakė jis.

V.Tutkus teigė, kad nereikės laukti pusės metų, kad jis pasakytų, ką žinąs. Jis tiesiog nenorintis būti susietas su asociacijos įmonėmis, todėl palauksiąs asociacijos tarybos sprendimo. Jis įvardysiąs ir asmenis, ir organizacijas, kurios surengė puolimą viešoje erdvėje.

„Esu paprastas  pilietis, bet taip pat esu gynybos pramonės ekspertas ir, turbūt, būtų sunkiau surasti geresnį ekspertą nei aš“, – teigė kariškis. 

Anot jo, jei kariškis su kuo nors nesutinka, pirmiausia turi atsistatydinti, tada aiškinti priežastis.

Buvęs kariuomenės vadas teigia, kad turimų dokumentų teismui nepateiksiąs.

„Masalas mestas. Palaukite savaitę ir išgirsite, kokia viso šio pasisakymo priežastis. Bombą turiu“, – mįslingai kalbėjo V.Tutkus.

„Noriu, kad suprastumėte, jog valstybėje ne viskas gražu. Man teko daug kariauti, bet niekada – juodojo karo“, – mįslingai kalbėjo kariškis.

Jis teigia, kad per 25 tarnybos metus nėra „nieko pakišęs“, todėl ir pats neleisiąs, kad į jį būtų metamas akmuo.

Generolas neigė jam metamus kaltinimus, kad perkant karinę įrangą, jis atstovavęs arba protegavęs tam tikriems gamintojams.

„Noriu oficialiai tai paneigti. Esu asociacijos direktorius, todėl būtų neetiška ir pačiai asociacijai nepriimtina, kad aš asmeniškai ką nors atstovaučiau. Antras momentas – asociacija niekaip negali daryti įtakos sprendimams kokią įrangą, amuniciją ar ginkluotę turi pasirinkti viena ar kita organizacija. Tai – ne mūsų užduotis, mūsų tikslas – atstovauti Lietuvos verslo interesus“, – tvirtino kariškis. 

Jis neigia kaltinimus, kad turėjęs kokią nors įtaką įsigijant pėstininkų mašinas.

V.Tutkus patikino, kad nei iš jokios organizacijos, nei valstybinės institucijos spaudimo nėra patyręs. Nėra sulaukęs ir jokių grasinimų.

Generolas, turintis nemažai patirties gynybos srityje,  ketina rinktis eksperto duoną.

lrytas.lt primena, kad V.Tutkus asociacijos direktoriumi buvo paskirtas šių metų liepos 1 dieną, jis pakeitė prieš tai šias pareigas ėjusį atsargos pulkininką Vaidotą Malinionį.

Atsargos generolas leitenantas V.Tutkus 2004–2009 metais ėjo Lietuvos kariuomenės vado pareigas, prieš tai, 2001–2004 metais, buvo Lietuvos kariuomenės lauko (sausumos) pajėgų vadas, anksčiau dirbo Lietuvos kariniu atstovu prie NATO ir Vakarų Europos Sąjungos gynybos atašė Belgijos Karalystėje.

Po valstybinės karo tarnybos V.Tutkus dirbo privačioje transporto ir logistikos bendrovėje „Hoptrans Projects“ – kaip nurodo LGSPA, jis šiuo metu yra bendrovės valdybos narys.

„Hoptrans Projects“ dirba su Rusijos ir kitų Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) geležinkelių operatoriais. Nuo praėjusių metų kovo mėnesio veiklą pradėjusi LGSPA šiuo metu vienija 50 narių.

Pastarieji atstovauja per 100 įmonių – įvairių gamintojų, paslaugų teikėjų, mokslo įstaigų– dirbančių tiek kariuomenei svarbiose srityse (lazeriai, IT, ryšių technologijos, ginkluotė, šarvuotė, speciali apranga ir kt.), tiek ir civiliams gyventojams (maitinimas, apgyvendinimas, teisinės paslaugos ir kt.).

Šiuo metu asociacijos narių apyvartos struktūroje gynybos ir saugumo paslaugų bei produkcijos dalis siekia apie 25 proc. Likusią dalį sudaro civilinių reikmenų apyvarta. 

2014 metais visų LGSPA priklausančių įmonių pajamos siekė 128 mln. eurų, iš jų eksportas sudarė 32 mln. eurų.  Šių metų planuose – pasiekti 145 mln. eurų.

Jų apyvartos per metus siekia iki vieno milijardo eurų. Asociacijos įmonėse dirba apie 10 tūkst. darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.