„Pirk dramblį“ projektas pamaitino ne žvėris, bet verslininkus

Šiemet šios akcijos rengti nebeplanuojama.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 15, 2015, 12:51 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 6:28 PM

Valstybės kontrolė duomenimis, projektui „Pirk dramblį 2014“ Kauno zoologijos sodas pernai išleido 164,6 tūkst. litų (beveik 48 tūkst. eurų), o paramos surinko 182,3 tūkst. litų (beveik 53 tūkst. eurų).

Auditoriai konstatavo, kad faktiškai zoologijos sodas gavo 17,7 tūkst. litų (5,1 tūkst. eurų) gyvūnų gyvenimo kokybei, laikymo sąlygoms pagerinti ir kitkam.

Jų vertinimu, projektui finansuoti išleistos lėšos galėjo būti panaudotos rezultatyviau ir racionaliau jas tiesiogiai skiriant zoologijos sodo reikmėms finansuoti, o ne sumokant kaip sutartinį atlyginimą privačiai bendrovei už paramos renginio organizavimo paslaugas.

„Sutarties su uždarąja akcine bendrove paramos projektui organizuoti sudarymas finansiškai buvo naudingas privačiam sektoriui, bet ne Zoologijos sodui“, – konstatavo auditoriai, atlikę Aplinkos ministerijos užsakytą auditą.

Taip pat audito ataskaitoje teigiama, kad aplinkos ministras „netinkamai vykdė pareigas“, nes neužtikrino „asignavimų naudojimo rezultatyvumo ir racionalumo“.

Zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas BNS sakė, kad pernai vykusi antroji akcija „Pirk dramblį“ buvo naudinga sodui ir teigė nesutinkantis su Valstybės kontrolės skaičiavimais.

„Valstybė kontrolė buvo pas mus, tikrai jie tikrino, gilinosi. Gal jie ir taisyklingai viską suskaičiavo, bet išvadas formuluoja kažkaip atvirkščiai.

Čia yra melas. Turiu skaičius. 107 tūkst. litų – tai jau pelnas, tad buvo verta imtis projekto. Net ir dėl 17 tūkst. litų būtų verta jį organizuoti, bet sodas dabar gavo 107 tūkst. litų. Jūs suklaidinti“, – aiškino A.Didžiokas.

„Ir Valstybės kontrolei sakiau, ir Aplinkos ministerijai: jeigu klausytųsi to, kas sakoma, tai suprastų.

Juk negali būti tik 17 tūkst. litų naudos, jeigu jau dabar išleista per 100 tūkst. litų vilkų tvorai ir terariumui. Banali aritmetika: negalima daugiau išleisti negu gauni“, – pridūrė jis.

Šiemet šios akcijos rengti nebeplanuojama.

„Suniokojo „Pirk dramblį“ akciją, trečiais metais tikrai jos nedarysime, nes visuomenės nuomonė jau nekokia. Bet pačiam sodui ir pirmieji metai, ir antrieji buvo pelningi“, – kalbėjo A.Didžiokas.

Vis dėlto ir „Pirk dramblį 2013“ akcija yra teisėsaugos akiratyje. Ji tiria galimą prekybą poveikiu stambiu mastu, galbūt vykdytą organizuotos grupės.

Pirminiame bylos tyrimo etape buvo atlikta keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje.

Vėliau porėmiai vykdyti Aplinkos ministerijoje, valstybės įstaigoje „Regitra“, atliktos kratos 4 bendrovėse, taip pat tyrimui reikšmingi dokumentai paimti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente, Kelių direkcijoje, Turto valdymo ir ūkio departamente prie Vidaus reikalų ministerijos ir valstybės įmonėje „Infostruktūra“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.