Hipotekos registras atskleis, ar turtas įkeistas

Pirkdami būstą būsimieji savininkai stengiasi sužinoti, ar planuojamas pirkinys nėra įkeistas. Visos hipotekos ir įkeitimai Lietuvoje registruojami Centrinės hipotekos įstaigos Hipotekos registre.

Hipotekos objektai praėjusiais metais dažniausiai buvo žemės sklypai.<br>P.Lileikio nuotr.
Hipotekos objektai praėjusiais metais dažniausiai buvo žemės sklypai.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Angelė Paukštytė

Sep 26, 2015, 7:31 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:43 PM

Tad apie būsimo pirkinio statusą galima sužinoti šioje institucijoje. O kad informaciją gautumėte dar greičiau, Centrinės hipotekos įstaigos darbuotojai rekomenduoja naudotis įstaigos elektronine informacijos sistema.

Užtikrina finansinių įsipareigojimų laikymąsi

Hipoteka – tai esamo ar būsimo skolinio įsipareigojimo įvykdymą užtikrinantis nekilnojamojo objekto įkeitimas, kai įkeistas objektas neperduodamas kreditoriui.

Kilnojamieji objektai ar turtinės teisės įkeičiami įkeitimo sandoriu: sudarius sutartį jos įvykdymą užtikrina įkeistas skolininko ar trečiojo asmens – laiduotojo – turtas.

Hipotekos paskirtis – garantuoti kreditoriaus kreditorinio reikalavimo patenkinimą skolininkui neįvykdžius skolinio įsipareigojimo. Visi hipotekos ar įkeitimo sandoriai registruojami Centrinės hipotekos įstaigos Hipotekos registre. Tai suteikia daugiau aiškumo ir saugumo tiek esamiems bei būsimiems kreditoriams, tiek turto pirkėjams.

Hipotekos registras suteikia itin naudingos informacijos: ne tik tokios, ar daiktas buvo įkeistas, bet ir kiek kartų jis buvo įkeistas. Labai svarbu pasitikrinti, ar perkamas daiktas nėra įkeistas, nes perleidžiant įkeistą daiktą kito asmens nuosavybėn, hipoteka seka paskui daiktą“, – paaiškina Centrinės hipotekos įstaigos vyriausiasis patarėjas Arnoldas Tomaševičius.

Hipotekos registras svarbus ne tik dėl galimybės pasitikrinti, ar daiktas įkeistas. Jeigu daiktas vertingesnis negu suteiktos paskolos suma, už likusią vertės dalį jį galima įkeisti papildomai. Jeigu hipotekos sandoryje nenustatyta kitaip, daiktą leidžiama įkeisti pakartotinai.

Jeigu daiktas įkeistas kelis kartus, hipotekos kreditorių reikalavimai patenkinami pagal hipotekos įregistravimo Hipotekos registre laiką eilės tvarka – pirmiausia tenkinami kreditoriaus reikalavimai pagal tą hipoteką, kuri buvo Hipotekos registre įregistruota pirmiau.

Populiariausias įkeitimo objektas – žemės sklypas

Hipotekos objektai praėjusiais metais dažniausiai buvo žemės sklypai (29 988), pastatai (19 262), butai (12 741), inžineriniai statiniai (6 276) ir kitos patalpos (2780). Įkeičiamos ir kelių transporto priemonės, traktoriai, lėšos banke, žemės sklypo nuomos teisės. Praėjusiais metais įkeista 19 įmonių.

Hipotekos sandorius tvirtina notaras, patikrinantis sutarties atitiktį įstatymo reikalavimams. Po to hipoteka registruojama Centrinės hipotekos įstaigos Hipotekos registre. 2014 metais įregistruota 23 613 sutartinių hipotekų ir 2776 kilnojamojo turto ar turtinių teisių įkeitimo sandoriai.

Duomenis apie sudarytas hipotekas ir įkeitimą Hipotekos registrui teikia ne tik notarai. Hipotekos registrui duomenis perduoda ir teismai, priimantys sprendimus dėl hipotekos ar įkeitimo, taip pat mokesčių administravimo institucijos, nustatančios priverstines hipotekas ar įkeitimą. Duomenis teikia ir antstoliai, kreditoriaus prašymu priverstinai realizavę varžytynėse hipoteka įkeistą daiktą.

Tarp fizinių asmenų įkeitimo sandorius dažniausiai praėjusiais metais sudarė 31–40 metų vyrai (6069) ir moterys (5134). Šiek tiek rečiau – 21–30 metų asmenys (atitinkamai 5406 vyrai ir 5198 moterys). Trečiojoje vietoje – 41–50 metų vyrai (2070) ir moterys (1972).

Aktualu ir verslui

Įkeitimas, kaip prievolės įvykdymo užtikrinimo būdas, ypač aktualus verslininkams: skolininkui iškėlus bankroto bylą, kreditorius, kurio naudai įkeistas skolininkui ar trečiajam asmeniui – laiduotojui – nuosavybės teise priklausantis turtas, turi pirmumo teisę patenkinti savo reikalavimą. Tokiu būdu kreditorius, kurio naudai įkeistas turtas, neatsižvelgiant į kitų kreditorių skaičių, turi teisę pirmasis atgauti pinigus pardavus jo naudai įkeistą turtą.

Daugiau informacijos www.hipotekosistaiga.lt

Parengta bendradarbiaujant su Centrine hipotekos įstaiga

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.