Parduota bioetanolio gamykla keliaus į metalo laužą?

Telšių bioetanolio gamykla parduota keliolika kartų pigiau negu į ją buvo investuota. Tai paaiškėjo po varžytinių, kuriose gamyklą įsigijo paslaptingas pirkėjas. Pasklido kalbų, kad gamykla bus išardyta ir parduota į metalo laužą. Bet kokiu atveju aišku, kad kreditoriai neatgaus visų savo pinigų.

Bioetanolio gamykla atiteko paslaptingam pirkėjui, kurį galbūt domina tik teritorija.<br>G.Akavickienės nuotr.
Bioetanolio gamykla atiteko paslaptingam pirkėjui, kurį galbūt domina tik teritorija.<br>G.Akavickienės nuotr.
Bioetanolio gamykla atiteko nežinomam pirkėjui.<br>G.Akavickienės nuotr.
Bioetanolio gamykla atiteko nežinomam pirkėjui.<br>G.Akavickienės nuotr.
Bioetanolio gamykla atiteko nežinomam pirkėjui.<br>G.Akavickienės nuotr.
Bioetanolio gamykla atiteko nežinomam pirkėjui.<br>G.Akavickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Giedra Akavickienė

Sep 28, 2015, 1:41 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 2:59 AM

Atsirado tik vienas pirkėjas

Į bioetanolio gamyklą daug vilčių dėjo Telšių rajono valdžia ir gyventojai. Tikėtasi, kad bus sukurta naujų darbo vietų. Tačiau Telšių pramoniniame mikrorajone gamykla taip ir nepradėjo veiklos, tad neseniai ji parduota iš varžytinių.

Žlunga viltys atgaivinti didžiausią pastarojo dešimtmečio užsienio kapitalo – UAB „Bioetan LT“ – investiciją Telšių rajone.

Kaip sakė varžytines organizavusi antstolio Donato Kisieliaus kontoros atstovai, Telšių bioetanolio gamykla sulaukė ne itin didelio pirkėjų susidomėjimo.

834 tūkst. eurų — tiek turi sumokėti pirkėjas. Kaip teigė antstolio padėjėjas Tomas Jasaitis, bioetanolio gamykla parduota už pradinę kainą. Brangus objektas sudomino tik vieną pirkėją, kuris pradinės kainos nepakėlė nė vienu euru.

Sandoris įsigalios, kai pirkėjas perves pinigus.

Labiausiai domina žemė

Pirkėjas, kurio asmenybė kol kas neskelbiama, internetu įsigijo nekilnojamojo turto kompleksą.

Tai nebaigti ir baigti statyti gamybos, pramonės, sandėliavimo paskirties pastatai, inžineriniai tinklai, bioetanolio gamykla, grūdų priėmimo galerija ir taip toliau.

Sumokėjęs pinigus, pirkėjas taip pat įgis ir nuomos teisę į žemės sklypą bei turtines teises į inžinerinius tinklus.

Varžytinių metu investuotojus labiausiai domino tai, kad gamyklos valdos pramoniniame mikrorajone sudaro apie dešimtį hektarų žemės, šalia nutiestas geležinkelis, įrengta infrastruktūra.

Pažadai liko neištesėti

Bioetanolio gamykla Telšiams žadėjo milžiniškas investicijas ir didžiulius pokyčius rajone.

Telšių rajono valdžia tikėjosi daug: bioetanolio gamyklai pradėjus veiklą, ūkininkams būtų atsiradusi galimybė parduoti realizuoti grūdus, o kompiuterizuotoje gamykloje buvo žadama sukurti apie 80 darbo vietų aukštos kvalifikacijos darbuotojams, rajono biudžetą turėjo papildyti milžiniški mokesčiai.

Deja, grandioziniai planai, pažadai remti rajono kultūrą, švietimą, sportą bei kitas sritis taip ir liko popieriuose.

Nors į projektą buvo investuota tuomet dar arti 50 mln. litų, sumontuoti įrenginiai, tačiau statybos sustojo, jokia veikla nepradėta vykdyti.

Neatsiskaičius su kreditoriais, UAB „Bioetan LT“ areštu apribota turto nuosavybė. Nesulaukę atsiskaitymų, kai kurie kreditoriai bankrutavo.

Sudomino tik teritorija

Neoficialiais duomenimis, nors gamykla jau turi pirkėją, tačiau gali taip nutikti, kad rajonui iš to jokios naudos nebus. Telšiuose sklando gandai, kad naujasis savininkas bioetanolio gamyklos galimai nesiruošia baigti statyti. Anaiptol – esą išmontuos, nugriaus didžiulio aukščio talpyklas ir parduos į metalo laužą.

Tokiems gandams atsirasti peno davė nežinomi atvykėliai, kurie, pasak šaltinio, prieš varžytines neva apsižiūrėjo gamyklos teritoriją, barškino metalines talpyklas, matavo metalo storį, darė kažkokius tyrimus. Pirkėjas esą gali kėsintis net į bėgius.

Kas iš tikrųjų vyks gamykloje pasibaigus sandoriui, turbūt paaiškės netrukus. Jeigu taip nutiktų, kad gamyklą ištiktų išpranašautas liūdnasis scenarijus, sargų būdelė greičiausiai liktų tuščia — sunku įsivaizduoti, kad apsaugos darbuotojas visą parą saugotų ištuštėjusią teritoriją ir nepjautą žolę, kurios ten šiandien netrūksta.

Pernai UAB „Bioetan LT“ vadovas R.Kozyrevas žurnalistams aiškino, jog projektui baigti dar reikia apie 50 mln. eurų. Neoficialiomis žiniomis, į „Bioetan LT“ buvo investuota apie 45 mln. litų. Įsiskolinimas kreditoriams viršijo 15 mln. litų. Varžytinėse už gamyklą pasiūlyta tik pradinė kaina — 834 tūkstančiai eurų. Vadinasi, kreditoriai visų pinigų neatgaus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.