Bankai prisiekė pavardes ant banko kortelių rašyti lietuviškai

Apžiūrėkite savo banko kortelę. Kaip joje parašytas jūsų vardas ir pavardė? Su lietuviškais rašmenimis? Ar ž, š, ū, ė nematyti, o vietoj jų – z, s, u ir e?

VKI sulaukia žmonių skundų, kad bankai jų pavardes ar vardus iškraipo.<br>M.Astrausko nuotr.
VKI sulaukia žmonių skundų, kad bankai jų pavardes ar vardus iškraipo.<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Oct 1, 2015, 3:03 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 12:16 PM

Į redakciją paskambinusi mergina, pavarde Maliuškevičiūtė, pasakojo, kad banko kortelėje – jos pavardės parodija. Ten įrašyta „Maliuskeviciute“. Iš š, č, ū ir ė tik pėdsakas telikęs.

„Žmonės turi teisę į tokią pavardę ant banko kortelės, kuri yra įrašyta pase ar tapatybės kortelėje“, – sakė Valstybinė kalbos inspekcijos (VKI) viršininko pavaduotojas Arūnas Dambrauskas.

VKI sulaukia žmonių skundų, kad bankai jų pavardes ar vardus iškraipo. Tiesa, tokių skundų jau mažiau, nei buvo prieš kelerius metus.

A.Dambrauskas pasakojo, kad dar 2012-aisiais komisija, sulaukusi nepatenkinto vartotojo skundo, kuris piktinosi, kad ant banko kortelės užrašyta iškraipyta jo pavardė, pradėjo aiškintis su bankais.

„Klausėme bankų atstovų, kas jiems trukdo užrašyti lietuviškas pavardes, kaip pridera. Buvo daug susirašinėjimų, aiškinimųsi, raginimų, kad pavardės ir vardai būtų rašomi su lietuviškais rašmenimis“, – pasakojo A.Dambrauskas.

Ppadėtis pagerėjo, tačiau vis dar atsiranda žmonių, kurie kreipiasi į inspektorius, klausdami, kodėl bankai nepripažįsta lietuviškų rašmenų.

„Bankai aiškino apie trukdžius įdiegti tinkamas programas. Neseniai vienas žmogus skundėsi dėl to paties, kreipėmės į banką, jo atstovai užtikrino, kad pakeis kortelę tam klientui“, – sakė A.Dambrauskas.

Paties Arūno Dambrausko banko kortelėje vardas parašytas, kaip ir turi būti, su ilgąja ū.

Bankai sutarė su kalbos inspektoriais, kad tvarkos nebelaužys ir pavardes bei vardus rašys tinkamai.

„SEB bankas jau išduoda mokėjimo korteles su lietuviškais rašmenimis. Pagal terminus, aptartus su Valstybine kalbos komisija, įdiegėme lietuviškų rašmenų naudojimą. Nuo 2015 m. kovo 9 dienos visos SEB banko naujai išduodamos ir pasibaigus galiojimui atnaujinamos kortelės yra su lietuviškais rašmenimis.

Jei klientas turi SEB banko mokėjimo kortelę, išduotą ar atnaujintą iki 2015 m. kovo 9 d., ta kortelė dar yra be lietuviškų rašmenų. Kai tokia kortelė bus atnaujinama, pasibaigus jos galiojimui, ji jau bus su lietuviškais rašmenimis“, – paaiškino SEB banko atstovė Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.