Švedai pereina prie šešių valandų darbo dienos

Aštuonių valandų darbo diena Vakaruose nusistovėjo dar tada, kai automobilių magnatas Henris Fordas pabandė paeksperimentuoti su savo darbininkais. Tačiau Švedija įsitikinusi, kad nuo to laiko daug kas pasikeitė. Todėl laikas pereiti prie šešių valandų darbo dienos.

Vis daugiau Švedijos įmonių pereina prie 6 valandų darbo dienos.<br>Vida Press nuotr.
Vis daugiau Švedijos įmonių pereina prie 6 valandų darbo dienos.<br>Vida Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2015, 2:58 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 12:16 PM

Dar praėjusių metų balandį Geteborgo miesto valdžia nusprendė, kad viešojo sektoriaus darbuotojai gali dirbti 6 valandas per dieną – tai buvo eksperimentas, nes stebėta, kaip keičiasi produktyvumas, darbo ir žmonių gyvenimo kokybė.

Eksperimentas pasiteisino, o rezultatai buvo teigiami. „Aš manau, kad aštuonių valandų darbo diena nėra efektyvi, kaip daug kas mano. Susikoncentruoti tik ties vienu darbu aštuonias valandas yra didelis iššūkis“, – „The Independent“ sakė Stokholme veikiančios kompanijos „Filmundus“ atstovas Lindus Feldtas.

Sudėjus visas pauzes, darbo diena trunka trumpiau nei mums atrodo. L.Feldtas paprašė savo darbuotojų dienos metu nesijungti prie socialinių tinklų, o susirinkimus sutrumpinti iki tiek, kiek įmanoma.

„Man atrodo, kad dabar darbuotojams yra lengviau susikoncentruoti ties darbu, ir pakanka ištvermės padaryti viską iki tol, kol palieki kontorą“, – pastebėjo darbdavys.

Pasak jo, darbuotojai elgėsi taip, kaip jų paprašė, tačiau darbo diena sutrumpėjo iki 6 valandų. „Mes norime praleisti daugiau laiko savo šeimose, išmokti naujų dalykų ir padaryti daugiau. Aš norėjau įsitikinti, ar įmanoma visa tai suderinti“, – teigė L.Feldtas.

Jis pastebėjo, kad darbuotojai rytais būna mažiau pavargę, geriau dirba, kyla mažiau konfliktų.

Keletas „Toyota“ servisų Geteborge taip pat dirba 6 valandų darbo dienos. Tiesa, tokiam sprendimui ryžosi dar prieš 13 metų. Kompanijos atstovai tvirtino, kad darbuotojai jaučiasi laimingesni, be to, tapo lengviau prisivilioti naujų žmonių.

„Žmonės į darbą važiuoja trumpiau, sąnaudos taip pat mažesnės“, – „The Guardian“ teigė įmonės generalinis direktorius Martinas Banckas, pridūręs, kad per tą laiką pelnas padidėjo ketvirtadaliu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.