Verslo partnerio patikimumas yra neslepiamas už devynių užraktų

Centrinės hipotekos įstaigos Informacinių technologijų departamento direktorė Edita Jauniškienė sako, kad vienas būdų, kaip nustatyti juridinio asmens mokumą, – atlikti paiešką Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomame Turto arešto aktų registre.

Pagal juridinio asmens kodą galima sužinoti, ar įmonės turtui netaikomas areštas, o jei taikomas, galima apie tai gauti kuo išsamiausios informacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagal juridinio asmens kodą galima sužinoti, ar įmonės turtui netaikomas areštas, o jei taikomas, galima apie tai gauti kuo išsamiausios informacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 4:51 AM

Turto arešto aktų registras – viešas valstybės registras, kuriame registruojami įstatymų nustatyta tvarka valstybės institucijų (pareigūnų) priimti turto arešto aktai. Turto arešto aktas įregistruojamas ne vėliau kaip per 8 darbo valandas nuo jo gavimo Centrinėje hipotekos įstaigoje, išskyrus tuos atvejus, kai pateiktuose duomenyse nustatoma trūkumų ir turto arešto aktą atsisakoma registruoti.

„Nežinodamas, kad gali kreiptis į šį registrą, žmogus gali sugaišti net kelias savaites savais kanalais bandydamas išsiaiškinti, kokia gali būti įmonės padėtis. Šiandien pagal juridinio asmens kodą galima sužinoti, ar įmonės turtui netaikomas areštas, o jei taikomas, galima gauti išsamią informaciją – sužinoti, kas, kokioje byloje, kokį turtą areštavo. Galima patikrinti ir konkretaus daikto – automobilio, buto duomenis, tokiu atveju reikia žinoti turtą identifikuojantį kodą (automobilio VIN kodą ar buto unikalų numerį). Galima paiešką atlikti ir apie fizinį asmenį, tačiau tokiu atveju turi būti užtikrinama, kad tokia paieška neprieštaraus Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo reikalavimams“, – aiškina E.Jauniškienė.

Dažniausiai areštuoja mašinas

2014 m. gruodžio 31 d. duomenimis, Turto arešto aktų registro duomenų bazėje buvo 220 613 įregistruotų turto arešto aktų, o registro duomenų bazės archyve buvo 358 803 jau išregistruotų turto arešto aktų duomenys.

Praėjusiais metais dažniausiai buvo areštuojamos kelių transporto priemonės (41 516), žemės sklypai (18 163), pastatai (17 516), piniginės lėšos (12 844), butai (12 706) ir inžineriniai statiniai (3570). Tačiau taip pat buvo areštuota ir vertybinių popierių, traktorių, vidaus vandenų transporto priemonių, prekių ženklų, jūrų laivų, civilinių orlaivių ir kitokio turto.

Lengvai neparduosi

Jei sandorį dėl daikto perleidimo tvirtina notaras, tokiu atveju jis netvirtins sandorio, jei daiktas areštuotas. Tačiau kaip dėl to turto, kuris parduodamas be notaro? Tokio turto perregistruoti kito asmens vardu taip pat nepavyks, jei jis areštuotas. Areštavęs turtą teismas, antstolis ar kitas pareigūnas duomenis nedelsdamas perduoda Turto arešto aktų registrui, o duomenis įrašius registre, duomenys apie areštuotą turtą keliauja į atitinkamus registrus – nekilnojamojo turto, kelių transporto priemonių, ginklų, laivų ir kitus. Nuo šių metų rugsėjo 9 d. duomenys apie areštą, taikomą piniginėms lėšoms, esančioms banko ar kitos kredito įstaigos sąskaitose, perduodami Piniginių lėšų apribojimų informacinei sistemai (PLAIS).

Talkina informacinė sistema

Nuo 2015 m. rugsėjo 15 d. pradėjusiai veikti Piniginių lėšų apribojimų informacinei sistemai nuolat bus teikiami Turto arešto aktų registro duomenys apie bankų (kredito įstaigų) sąskaitose esančių piniginių lėšų areštą ir arešto panaikinimą.

Į PLAIS perduoti Turto arešto aktų registro duomenys yra apdorojami ir informacinių technologijų priemonėmis perduodami bankams ir kitoms kredito įstaigoms. Pagal šiuos duomenis, atsižvelgiant į arešto mastą, sustabdomas disponavimas sąskaitose esančiomis lėšomis.

Nuo 2015 m. rugpjūčio 1 d. įsigaliojus Turto arešto aktų registro veiklą reglamentuojančių teisės aktų pakeitimams, registre buvo pradėti kaupti duomenys apie laisvai disponuojamą sumą, kuria skolininkui leidžiama naudotis kiekvieną kalendorinį mėnesį, jeigu tokią sumą nustato turtą areštuojanti institucija, todėl dėl šios sumos nustatymo skolininkas turėtų kreiptis būtent į turto areštą taikiusią instituciją.

Pabrėžtina, kad Centrinė hipotekos įstaiga – Turto arešto aktų registro tvarkytoja – netaiko ir nenaikina turto arešto, šiuos veiksmus atlieka kitos valstybės institucijos (pvz., antstoliai, teismai, prokurorai, Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“ ir pan.). Asmuo, pastebėjęs, kad jo sąskaitoje esančios lėšos yra apribotos, turėtų kreiptis būtent į tą instituciją, kuri turtą areštavo. Atsižvelgiant į tai, kad iki PLAIS veiklos pradžios nemaža dalis duomenų apie bankų (kredito įstaigų) sąskaitose esančių lėšų areštą buvo perduodama ir bankams (kredito įstaigoms), ir Turto arešto aktų registrui, tiek vienam, tiek kitam turėjo būti pateikti duomenys ir apie arešto galiojimo pabaigą.

Jeigu tai nebuvo padaryta, asmens sąskaitoje gali atsirasti įrašas apie lėšoms taikomą areštą, kuris, jo nuomone, jau seniai panaikintas.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad Centrinė hipotekos įstaiga nevykdo piniginių lėšų nurašymo iš banko (kredito įstaigos) sąskaitos veiksmų ir neatlieka proporcingumo skaičiavimo nurašant lėšas ir paskirstant jas kreditoriams.

Informaciją, susijusią su turto areštu, galima gauti užsakius Turto arešto aktų registro išrašą (atlyginimas už registro duomenų naudojimą priklauso nuo norimos gauti duomenų apimties). Registro duomenų paieška galima ir elektroniniu būdu prisijungus prie Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomų registrų platinimo sistemos per portalą „Elektroniniai valdžios vartai“.

Šioje sistemoje Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomų Hipotekos, Turto arešto aktų, Sutarčių, Vedybų sutarčių, Įgaliojimų, Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų ir Testamentų registrų duomenų paieškos sujungtos į vieną duomenų naudotojui patogią duomenų paieškos sistemą. Ji leidžia duomenų naudotojui elektroniniu būdu gauti atlygintinai teikiamus duomenis, taip pat sumokėti už registrų duomenis per elektroninės bankininkystės sistemas.

Daugiau informacijos www.hipotekosistaiga.lt

Parengta bendradarbiaujant su Centrine hipotekos įstaiga

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.