Idėja lietuviams: kaip senienų atsikrato amerikiečiai

Apie Bagažinių turgų Lietuva jau girdėjo. Bet JAV populiarūs vadinamieji garažo išpardavimai pas mus retoki – žmones atbaido galimos pašaipos.

JAV jau nieko nebestebina privačių namų kiemai, kartais visam savaitgaliui pavirstantys tikromis išparduotuvėmis.<br>G.Ačas nuotr.
JAV jau nieko nebestebina privačių namų kiemai, kartais visam savaitgaliui pavirstantys tikromis išparduotuvėmis.<br>G.Ačas nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Oct 4, 2015, 12:07 PM, atnaujinta Nov 20, 2019, 12:08 PM

„Kai pardavėme savo senąjį dviejų aukštų namą ir kraustėmės į naują, teko sukti galvą, kur padėti daugybę nebereikalingų, bet dar gerų daiktų.

Buvo kilusi mintis surengti prie namų vadinamąjį garažo išpardavimą. Tačiau jos atsisakėme, nes pabūgome, kad kaimynai nesupras ir šaipysis“, – pasakojo panevėžietė Silvija Jankauskienė.

Jos nuomone, iš Europos atgabentus sendaikčius ir drabužius noriai perkantys lietuviai turėtų ir patys ką pasiūlyti vieni kitiems.

Juk namuose susikaupia daiktų, kurie šeimininkams atsibosta, tačiau yra geri, kokybiški ir lengvai galėtų rasti vietą kitur.

Teko deramai pasirengti

Panevėžietė pasakojo, kad Čikagos priemiestyje Orlando Parke gyvenanti jos dukters Simonos šeima vieną rugsėjo savaitgalį atsiliepė į jų gyvenamame privačių namų kvartale paskelbtą kvietimą dalyvauti garažo išpardavime (angl. „garage sale“).

Iš čia esančių 200 namų trisdešimties šeimininkai pareiškė norą dalyvauti. Jiems teko sumokėti po 7 dolerius rinkliavos.

Rengdamasi išparduoti nebereikalingus daiktus Simonos šeima turėjo skirti laiko – teko surūšiuoti prekes, surašyti jų kainas, paruošti vietą, kur galėtų jas rodyti.

„Dukros paūgėjo, todėl liko daug drabužėlių, įvairių žaislų, lėlių, du vaikiški dviračiai.

Kiekviena mergaitė pati įvertino, už kiek norėtų parduoti savo daiktus.

Aš pati buvau sukrovusi savo nebetinkamus drabužius į maišus labdarai. Išpakavau ir sukabinau – kiekvienas po dolerį.

Vyras ištraukė seną, bet dar veikiantį šaldytuvą, kitokių mums nebereikalingų daiktų“, – pasakojo Simona.

JAV gyvenanti lietuvė prisiminė prieš penkerius metus panašaus išpardavimo metu už kelis dolerius nupirkusi didžiulę „Lego“ detalių dėžę.

Nauja būtų kainavusi keliolika kartų brangiau.

Tvarkingomis “Lego“ detalėmis džiaugėsi ir žaidė abi dukros.

Vėliau žaidimas buvo perduotas šeimos draugų mažesniems vaikams.

Dažniausiai informacija apie planuojamus garažo išpardavimus pateikiama specialiame interneto tinklalapyje. Kai kurie rengėjai deda skelbimus vietos laikraščiuose.

Norintys gali iš anksto planuoti šeštadienio ryto kelionę į tą miesto dalį, kurioje skelbiami išpardavimai.

Taip pat ties posūkiu iš pagrindinio kelio pakabinamas skelbimas apie „garage sale“.

Pirko ir skanėstus

Pirmieji pirkėjai Orlando Parke pasirodė dar prieš 8 valandą ryto. Paprastai ne vienas viliasi tokių išpardavimų metu surasti lobį – nusipirkti daiktų, apie kurių vertę pardavėjai net nenutuokia.

Susidomėjusios moterys Simonos garaže smalsaudamos rankose vartė ir apžiūrinėjo lėles. Mergaitės viską buvo tvarkingai supakavusios, lėlių rūbelius sukrovusios į atskirus maišelius. Kainos – nuo keliasdešimties centų iki kelių dolerių.

Kiek nuošaliau į dėžes sukrauti pirkėjų dėmesio laukė pliušiniai žaisliukai. Jie buvo įkainoti simbolinėmis sumomis – nuo 3 iki 10 centų.

„Nemaniau, kad kas nors pirks tuos minkštus žaisliukus. Jų namuose susikaupė nemažai.

Labai nustebome, kai atėję du pagyvenę sutuoktiniai susirinko beveik visus.

Visą turtą sukrovėme į keturis didelius maišus. Pliušinukų pirkėjai sumokėjo 6 dolerius ir išėjo labai patenkinti“, – prisimena Simona.

Abi lietuvaitės dukros neatsiliko nuo amerikiečių mados – kieme ant stalų išdėliojo įvairių savo gamybos skanėstų. Dvylikametė Greta prigamino „Tinginio“ pyrago, o devynmetė Miglė paruošė limonado su citrinomis ir mėtų lapeliais.

Į specialias popierines formeles sudėlioti pyrago gabalėliai po 50 centų buvo nupirkti per kelias valandas. Limonadas irgi neužsistovėjo.

Šeštadienį nuo ryto iki maždaug 15 valandos savo kieme pirkėjų laukusi šeima surinko 220 dolerių (dabartiniu kursu – apie 197 eurus).

Mergaitėms tai buvo proga papildyti savo taupykles. Abiejų tėvų už parduotus nebereikalingus daiktus gauti pinigai buvo išleisti jau kitą dieną – šeima sumokėjo už sekmadienio pietus kavinėje.

Siūlo net automobilius

Simonos vyras Robertas šeštadienio rytą sėdo ant dviračio ir aplankė kaimynus, kurie savo namų kiemuose buvo išdėstę pirkti siūlomus daiktus.

Kiemuose buvo sukabinti drabužiai, pievose išrikiuoti vidaus ir kiemo baldai, šviestuvai, ant stalų puikavosi įvairios namų interjero puošmenos – vazos, indai, statulėlės.

Viename kieme stovėjo net automobilis, už kurį šeimininkai tikėjosi gauti 2500 dolerių. Kai kurie pardavinėjo senus baldus. Kiti rodė tik jų nuotraukas, o susidomėjusieji galėjo užeiti į namus ir apžiūrėti prekę.

Kai kuriuose kiemuose buvo kampelis, skirtas daiktams, kuriuos pirkėjai galėjo pasiimti už dyką.

Robertas viename kaimynų kiemų nusipirko 6 naudotus vazonus. Sodininkauti mėgstantis vyras liko labai patenkintas: parduotuvėje vienas naujas kainuoja tiek, kiek sumokėjo už šešis.

Laukia savo eilės

Jonas Plenta

Bagažinių turgaus rengėjas

„Bagažinių turgūs Lietuvoje veikia jau šeštus metus. Jų idėją jaunimas parsivežė iš Europos, kurioje tokios akcijos labai populiarios. Ypač jos mėgstamos Anglijoje.

Apie garažo išpardavimus Lietuvoje kol kas mažai girdėti. Žinau, kad Vilniaus rajone kelių privačių namų kaimynai susitarė ir surengė tokį išpardavimą.

Manau, kad ir tokios akcijos turėtų tapti populiarios Lietuvoje, tik neaišku kada.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.