Pirmas kartas per istoriją: šiemet kopūstus vežė net į Lenkiją

Ūkininkas Algimantas Morkūnas iš Pasvalio r. Trajoniškio k. – vienas geriausių daržininkų šalyje. Tačiau vyras nustebina pareiškęs, kad dideli derliai ne visuomet džiugina. Pasirodo, prekybos centrai pageidauja ne didesnių nei 2–3 kg kopūstų galvų. Tad, jei užauga didesnės, reikia galvoti, kur kitur parduoti.

Prekybos centrai pageidauja ne didesnių nei 2–3 kg kopūstų galvų.<br>V.Balkūno nuotr.
Prekybos centrai pageidauja ne didesnių nei 2–3 kg kopūstų galvų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2015, 3:29 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 2:37 AM

„1 ha sodiname apie 32 tūkst. kopūstų daigų, tad norint tinkamų kopūstų galvų derlius turėtų būti ne didesnis kaip 60 t iš ha, o šiemet užaugo 80 t, tai reiškia, kad galvos užaugo per didelės, – auginimo subtilybes paaiškina Algimantas. – Jei kopūstai parduodami perdirbti, tuomet visos galvos turi būti didelės, sodinami visai kitos veislės kopūstai. Tuomet visai gerai, jei iš hektaro užauga 120–130 t kopūstų“.

Vežė į Lenkiją

Apskritai šie metai Šiaurės Lietuvos daržininkams buvo labai geri. Čia nebuvo sausrų kaip Vidurio Lietuvoje, kopūstų visiškai nepuolė kenkėjai, jie užaugo kokybiški. Žinoma, juos nuolat reikėjo laistyti, be vandens kopūstas neužauga, bet Algimantas turi įsidiegęs laistymo sistemą ir gali aplaistyti beveik pusę savo dirbamos žemės.

Geras buvo ir ankstyvųjų vasarinių kopūstų derlius, o įdomiausia tai, kad šiemet pirmą kartą per visą Algimanto ūkininkavimo istoriją lietuviai kopūstus vežė lenkams, nes paprastai būna atvirkščiai.

„Šiemet išvežėme net 20 vilkikų ankstyvųjų kopūstų. Tai turbūt pirmas ir paskutinis kartas mūsų gyvenime, kad taip nutiko. Jie šiemet kopūstų neužsiaugino tiek, kiek reikia“, – pasakoja Algimantas.

Paklaustas, kaip čia atsitinka, kad lenkai pigiau daržoves užaugina, Algimantas paaiškina, kad Lenkijoje vyrauja smulkūs daržininkų ūkeliai, jie neturi laistymo sistemų nei kitos technikos, viską daro rankomis, savo darbo neskaičiuoja, todėl pigiau ir užaugina. „Teko lankytis tuose Lenkijos ūkeliuose, apskritai tai liūdnas vaizdas, vargsta žmonės“, – įspūdžiais dalijasi ūkininkas.

Neperka neparuoštų daržovių

Algimanto Morkūno ūkis sertifikuotas pagal Išskirtinės kokybės produkcijos (IKP) gamybos sistemą. Jame dirba moderni technika: morkas rauna kombainas, jos plaunamos, poliruojamos, fasuojamos ir sveriamos automatizuotai, įdiegtos naujausios technologijos. Turi ir sandėlį su šaldymo kameromis, kuriose įrengta kontroliuojama oro temperatūra, o šviežios daržovės gali būti išlaikomos iki kito derliaus.

Turi ir morkų fasavimo liniją. „Jei neturėtume tos linijos, negalėtume bendradarbiauti su prekybos centrais – jie neperka neparuoštų daržovių. Kai pradėjome ūkininkauti, buvome labai maži, viską parduodavom turgeliams, mažoms daržovių parduotuvėms, valgykloms, kavinėms. Tik gerokai vėliau pradėjome dirbti su prekybos centrais“, – patirtimi dalijasi Algimantas.

Morkos ir kopūstai Algimanto ūkyje auginami maždaug 100 ha, o jo žmonos Vitalijos Morkūnienės ekologinis ūkis (morkos, kopūstai, bulvės, burokėliai, svogūnai) užima apie 6 ha. Bet iki pavasario daržovių Lietuvos parduotuvėms jau neužtenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?