Ir vėl gamta jaukia grūdų kainas – lietus jas ėmė tirpdyti

Lietuvos grūdų pardavėjai akylai stebi sandorius, kuriuos sudaro valstybės - didžiausios pasaulyje grūdų pardavėjos ir pirkėjos. Nes ir mūsų grūdai jau maitina Saudo Arabiją bei Afrikos šiaurės valstybes, tarp jų – ir Alžyrą. 

Grūdų kainai neigiamą impulsą suteikė ir naujausi orų pranešimai, prognozuojantys gausesnį kritulių kiekį Ukrainoje ir pietų Rusijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grūdų kainai neigiamą impulsą suteikė ir naujausi orų pranešimai, prognozuojantys gausesnį kritulių kiekį Ukrainoje ir pietų Rusijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 20, 2015, 9:18 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 1:14 AM

Spalio pradžioje rinkas sujudinę didžiuliai Saudo Arabijos, Alžyro, Egipto ir Sirijos grūdų pirkimo sandoriai – jau praeitis.  Praėjusią savaitę garsiau nuskambėjo tik naujas Egipto pasiūlymas. Didžiausias kviečių importuotojas paskelbė, jog 240 tūkst. tonų kviečių pirkimo pasiūlymą eilinį kartą laimėjo Rusija ir Rumunija, pristatysiančios atitinkamai 180 tūkst. ir 60 tūkst. tonų žaliavos.

Pasak grūdų prekybos įmonės „Litagra“ apžvalgininkų, rinkos dalyvius, žinoma, nuliūdino ir vėl pirkimo sandoryje nedalyvausianti Prancūzija.

Buvo paskelbta ir tai, kad kviečių įsigys Pietų Korėja bei Japonija, tačiau šios kryptys Europos eksportuotojams yra mažiau aktualios.

Biržoje – snaudulys

Prekyba praėjusią savaitę Paryžiaus Matif biržoje taip pat buvo neaktyvi, ypač antroje pusėje, kai dienos sandorių kiekis buvo mažiausias nuo birželio vidurio.

Tam įtakos turėjo ir Barselonoje vykusi žaliavų prekybos konferencija, kurioje dalyvavo daugelis didžiausių Europos grūdų prekybininkų.

Lietus – dabar, derlius – kitąmet  

Be nuviliančių eksporto duomenų kainai neigiamą impulsą suteikė ir naujausi orų pranešimai, prognozuojantys gausesnį kritulių kiekį Ukrainoje ir pietų Rusijoje.

Kaip ir buvo galima tikėtis, rinkoje pasirodė komentarų, jog dar yra pakankamai laiko, kad žieminiai pasėliai sulauktų lietaus, o derlingumas beveik nenukentėtų.

Pasak sinoptikų agentūros „World Ag Weather“, per artimiausias dvi savaites kritulių kiekis Ukrainoje ir pietinėje Rusijoje viršys normalų šiam laikotarpiui būdingą lygį. 

Ankstesnes savaites vyravusi kviečių kainos euforija galų gale nuslūgo, o rinkos dalyviai vėl prisiminė rekordinius šio sezono derlius, silpną ES ir JAV kviečių eksportą bei prognozuojamus kritulius Ukrainoje.

Vakarų Europos kviečiai beveik nedalyvauja stambiuose pardavimo sandoriuose, o vietos ūkininkai neparduoda grūdų, laukdami aukštesnių supirkimo kainų, todėl toks kainos lygis gali užsitęsti ir ilgiau.

Savaitės pradžioje kviečių kaina dar turėtų kristi, o penktadienį gruodžio mėnesio pristatymo kaina Matif biržoje turėtų priartėti prie 177 EUR/t.

Rapsų kainas diktuoja nafta

Rapsų ateities sandorių (pristatymas lapkritį) kaina per savaitę Paryžiaus Matif biržoje didėjo minimaliai – vos 0,25 euro:  iki 377 eurų už toną. 

Praėjusios savaitės pradžioje rapsų kaina buvo pasiekusi 381 EUR/t ir atsidūrė dviejų mėnesių aukštumose besitęsiant optimizmui dėl USDA pranešimo bei sojos pupelių paklausos Kinijoje.

Tiesa, vėliau žaliavos kaina mažėjo, o tam įtakos turėjo vėl atpigusi nafta, JAV dolerio atžvilgiu brangtelėjęs euras, kurio kursas penktadienį siekė 1,1348, bei savaitės pabaigoje pigusios sojos pupelės.

Spaudžia daugiau aliejaus  

Europos augalinio aliejaus gamintojus vienijanti organizacija „Fediol“ pranešė, jog Europos Sąjungoje spaudimui sunaudotų aliejinių žaliavų kiekis per liepą – rugsėjį siekė 9 mln. tonų, ir buvo 0,3 mln. tonų didesnis nei pernai.

Nuo liepos mėnesio pradžios spaudimui sunaudota 4,9 mln. tonų rapsų, o pernykštis kiekis siekė 5,2 mln. tonų, tad Europoje aliejui gaminti spaudžiama santykinai daugiau sojos pupelių ir saulėgrąžų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.