Žydai paskanavo lietuviško sūrio ir jau riša verslo tinklus

Lietuviams ambicijų, atrodo, netrūksta. Kurdami inovacijas, jie lygiuojasi į Izraelį. Galima juk ir pasigirti tuo, kad esame konkurencingi pasaulyje pagal patrauklumą investuotojams, įstengiame pasiūlyti aukštos kvalifikacijos specialistų ir puikią infrastruktūrą verslui.

William'as G. Stern'as, pagrindinis Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) akcininkas.
William'as G. Stern'as, pagrindinis Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) akcininkas.
PLEF dalyviai (iš kairės): VU rektorius Artūras Žukauskas, V.Sutkus ir Izraelio prekybos rūmų prezidentas Uriel Lynn.
PLEF dalyviai (iš kairės): VU rektorius Artūras Žukauskas, V.Sutkus ir Izraelio prekybos rūmų prezidentas Uriel Lynn.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-10-20 15:05, atnaujinta 2017-10-08 22:52

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus, atidariusio jau septintąjį Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą (PLEF), pats laikas abiejų šalių – Lietuvos ir Izraelio atstovams ryžtis naujiems, bendriems verslo bei mokslo projektams.

„Visi kartu – verslo ir valdžios desantas – Izraelyje padedame šios šalies verslininkams ir mokslininkams atrasti Lietuvą – modernių ir unikalių idėjų, galimybių ir sumanių žmonių šalį.

Mūsų šalies konkurencingumas nuolat didėja, o ekonomika – viena sparčiausiai augančių visoje ES. Todėl nėra tinkamesnio laiko, nei dabar, pasinaudoti Lietuvos ir Izraelio santykių teikiamais pranašumais ir rasti unikalių būdų bendradarbiauti verslo, mokslo, švietimo, informacinių technologijų ir inovacijų srityse“, – sakė konferencijoje viešinti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ypatingos sąsajos

Pasak V.Sutkaus, Izraelis – ypatinga šalis, kurioje Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas rengiamas neatsitiktinai.

Visų pirma, mus sieja istorija – Izraelyje gyvena apie 200 tūkst. Lietuvos žydų litvakų.

Antra, verslo ryšiai ir ekonomika sutelkė dėmesį į aukštos pridėtinės vertės produktus. Izraelis yra šiuolaikinio verslumo pavyzdys, inovacijų ir aukštųjų technologijų srityje pirmaujanti valstybė, turinti puikiai išvystytus mokslo ir verslo ryšius visame pasaulyje.

„Biotechnologijos, farmacija, informacinės technologijos, tvarios energetikos sprendimai, bendrų mokslinių tyrimų ir plėtros iniciatyvos, mokslo ir verslo projektai, sumani urbanistinė plėtra – tai sritys, kuriose Lietuvos ir Izraelio valstybės turi daug potencialo bendradarbiauti. Tą rodo ir didėjančios prekybos apimtys tarp abiejų šalių bei Izraelio IT, farmacijos kompanijų bei fondų investicijos Lietuvoje“, – sakė V.Sutkus.

Vaišino košeriniu sūriu  

Forumo dalyviai turėjo galimybės paragauti lietuviško košerinio sūrio „Džiugas“.

Izraelyje pieno produkto negalima vartoti po pietų, todėl tiek svečiai iš Lietuvos, tiek iš kitų šalių skubėjo pasivaišinti šiuo skanėstu pirmoje dienos pusėje, o vakare ketinama visus dalyvius pavaišinti „Stumbro“ košeriniais alkoholiniais gėrimais.

„Lietuvos produktai turi puikių galimybių įsitvirtinti Izraelio rinkoje. Jie ne tik pagaminti iš natūralių produktų, bet ir yra itin kokybiški.  Be to, lietuviškus prekės ženklus puikiai atpažįsta Izraelio gyventojai. Dar viena sritis, kurioje galime bendradarbiauti – tai mokslas. Ir Lietuva, ir Izraelis turi daug gabių žmonių, kurie gali pasiekti gerų rezultatų, kartu bendradarbiaudami“, – teigė žemės ūkio viceministras Saulius Cironka.

Būrys asmenybių

Forume dalyvauja gausus būrys Lietuvą su Izraeliu siejančių asmenybių. Devintasis Izraelio prezidentas Shimonas Peresas, kuris yra gimęs netoli Vilniaus, litvakų bendruomenėje, atsiuntė vaizdo sveikinimą.

Pranešimus skaitė lietuviškų šaknų turintis Howardas Rosenas, daugelį metų vadovavęs Britanijos prekybos rūmų Europoje tinklui bei Lietuvoje įsikūrusio Izraelio technologijų startuolio „Wix.com“ užsienio padalinių vadovas Boaz Inbal.

H.Rosenas kalbėjo apie tai, kur link juda šiuolaikinė Europa. Pasak jo, norint sėkmingai konkuruoti Europoje, verslui reikia tvirto ekonominio, finansinio ir teisinio pagrindo.

„Tai turėtų garantuoti Europos Sąjunga, tačiau verslo bendruomenė yra pagrįstai nusivylusi – euro zona vis mikčioja, kol ateina vis kita Graikijos krizė, ekonomikos augimas mažėja, o nedarbas yra pavojingai žemame lygyje. Mus smaugia politikų neapsisprendimas ir jų biurokratiškas mąstymas. Ar yra išeities sprendimų, ar mes tiesiog bandome suvaldyti nuosmukį?“, – retoriškai klausė H.Rosenas.

B.Inbal, pasakodamas apie „Wix“ pasirinkimą investuoti Vilniuje ir įsteigti aplikacijų kūrimo centrą, negailėjo gerų žodžių Lietuvos IT sektoriui.

„Technologijų sektorius Lietuvoje pasižymi unikalia talento, kūrybiškumo ir ryžto kombinacija, kuri praplečia ribas. Mes turime galimybę auginti „Wix“ kompaniją labai sparčiu tempu, nes didelį dėmesį skiriame inovacijoms ir savo sukurtos platformos išbandymui naujose vietose.

Kai nusprendėme atidaryti skyrių Lietuvoje, mus labai motyvavo gyvybinga Lietuvos verslo kultūra ir didelis IT specialistų pasirinkimas. Mums būtent to ir reikėjo, o pastarieji du metai tik dar kartą tai patvirtino. Programuotojai mūsų lietuviškame ofise labai prisidėjo prie mūsų įmonės gebėjimo taip sparčiai augti“, – tvirtino B.Inbal.

Pasak Kauno laisvosios ekonominės zonos vadovo  Wiliamo George'o Sterno, Lietuvos ir Izraelio santykiai ypač sustiprėjo per pastaruosius 5 metus.

„Lietuva yra konkurencinga šalis, kurioje galima investuoti ir plėtoti savo verslą.

Šiuo metu Izraelis ir Lietuva, tiksliau - Kauno technologijos universitetas bei Kauno laisvoji ekonominė zona derasi  dėl programos „Intelect Lt“, kuri orientuota į inovacinius tyrimus ir eksperimentines technologijas“, – patikino W.G. Sternas.

Dėmesys – aukštosioms technologijoms

Didžiausio išeivijai skirto renginio metu pasaulinio lygio mokslininkai bei ekspertai dėmesį telkia į gyvybės mokslus, aukštąsias technologijas, inovacijas energetikoje, žemės ūkyje, maisto pramonėje, mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą. Ekspertų diskusijoje didelis dėmesys skiriamas Lietuvos energetikos saugumui.

Forume susibūrė žymiausi Lietuvos politikos, mokslo bei verslo atstovai. Renginio svečius atvyko pasveikinti Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, dalyvauja užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, ūkio ministras Evaldas Gustas, Energetikos ministerijos, Švietimo ministerijos, Žemės ūkio ministerijos viceministrai.

„PLEF – tai proga vienoje vietoje sutikti partnerių iš ekonomikos, politikos, verslo aplinkos ir užmegzti naujų ryšių. Tel Avive turėsime galimybę pabendrauti su potencialiais investuotojais, pasidalinti kontaktais ir investavimo galimybėmis. Lietuva Izraelio verslininkus vilioja profesionaliais darbuotojais, nedidelėmis gamybos sąnaudomis ir galimybėmis pasiekti tiek Europos, tiek Rytų rinkas. Džiaugiamės galėdami tapti to dalimi ir tikimės, kad forumas padės sukurti ilgalaikių bei vertingų ryšių“, – sakė Kauno LEZ vadovas Vytautas Petružis.

Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas vyksta Tel Avive spalio 20-21 dienomis. Lietuvos delegacija taip pat lankysis ir pasaulinio garso Izraelio Wiezmanno institute bei technologijų parke, kuriuose buvo sukurta ne viena reikšminga inovacija. Delegacijos narius priimsiantis Weizmanno institutas (angl. Weizmann Institute of Science) – pasaulyje pirmaujanti tarpdisciplininio mokslo institucija, padariusi didelę įtaką Izraelio šalies pramonei ir ekonomikos politikai.

Forumą organizuoja Lietuvos verslo konfederacija kartu su pagrindiniais partneriais – Užsienio reikalų ministerija, Ūkio ministerija, Žemės ūkio ministerija, viešąja įstaiga „Versli Lietuva“, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), Lietuvos Respublikos ambasada Izraelio valstybėje ir kitais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.