Arvydas Avulis: „NT rinkoje bus graibstomi „žalieji“ pastatai“

Ateityje tik „žalieji“ pastatai turės paklausą rinkoje, nes jie ne tik užtikrina sveiką aplinką žmogui, mažina neigiamą poveikį gamtai, bet ir sukuria ekonominę naudą verslui. Tokią ateitį prognozuoja nekilnojamojo turto rinkos ekspertai, kurie tvaraus NT tendencijų aptarti renkasi pirmą kartą Baltijos šalyse rengiamoje tarptautinėje konferencijoje „ŽALIEJI PASTATAI – Vilnius, 2015“.

Tvarūs pastatai turi didesnę vertę, jie patrauklesni investuotojams, likvidesni, o išlaidos jų ekspoatacijai – kur kas mažesnės.
Tvarūs pastatai turi didesnę vertę, jie patrauklesni investuotojams, likvidesni, o išlaidos jų ekspoatacijai – kur kas mažesnės.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2015, 10:14 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 2:59 PM

„Tvarumas tampa vienu iš svarbiausių parametrų, nusakančiu pastato kokybę šiuolaikinėje NT rinkoje. Jeigu prieš keletą metų vos vienas kitas NT vystytojas Lietuvoje buvo susipažinęs su tvarių miestų plėtra, tai šiandien vis daugiau rinkos lyderių siekia naujai statomus ar jau eksploatuojamus komercinės paskirties objektus sertifikuoti pagal pasaulyje pripažįstamus poveikio aplinkai vertinimo standartus. Praktinė patirtis visame pasaulyje rodo, kad tvarūs pastatai turi didesnę vertę, jie patrauklesni investuotojams, likvidesni, o išlaidos jų ekspoatacijai – kur kas mažesnės“ – sakė Lietuvos žaliųjų pastatų tarybos (LŽPT) valdybos pirmininkas Arvydas Avulis

Lapkričio 17 d. rengiamoje konferencijoje pripažinti tvaraus NT vystymo specialistai iš Jungtinės Karalystės, JAV, Nyderlandų, Skandinavijos bei Baltijos šalių pristatys geriausius pasaulio ir kaimyninių valstybių pasiekimus žaliųjų pastatų rinkoje. Renginyje žinomi pranešėjai supažindins su tvarios NT plėtros tendencijomis ir aptars esamą situaciją ne tik Baltijos šalyse, bet ir pasaulyje.

Pranešimus skaitys pasaulyje pripažinti ekspertai iš Europos ir JAV, tarp kurių – Martin Townsend, „BRE Global“ – didžiausią įtaką pasaulio tvaraus NT rinkai darančios organizacijos direktorius iš Jungtinės Karalystės, Garth Rockcastle, Merilendo universiteto JAV profesorius, architektas, vienas iš „MS&R Architects“ kompanijos įkūrėjų ir vadovų, Lydia Dutton, vienos iš prestižiškiausių Jungtinės Karalystės NT vystymo bendrovių „Argent (Property Development) Services LLP“ aplinkosaugos projektų vadovė, Tomas Plauška, „Consolis“ tvarios plėtros projektų vadovas Nyderlanduose bei kiti svečiai.

Apie žaliųjų pastatų situaciją ir perspektyvas Baltijos šalyse kalbės Evaldas Savickis, LŽPT direktorius, tvarios plėtros konsultantas ir BREEAM tarptautinis vertintojas (Lietuva), Hadley Barrett, Estijos žaliųjų pastatų tarybos pirmininkas (Estija) bei Kjetil T. Hanssen, „Schage Real Estate“ generalinis direktorius (Lietuva).

Planuojama, kad renginys pritrauks apie 150 dalyvių iš statybų bei NT sektoriaus visose Baltijos šalyse. Konferencijos metu bus pristatytas LŽPT sukurtas ir Lietuvos rinkai pritaikytas pastatų tvarumo standartas ir sertifikavimo sistema. Ji padės paprasčiau ir objektyviau įvertinti, kokią įtaką aplinkai daro Lietuvoje statomi objektai, taip pat – sudaryti vertinimo principus, kuriais vadovaujantis objektai bus lyginami tarpusavyje. Tai svarbus žingsnis Lietuvos miestams ir miesteliams, kurie vis sparčiau auga ir plečiasi.

Konferenciją atidarys ir sveikinimo žodį tars aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. Renginio organizatoriai – LŽPT, Aplinkos ministerija ir VšĮ „Būsto energijos taupymo agentūra“.

Konferencija „ŽALIEJI PASTATAI – Vilnius, 2015“ vyks lapkričio 17 d. “Holiday Inn Vilnius“ konferencijų centre (Šeimyniškių g. 1, Vilnius). Renginys yra nemokamas, tačiau būtina užsiregistruoti svetainėje zaliejipastataivilnius.lt iki lapkričio 14 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.