„Go Planet Travel“ klientų pinigai nugulė į slaptą kišenę

Pernai skandalingai bankrutavusios kelionių organizatorės „Go Planet Travel“ klientams atsirado vilties atgauti pinigus. Tyrėjai jų rado pagrindinio akcininko sąskaitose. Vilniaus apygardos prokuratūra nurodė pradėti ikiteisminį tyrimą buvusio bendrovės „Go Planet Travel“ vadovo Silvestro Sušickio ir pagrindinio akcininko Romo Šukio atžvilgiu.

„Go Planet Travel“ jau nebėra, bet jos bankroto sukelti ratilai dar nenurimo.
„Go Planet Travel“ jau nebėra, bet jos bankroto sukelti ratilai dar nenurimo.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 22, 2015, 4:42 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 11:46 AM

Įtariama, kad jau paaiškėjus, jog bendrovė „Go Planet Travel“ bankrutuos, į R.Šukio asmeninę ir jam priklausančios bendrovės „Laiptų fabrikas“ sąskaitas buvo pervesta mažiausiai 750 tūkstančių litų, surinktų iš turistų.

Į teismą kreipėsi ir bankrutavusią bendrovę „Go Planet Travel“ administruojanti bankroto administratorė „Admivita“.

Teismo prašoma, kad R.Šukiui ir bendrovei „Laiptų fabrikas“ pervesti pinigai būtų sugrąžinti ir paskirstyti bankrutavusios kelionių agentūros kreditoriams, tarp jų – ir apgautiems turistams.

Turistus dar bandė raminti

Skandalas dėl „Go Planet Travel“ įsiplieskė praėjusių metų liepos 3 dieną.

Tuomet į Turkijos kurortą Antaliją nuskraidinti 147 žmonės, tarp kurių buvo ir trys kūdikiai, buvo palikti likimo valiai oro uoste. Jų niekas nepasitiko ir nenuvežė į viešbučius.

Turkijoje esantys „Go Planet Travel“ atstovai nieko negalėjo paaiškinti.

Kol likimo valiai palikti turistai blaškėsi po oro uostą, „Go Planet Travel“ išplatino pranešimus, kad derasi dėl patogesnių sąlygų turistams.

„Mums rūpi, kad klientai būtų saugūs ir ramūs“, – tuomet teigė bendrovės atstovas Tomas Kirša.

Įsipareigojimai buvo perimti

Tačiau paaiškėjo, kad turistai į Antaliją buvo išvežti jau žinant, jog jiems jokių paslaugų nebus suteikta.

Į panašią situaciją buvo patekę ir dar apie 1000 keliautojų, išskraidintų į Graikijos ir Bulgarijos kurortus.

Paaiškėjus, kad kelionių organizatorė yra nemoki, iniciatyvos ėmėsi Turizmo departamentas. Skubiai buvo sudarytos sutartys su kitais kelionių organizatoriais, kurie perėmė „Go Planet Travel“ įsipareigojimus.

„Negaliu ramiai kalbėti, kai „Go Planet Travel“ aiškina, kad jiems svarbiausia – žmogus.

Bet ką jie padarė – jie išvežė žmones į nežinią, puikiai žinodami, kad paslaugų nesuteiks, kad jų oro uoste niekas nepasitiks ir viešbučiuose neapgyvendins“, – tada teigė tuometė Turizmo departamento vadovė Raimonda Balnienė.

Ji pažadėjo, kad kreipsis į prokuratūrą, kad būtų nubausti turistus apgavę žmonės. Po kelių savaičių R.Balnienė buvo apkaltinta, kad nepakankamai prižiūrėjo kelionių organizatorius, ir neteko posto.

Staiga tapo nukentėjusiuoju

Pradėtas ikiteisminis tyrimas staiga pakrypo netikėta linkme.

Tyrimui pradėjus vadovauti „Go Planet Travel“ direktoriaus S.Sušickio kurso draugui, Kriminalinės policijos biuro vyriausiajam tyrėjui Andriui Šaparniui, įtarimai buvo pareikšti nuo bankrutavusio kelionių organizatoriaus taip pat nukentėjusiems vežėjams.

O savo bičiulį S.Sušickį įmonės vadovu paskyręs kontrolinio „Go Planet Travel“ akcijų paketo savininkas R.Šukys net buvo pripažintas nukentėjusiuoju.

Atliko septynis pervedimus

Bet greitai paaiškėjo, kad dėl į nežinią siunčiamų turistų labiausiai pasipelnė būtent R.Šukys.

Jau paaiškėjus, kad bendrovė „Go Planet Travel“ bankrutuos, į šio verslininko asmeninę ir jo įmonės „Laiptų fabrikas“ sąskaitas buvo pervesta mažiausiai 750 tūkstančių litų, surinktų iš turistų.

Pinigai dalimis buvo pradėti pervedinėti nuo 2014 metų sausio 6 dienos. Tuomet R.Šukio sąskaita buvo papildyta 100 tūkstančių litų. Paskutinis pervedimas atliktas praėjusių metų birželio 9-ąją – į bendrovės „Laiptų fabrikas“ sąskaitą tuomet įplaukė 350 tūkstančių litų.

Kelionės – pusvelčiui

Jau pradėjus pervedinėti pinigus R.Šukiui bendrovė „Go Planet Travel“ ėmėsi sunkiai paaiškinamų akcijų – pardavinėjo keliones turistams pigiau nei savikaina. Dalis gautų pinigų buvo pervesta R.Šukiui.

O įmonės darbuotojams keli mėnesiai nebuvo mokamos algos, neatsiskaitoma už paslaugas viešbučiams ir itin palankiomis kainomis turistus skraidinančiai oro bendrovei.

Paaiškėjus šioms aplinkybėms Vilniaus apygardos prokuratūra ir priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą S.Sušickio ir R.Šukio atžvilgiu. Atlikti tyrimą įpareigota Vilniaus ekonominė policija.

Šiuo metu R.Šukio turtas areštuotas. „Go Planet Travel“ bankroto administratoriaus duomenimis, tai bene vienintelis turtas, į kurį gali pretenduoti kreditoriai. Tačiau net ir sugrąžinus galimai neteisėtai R.Šukiui pervestus pinigus bus galima padengti tik dalį skolų.

S.Sušickis pats daugiau kaip prieš 10 metų dirbo Vilniaus apylinkės prokuratūroje, tačiau už reikalavimą duoti kyšį buvo atleistas iš pareigų.

Buvo duomenų, kad S.Sušickis už bylos nutraukimą iš vieno vilniečio pareikalavo 10 tūkstančių dolerių. Pinigai buvo perduoti per prokuratūros budintį., o juos paėmęs pareigūnas – sulaikytas.

Vilniaus apygardos teismas S.Sušickiui buvo paskyręs 4 metų laisvės atėmimo bausmę su turto konfiskavimu, tačiau vėliau aukštesnių instancijų teismai nuosprendį panaikino

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.