„Doing Business“ reitinge Lietuvai šiemet atiteko 20 vieta

Nepaisant išaugusio visų šalių

Verslo sąlygos Lietuvoje gerėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Verslo sąlygos Lietuvoje gerėja.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 27, 2015, 8:25 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 11:17 AM

„Doing Business 2016“ Lietuvai šiemet atiteko 20 vieta iš 189 šalių – viena pozicija aukščiau nei praėjusių metų reitinge.

„Pasaulio bankas vertino būtent tuos 10 rodiklių pagal kuriuos sustatomas bendras reitingas ir konstatavo, kad per metų laikotarpį Lietuvoje visuose tuose dešimtyje rodiklių situacija verslui nepablogėjo. Kodėl kitų šalių atžvilgiu mūsų pozicija, sakysime, kredito gavimo situacija, nukrito žemiau – todėl, kas visos šalys stengiasi verslui sąlygas sudaryti kuo geresnes“, – laidoje „Dėmesio centre“ antradienio vakarą kalbėjo ūkio ministras.

Jis atkreipė dėmesį, kad tik kas šešta valstybė savo indekso nepagerino arba jį pablogino, todėl, jo teigimu, prastesni rezultatai kai kuriais vertinimo aspektais reiškia, kad „elementariai mes nepadarėme pažangos šioje srityje“.

Lietuvos pramonininkų asociacijos prezidentas Robertas Dargis taip pat pastebėjo, kad „šalys labai susirūpino savo verslo aplinka“.

R.Dargis atkreipė dėmesį, kad šis reitingas neapima dalies svarbių valstybės politinių sprendimų, pirmiausia, darbo santykių reguliavimo, itin svarbaus verslo aplinkai.

„Doing Business“ iš esmės neapima didelės dalies mums labai svarbių valstybės politinių sprendimų, kaip darbo santykiai: šiandien dienai tai viena iš svarbiausių temų. (...) Mūsų kreditų pasiekiamumas investuotojams, mūsų biurokratinė našta,  mūsų mokesčiai – aš manau, čia yra visa eilė svarbių rodiklių, kurie priklauso nuo valdžios ir reikia suprasti, kad valstybės konkurencingumas yra pagrindinis dalykas, į ką turėtų būti nukreiptos politikų strėlės, ką veikti šioje valstybėje“, – kalbėjo jis.

„Doing Business 2016“ reitinge Lietuva užima aukštas vietas turto registravimo ir sutarčių vykdymo srityse – atitinkamai 2 ir 3 pozicijos (per metus nepakito). Pagal statybos leidimų gavimo rodiklį Lietuva šiemet yra 18 vietoje (pernai taip pat 18 pozicija), pagal užsienio prekybos rodiklį – 19 vietoje (pernai taip pat 19 vieta).

Pagal kredito gavimo rodiklį Lietuva šiemet smuktelėjo į 28 vietą (pernai 24 pozicija), mokesčių mokėjimo procedūras – į 49 vietą (pernai 45 pozicija), nemokomo procedūras – į 70 vietą (pernai – 67 pozicija).

Latvijai „Doing Business 2016“ reitinge atiteko 22 vieta, Estija užima 16 vietą (pernai, įvertinus metodikos pakeitimus, – taip pat atitinkamai 22 ir 16 vietos).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.