Embargas nerūpi: pardavėjai baudžia prekių neturinčius tiekėjus

Kai kurie prekybos centrai Rusijoje baudomis auklėja tiekėjus, kad šie nepristato prekių. Viskas būtų suprantama, tik toms prekėm pati Rusija paskelbusi embargą.

Embargas produktams iš užsienio buvo paskelbtas 2014 m. vasarą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Embargas produktams iš užsienio buvo paskelbtas 2014 m. vasarą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 6:42 AM

Atsakingos Rusijos institucijos sulaukė dešimties mėsos ir pieno produktų bei žaliavų konditeriniams gaminiams tiekėjų skundų, jog prekybos centrai nesilaiko sąžiningos veiklos principo.

Kaip aiškino asociacijos „Rusprodsojuz“, kuriai be kitų priklauso ir visi dešimt prekybos tinklų nubaustų tiekėjų, plėtros direktorius Dmitrijus Vostrikovas, pardavėjai išrašo baudas už tai, kad nutrūko prekių, kurioms paskelbtas embargas, tiekimas.

2014-ųjų rugpjūtį Rusijos prezidentas uždraudė įvežti tam tikrus produktus iš šalių, Rusijai ėmusių taikyti sankcijas. Šių metų vasarą embargas pratęstas dar metams. Tarp draudžiamų į Rusiją įvežti gaminių pateko mėsos ir pieno produktai, žuvis, daržovės, vaisiai ir riešutai iš JAV, ES, Kanados, Norvegijos ir Australijos.

Vos Rusijai ėmus taikyti šiuos apribojimus, stambiausi tiekėjai ir prekybos centrai sutarė, kad rinkos dalyviai nebaus vienas kito dėl neįvykdytų įsipareigojimų, jei tai susiję su produktais, kuriems paskelbtas embargas. Dėl to netgi pasirašytas memorandumas.

Tačiau, kaip paaiškėjo, nepaisant to, kai kurie prekybos tinklai tiekėjus nubaudė.

Tiekėjai skundžiasi, jog situacija susiklostė nesąžiningai: paskelbus embargą, tiekėjai ir toliau vežė sandėliuose buvusias prekes, kad parduotuvėse nestovėtų tuščios lentynos. O mainais į tai gavo baudų.

Daugelis baudas suskubusių išrašyti prekybininkų vėliau persigalvojo – juos pavyko įtikinti, kad nuobaudas anuliuotų. Taip pasielgė, pavyzdžiui, „Metro“, „Magnit“, „Х5 Retail Group“.

O štai prekybos tinklo „Ašan“ perkalbėti nepavyksta. Jo atstovai tikina, kad tiekėjai vienaip ar kitaip ne išsyk sustabdė produktų, kuriems paskelbtas embargas, pristatymą – dar kurį laiką iš jų buvo galima gauti užsakytų prekių, kurias spėta įvežti iki prezidento nurodymo.

Tačiau D.Vostrikovas aiškina, kad pardavėjai iš anksto buvo įspėti, kad senka prekių atsargos.

„Ašan“ prekybos tinklo numatytos baudos siekia 15 proc. nuo nepristatytų prekių sumos. O tai, beje, atitinka sąžiningos praktikos kodekso normas.

Parengta pagal vedomosti.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.