Degalinės jau grasina: atleisime trečdalį darbuotojų

Degalinių savininkai vis dar tikisi, kad Seimas neuždraus nuo sausio 1-osios degalinėse prekiauti alkoholiu. Priešingu atveju – tikinama – teks uždaryti degalines ar bent trumpinti jų darbo laiką, mažinti darbuotojų skaičių. Skaičiuojama, kad šiandien lietuviškose degalinėse visoje šalyje dirba apie 1,5 tūkst. darbuotojų. Degalinių savininkai daro prielaidą, kad uždraudus degalinėms prekiauti alkoholiu darbo netektų trečdalis samdinių.

Degalinėse alkoholio prekyba klesti.
Degalinėse alkoholio prekyba klesti.
Jaunuolių eksperimentas balandžio mėnesį parodė, kad nepilnamečiams įsigyti alkoholio degalinėse yra juokų darbas.
Jaunuolių eksperimentas balandžio mėnesį parodė, kad nepilnamečiams įsigyti alkoholio degalinėse yra juokų darbas.
„Degalinė jau seniai nebėra vien degalų pardavėja“, – sakė degalų tinklų atstovė D.Jokšienė.
„Degalinė jau seniai nebėra vien degalų pardavėja“, – sakė degalų tinklų atstovė D.Jokšienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Simona Viltrakytė

2015-11-03 09:42, atnaujinta 2017-10-06 02:40

Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius bei blaivaus gyvenimo būdo šalininkai sako, kad degalinės nėra skirtos alkoholio prekybai.

Degalinių atstovai aiškina, jog degalinių parduotuvėse parduodama mažiau nei 2 proc. viso šalyje legaliai nuperkamo alkoholio. Stipraus alkoholio nuperkama 0,5 proc., lengvo alkoholio – 2,1 proc. viso kiekio, parduodamo rinkoje.

„Tačiau tos pajamos degalinei pakankamai svarbios. Lengvas alkoholis perkamas kartu su lydinčiaisiais produktais – riešutais, kitais užkandžiais“, – aiškino Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė.

Anot jos, maisto produktų pardavimai degalinėse sudaro 70 proc. pajamų,  alkoholio pardavimai, pasak Lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininko Karolio Stasiukyno, 15-20 procentų.  “Mums esmė – lydinčios prekės“, – teigė jis.

Automatizuos arba užsidarys

Degalinių atstovai sako, jog uždraudus prekybą alkoholiu, kai kurias degalines gali būti mėginama automatizuoti. Taip, pasak D.Jokšienės, buvo po to, kai 2008 m. buvo leista prekiauti alkoholiu tik nuo 8 iki 22 valandos. Tąsyk „Statoil“ pradėjo steigti automatines „123“ degalines.

Vis dėlto K.Stasiukynas pažymėjo, jog automatizavimasis – brangus procesas, todėl dalis degalinių gali apskritai užsidaryti. 

Degalinė – ne vien degalai

D.Jokšienė piktinasi, jog kalbant apie tai, kad alkoholiu prekiauti degalinėse nebebus galima, sudaromos nevienodos konkurencinės sąlygos. „Degalinė jau seniai nebėra vien degalų pardavėja. Degalinė teikia kompleksines paslaugas, kurių viena – ir parduotuvė, nuo kitų besiskirianti savo dydžiu ir optimaliu asortimentu“, – kalbėjo D.Jokšienė. 

Jei Seimas pritars, alkoholio degalinėse turėtų nebelikti jau nuo sausio 1-osios. Tiesa, socialdemokratas Eduardas Šablinskas siūlo leisti nuo 2016 m. sausio 1 d. degalinėms prekiauti alkoholiu, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 procentų. Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacija su šiuo siūlymu sutiktų.

Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri draustų alkoholio prekybą degalinėse. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Europos Sąjungoje įvairius apribojimus alkoholio prekybai degalinėse taiko ir kitos šalys: Belgija, Kipras, Prancūzija, Malta, Suomija, Italija, Olandija, Švedija, Ispanija.

Premjeras – prieš alkoholio prekybą  

Degalinių paskirtis yra pardavinėti degalus, o ne alkoholinius gėrimus, teigia premjeras Algirdas Butkevičius, kuris tikisi, kad planai uždrausti degalinėms prekiauti alkoholiniais gėrimais padės mažinti jo vartojimą šalyje.

„Tikriausiai čia jau jokia naujiena, kad Lietuva yra tarp daugiausiai alkoholio suvartojančių Europos Sąjungos šalių. Manau, mes turime kovoti, kad alkoholio suvartojimas Lietuvoje mažėtų. (...)

Matome ir kitus blogus pavyzdžius, kad nemažai neblaivių vairuotojų sėda už automobilio vairo, sukelia įvairiausias avarijas. Manau, kad degalinių paskirtis yra pardavinėti degalus, bet ne pardavinėti alkoholinius gėrimus“, – antradienį interviu LRT radijui sakė premjeras. 

Premjeras pažymi, kad planuojamas įvesti draudimas nepažeis degalinių savininkų teisių.

„Manau, kad čia jokia teisė nėra pažeista ir manau, kad, vis dėlto, degalinėse, jei padarytume tam tikrą analizę, kiek vėlai vakare apsilanko piliečių ir kiek iš jų perka degalų, o kiek alkoholinius gėrimus, tai pamatysim, kad užsidarius parduotuvėms, ypač kaimo vietovėse ir jeigu yra netoli degalinė, tai apsipirkimas alkoholinių gėrimų kaip tik ir vyksta degalinėse“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais degalinėse įsigalios nuo kitų metų sausio. Vyriausybė yra nepalaikiusi siūlymo atidėti draudimo įsigaliojimą iki 2019 metų. Jį įtvirtinančios pataisos priimtos 2011 metų gruodį, todėl įmonės turėjo ketverius metus pasiruošti.

Eksperimentas parodė: nepilnamečiai degalinėse gali pirkti laisvai 

 Balandžio mėnesį Vilniuje grupė jaunuolių atliko eksperimentą, kurio metu patikrino, kaip degalinėse laikomasi draudimo alkoholinių gėrimų neparduoti asmenims iki 18 metų.

Eksperimento rezultatai šokiravo net jo sumanytojus. 17 metų jaunuoliui alkoholinius gėrimus pardavė 14-oje iš 17-os aplankytų degalinių. Šiuo metu Lietuvoje draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 18 metų.

Už nustatytą pažeidimą įmonės baudžiamos nuo dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių eurų iki aštuonių šimtų šešiasdešimt aštuonių eurų, o alkoholį nepilnamečiui pardavęs asmuo baudžiamas nuo keturiolikos iki dvidešimt aštuonių eurų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.