Ant Rietavo turgaus prekystalių – nuo adatos iki ginklų

Trečią gyvavimo dešimtmetį skaičiuojantis Rietavo turgus žinomas visoje Lietuvoje – apsipirkti čia atvažiuoja net kaimyninių šalių gyventojai.

Kai kuriems tur­gaus lan­ky­to­jams kylao įta­ri­mas dėl prekių le­ga­lu­mo.<br>D.Barcytės nuotr.
Kai kuriems tur­gaus lan­ky­to­jams kylao įta­ri­mas dėl prekių le­ga­lu­mo.<br>D.Barcytės nuotr.
Kai kuriems tur­gaus lan­ky­to­jams kylao įta­ri­mas dėl prekių le­ga­lu­mo.<br>D.Barcytės nuotr.
Kai kuriems tur­gaus lan­ky­to­jams kylao įta­ri­mas dėl prekių le­ga­lu­mo.<br>D.Barcytės nuotr.
Kai kuriems tur­gaus lan­ky­to­jams kylao įta­ri­mas dėl prekių le­ga­lu­mo.<br>D.Barcytės nuotr.
Kai kuriems tur­gaus lan­ky­to­jams kylao įta­ri­mas dėl prekių le­ga­lu­mo.<br>D.Barcytės nuotr.
Rietavo PK viršininkas Marius Vaičikauskas.<br>D.Barcytės nuotr.
Rietavo PK viršininkas Marius Vaičikauskas.<br>D.Barcytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Dalia Barcytė („Plungės žinios“)

2015-11-07 09:40, atnaujinta 2017-10-05 10:33

Maždaug 40 ha plotą užimančioje prekių mekoje savo vietą turi ir maisto, ir drabužių, ir augalų pardavėjai. Čia pirkėjų ieško baldžiai, transporto priemonių pardavėjai, amatininkai, didžiulį plotą užima sendaiktynas.

Pasisukinėjęs tarp sendaikčiais nukrautų prekystalių, gali atrasti įvairiausių prekių – nuo šaukšto iki kilimų, buitinės technikos, baldų.

Neseniai turguje vaikščiojusio mūsų skaitytojo dėmesį patraukė prekybininkas, siūlantis puodukus su Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Sovietų sąjungos lyderio Leonido Brežnevo atvaizdais – pasirodo, paklausios ir tokios prekės...

„O kodėl niekas nesiūlo pirkti puodelių su mūsų Prezidentės ar net mero atvaizdu?“ – šiek tiek pyktelėjęs redakcijos klausė akylus skaitytojas.

Apžiūrėjus prekybininko siūlomas prekes, turgaus lankytojui kilo įtarimas ir dėl jų legalumo.

Nufotografavęs puodukus bei šalia išreklamuotus durklus, įvairaus dydžio peilius bei kitus, ginklus primenančius daiktus, turgaus lankytojas kreipėsi į mūsų redakciją.

„Negi Rietavo turguje nekontroliuojama, kas kuo prekiauja, juk įstatymas draudžia platinti ir demonstruoti nacistinius ir komunistinius simbolius“, – stebėjosi vyras.

Kaip į tai reaguoja ir ar mato šioje situacijoje įstatymų pažeidimą teisėsaugos institucijos? Nuotrauką persiuntėme Rietavo PK viršininkui Mariui Vaičikauskui prašydami atsakyti į jos autoriui rūpimą klausimą.

Pasirodo, tai padaryti ne taip paprasta – laukę savaitę teisėsaugos institucijos atsakymo taip ir nesulaukėme. Kiek vėliau paskambinę komisariato viršininkui, sužinojome, kad mūsų paklausimas išsiųstas atitinkamoms institucijoms, kurios vis dar, matyt, labai atsakingai ruošia atsakymą.

Nors raštus pareigūnai ruošia ilgai, neveiklumu jų apkaltinti negalėtume. Paaiškėjo, kad tą patį sekmadienį, kai buvo daryta nuotrauka, Rietavo PK patruliai, gavę pranešimą, jog turguje prekiaujama ginklais, operatyviai iš prekybos išėmė kardus, peilius bei kitus galimus ginklų priedėlius. Kaip sakė M. Vaičikauskas, visi išimti daiktai išsiųsti ekspertizei. Jei įtarimai pasitvirtins, prekybininkui grės baudžiamoji atsakomybė.

Rietavo policijos komisariato vadovas taip pat pripažino, kad į puodelius su politinių veikėjų atvaizdais pareigūnai deramo dėmesio neatkreipė, nors Sovietų sąjungos vadovo, Komunistų partijos generalinio sekretoriaus Leonido Brežnevo atvaizdo platinimas turėjo būti užfiksuotas kaip administracinis teisės pažeidimas.

Kaip sakė M. Vaičikauskas, taip atsitiko dėl to, kad jauno amžiaus policininkams L. Brežnevo veidas nežinomas. Platindamas vien Rusijos prezidento Vladimiro Putino ar šios valstybės herbo atvaizdus, prekeivis įstatymo pažeidęs nebūtų, nes egzistuojančios valstybės simbolikos ar jo lyderių atvaizdų platinimas nedraudžiamas.

Tačiau įstatymas draudžia platinti atvaizdus, jei juose yra pavaizduoti Vokietijos nacionalistų ir SSRS komunistų partijos vadovai, šiuo atveju – L. Brežnevo.

Tačiau, nežiūrint padaryto įstatymo pažeidimo, keistai atrodo mūsų visuomenės supratimas, kad geriausia prekiauti puodeliais su kitos valstybės (šiuo atveju, agresorės – red. pastaba) vadovų atvaizdais, nei, kaip sakė mūsų skaitytojas, Lietuvos Prezidentės ar mero...

„Negi mūsų žmonėms imponuoja tiek skriaudos Lietuvai padariusios valstybės vadovai, kad juos čia garbinam?“ – su nuostaba klausė „Rietavo žemės“ skaitytojas.

LR ATPK 18818 straipsnyje rašoma:

Nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo arba vėliavų, ženklų ar uniformų, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolių ar uniformų arba nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytų vėliavų ar ženklų, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas, Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdų platinimas, naudojimas susirinkime ar kitame masiniame renginyje arba kitoks demonstravimas, taip pat nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himno viešas atlikimas užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt keturių iki dviejų šimtų aštuoniasdešimt devynių eurų su daikto, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis, konfiskavimu.

Pagal šį straipsnį neatsako asmuo, kuris padaro šio straipsnio pirmojoje dalyje nurodytas veikas muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmuo, kuris naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, taip pat Antrojo pasaulinio karo dalyvis, vilkintis savo uniformą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.