Oficialu: Briuselis baudžia Estiją už aviakompanijos rėmimą

Šeštadienio rytas Estijos Talino oro uoste prasidėjo chaosu. Viena iš priežasčių – šalies oro bendrovės „Estonian Air“ žlugimas. Apie tai šeštadienio popietę paskelbta bendrovės puslapyje. Tokį sprendimą lėmė Europos Komisijos nuosprendis, kuris taip pat paskelbtas šeštadienį.  

Estijos oro linijas ant žemės nuleido Briuselio sprendimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Estijos oro linijas ant žemės nuleido Briuselio sprendimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Apie tai, kad nuo sekmadienio nutraukia skrydžius, „Estonian Air“ paskelbė iškart po Europos Komisijos sprendimo.
Apie tai, kad nuo sekmadienio nutraukia skrydžius, „Estonian Air“ paskelbė iškart po Europos Komisijos sprendimo.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius Jokūbaitis, Elta

Nov 8, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 7:09 AM

Europos Komisija, kaip ir tikėtasi, šeštadienį po pietų paskelbė, kad Estijos vyriausybė neteisėtai dotavo šalies aviakompaniją. Todėl pinigai turi grįžti į valstybės biudžetą.  

Iškart po Komisijos sprendimo bendrovės puslapyje pasirodė informacija, kad aviakompanija nutraukia visus skrydžius nuo lapkričio 8 dienos, sekmadienio.

Skrydžius į Vilnių perima kita bendrovė. “Estonian Air“ teises perimanti bendrovė “Nordic Aviation Group“ iš Talino į Vilnių kils du kartus per dieną.  

Parama – neteisėta

Tai, kad estų oro linijos skausmingai leisis, buvo galima nuspėti.

Europos Komisijos (EK) konkurencijos generalinis direktoratas priėmė nepalankų sprendimą dėl Estijos vyriausybės teiktos pagalbos vežėjai „Estonian Air“. EK savo tyrimą pradėjo dar 2013-aisiais, kai „Estonian Air“ restruktūrizacijai ir paramai teko panaudoti valstybinius fondus.

Pagal ES galiojančias taisykles, bendrovė paramą iš valstybės gauti gali tik kas dešimt metų, tačiau „Estonian Air“ finansavimas buvo suteiktas bent tris kartus. Iš viso valstybė vežėjai 2008–2014 metais pervedė 130 mln. eurų. EK tiriamuoju laikotarpiu, nuo 2011-ųjų iki 2014 metų, bendrovė gavo 40,7 mln. eurų.

Priėmus vežėjai nepalankų sprendimą iš karto ketinama skelbti „Estonian Air“ bankrotą. Paprastai po tokios procedūros vežėjos lėktuvai nustoja vykdyti skrydžius, išjungiama skrydžių užsakymo sistema.

Estai ruošėsi iš anksto

„Estonian Air“ jau anksčiau paskelbė, kad jeigu Briuselio nuosprendis bus negailestingas, oro bendrovė bankrutuos. Regis, tokiam scenarijui estai ir rengėsi, nes, estų spaudos teigimu, šalies Vyriausybė jau pasirūpino ir būsimomis kompensacijomis keleiviams, kurie yra įsigiję bilietus. Atrodo, kad Estija be oro linijų neliks. Bendrovės teises žada perimti neseniai įsteigta nauja valstybinė skrydžių bendrovė „Nordic Aviation Group“. Tiesa, dalis maršrutų greičiausiai bus parduota kitoms kompanijoms.

Europos Komisija anksčiau yra tyrusi ir Latvijos vyriausybės pagalbą bendrovei „Air Baltic“. Latvija sankcijų išvengė todėl, kad dalis bendrovės akcijų priklauso privačiam investuotojui.

Svarbu ir lietuviams

 Bendrovės „Estonian Air“ skrydžių bilietus įsigijusiems „Estravel Vilnius“ klientams elektroniniu paštu per 24 valandas bus pateikta visa aktuali informacija, susijusi su šiais skrydžiais. Papildoma informacija bendrovės klientams teikiama ir informacijos telefonu. „Reikia pažymėti, kad Estijos vyriausybė bei „Estonian Air“ situacijai rengėsi ir dėjo visas pastangas, kad tiek Estijos, tiek kitų šalių piliečiai, kurie naudojasi oro bendrovės paslaugomis, patirtų kuo mažiau nepatogumų“, – sakė „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė Žydrė Gavelienė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.