Grėsmė vilniečiams: šiukšlės gali pabrangti trigubai

Nuo derybų su skandalingomis aplinkybėmis šiukšlių apdorojimo konkursą laimėjusia bendrove „Energesman“ priklausys, kiek vilniečiai mokės už atliekų išvežimą nuo kitų metų liepos. Tai paaiškėjo, kai trečiadienį Vilniaus savivaldybė ėmė svarstyti naujas atliekų sraute esančių pakuočių surinkimo, išvežimo ir paruošimo naudoti taisykles.

Dar neaišku, kiek vilniečiams kainuos šiukšlių išvežimas ir apdorojimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dar neaišku, kiek vilniečiams kainuos šiukšlių išvežimas ir apdorojimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dar neaišku, kiek vilniečiams kainuos šiukšlių išvežimas ir apdorojimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Dar neaišku, kiek vilniečiams kainuos šiukšlių išvežimas ir apdorojimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Artūras Jančys

Nov 11, 2015, 3:47 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 8:50 PM

Vilniaus miesto administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis, pristatęs klausimą, pažymėjo, jog atliekų surinkimo ir išvežimo tvarka keičiama dėl 2016 metų liepą įsigaliosiančių pakuočių surinkimo įstatymo pakeitimų.

„Šiais pakeitimais siekiama sudaryti gyventojams sąlygas rūšiuoti atliekas ir sumažinti į sąvartyną patenkančių mišrių atliekų kiekį“, – paaiškino A.Darulis.

Jis pripažino, kad šiukšlių rūšiavimas Vilniuje – sudėtinga problema, trūksta 18 tūkst. atliekų rūšiavimo konteinerių individualiems namams ir 2 tūkst. konteinerių daugiabučiams.

Pakuočių išvežimas vilniečių pečių neprislėgs, nes šias paslaugas įsipareigoję apmokėti importuotojai ir gamintojai.

Tačiau nauja atliekų surinkimo ir išvežimo tvarka vilniečiams gali atnešti nebūtinai džiugių naujienų.

A.Darulis pabrėžė, kad nuo šiol už atliekų surinkimą ir išvežimą bus atsakinga tiesiogiai savivaldybė. Šioms paslaugoms bus skelbiami konkursai – sostinė bus suskirstyta į penkias zonas, vienam konkurso dalyviui bus leidžiama siūlyti paslaugas ne daugiau nei dviejose zonose, kad būtų konkurencija.

Mišrios šiukšlės bus vežamos perdirbti į vieną vietą – Vilniaus mechaninio biologinio atliekų apdorojimo (MBA) gamyklą. Nuo jos paslaugų tarifo daugiausia ir priklausys, kiek vilniečiai mokės už šiukšlių surinkimą ir išvežimą.

Opozicija pakėlė triukšmą, kad nebuvo deramasi dėl kainų su, jos teigimu, MBA pastačiusia ir valdančia bendrove „Energesman“.

„Aš jau daug kartų perspėjau – šiukšlės vilniečiams pabrangs tris kartus! Turime derėtis su perdirbėjais arba siekti, kad MBA valdytų kitas operatorius. Juk puikiai žinoma, kad dabartinis konkursą laimėjo neskaidriais būdais“, – perspėjo sostinės tarybos narys Žilvinas Šilgalis.

Vilniuje 2007 metais buvo kilęs skandalas, kai iš konkurso statyti ir eksploatuoti MBA buvo išmesti visi konkurso dalyviai, paliktas tik vienas – paskubomis įkurta, menką įstatinį kapitalą turinti įmonė „Energesman“. Anuomet įtarta, kad ją globojo ir konkursą laimėti padėjo tuometis Vilniaus vicemeras, vienas Darbo partijos vadovų Jonas Pinskus.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vitkunskienė ragino nusiraminti – esą savivaldybei priėmus atitinkamus nutarimus atsiras teisinis pagrindas derėtis su MBA valdytojais dėl palankių vilniečiams šiukšlių apdorojimo kainų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.