„Facebook“ įkūrėjas rodo pavyzdį – eina tėvystės atostogų

Socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas, milijardierius Markas Zuckerbergas ruošiasi eiti du mėnesius truksiančių atostogų, kai jo žmona susilauks pirmagimio.

Priscilla Chan ir M.Zuckerbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Priscilla Chan ir M.Zuckerbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2015, 3:00 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:35 AM

„Mudu su Priscilla pradedame ruoštis dukters gimimu. Renkame jai žaislus ir mūsų nuo vaikystės mylimiausias knygas. Pagalvojome, kad būtų gerai pasiimti atostogų ir su ja praleisti pirmuosius gyvenimo mėnesius. Kai gims mūsų dukra, nutariau eiti du mėnesius atostogų“, – „Facebook“ įrašė M.Zuckerbergas.

Jis remiasi tyrimo rezultatais, kurie teigia: kai dirbantys tėvai randa laiko pabūti su naujagimiu, tai teigiamai veikia tiek mažylį, tiek visą šeimą.

M.Zuckerbergas priminė, kad dirbantieji jo įmonėje JAV per pirmuosius vaiko gyvenimo metus turi teisę imti keturi mėnesius mokamų nėštumo ir gimdymo atostogų.

„Facebook“ įkūrėjo sprendimas greičiau išimtis nei taisyklė tarp technologinių kompanijų aukšto rango vadovų, ypač – vyrų. Netgi „Yahoo Ink“ generalinė direktorė Marissa Mayer 2012-aisiais pagimdžiusi pirmąją dukterį atostogose tebuvo du mėnesius. Kai rugsėjį M.Mayer pranešė, jog laukiasi dvynių, „Yahoo Ink“ vadovė pažadėjo nuo reikalų neatsitraukti.

Daugelis Silicio slėnyje įsikūrusių įmonių siūlo savo darbuotojams tėvystės atostogas, priedus, kad priviliotų ir išlaikytų talentus. Tačiau didžioji dalis darbuotojų atsisako galimybės pabūti su vaikais baimindamiesi atsilikti nuo kolegų ar pražiopsoti svarbius projektus.

JAV Darbo ministerijos duomenimis, tik 12 proc. dirbančiųjų privačiame sektoriuje turi teisę gauti mokamų vaiko priežiūros atostogų. Valstybinėje tarnyboje tokios galimybės apskritai nėra, rašo newsru.com.

O štai Skandinavijos šalyse tėvai ne tik turi teisę, bet ir privalo imti atostogų, kad prižiūrėtų mažylius.

Beje, „Facebook“ ir „Apple“ savo darbuotojams sumoka už genetinės medžiagos saugojimą, kad pratęstų vaisingumo periodą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.