Istorinis sandoris: „Viagra“ ir botoksas – vienose rankose

JAV farmacijos gigantas „Pfizer“ įsigijo botokso gamintoją „Allergan“, praneša BBC. Tai yra didžiausias sandoris farmacijos istorijoje, o jo vertė siekia 160 milijardų JAV dolerių. Po šio sandorio „Pfizer“ taps didžiausiu pasaulyje vaistų gamintoju.

„Pfizer“ po sandorio taps didžiausia farmacijos kompanija pasaulyje.<br>AP nuotr.
„Pfizer“ po sandorio taps didžiausia farmacijos kompanija pasaulyje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2015, 2:13 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:35 AM

Pagal susitarimą, „Allergan“ akcijos vertė siekia 363,63 JAV dolerio. “Pfizer“ akcininkai gaus po 1 bendros įmonės akciją už kiekvieną turimą akciją, o „Allergan“ akcininkai gaus 11,3 akcijos. 

Analitikai jau pastebėjo, kad šis sandoris „Pfizer“ leis išvengti didelių korporacinių mokesčių, nes giganto valdymas greičiausiai bus iškeltas į Dubliną. Botoksą bei vaistus Alzhaimerio ligos požymiams mažinti „Namenda“ gaminanti „Allergan“ įsikūrusi Airijoje. Tad labai tikėtina, kad visa kompanija bus registruota mažesniais mokesčiais garsėjančioje Airijoje.  

Beje, praėjusiais metais „Pfizer“ siekė įsigyti britų farmacijos gigantą „AstraZeneca“, tačiau pasiūlymas buvo atmestas dėl pernelyg mažos pasiūlytos sumos.

Naujos bendros kompanijos vadovu taps dabartinis „Pfizer“ prezidentas Ianas Readas,  tuo tarpu „Allergan“ vadovas Brentas Saundersas taps jungtinės įmonės prezidentu ir generaliniu administracijos direktoriumi. 

„Pfizer“ ir „Allergan“ sąjunga sukurs pasaulinę lyderiaujančią farmacijos bendrovę, kuri galės sustiprinti mokslinius tyrimus, naujų vaistų atradimą“, – sakė I.Readas.

„Pfizer“ JAV šiuo metu mokamas pelno mokestis siekia 25 procentus. Ekspertų skaičiavimais, susijungus su „Allergan“ ir perėjus į Airijos mokesčių jurisdikciją, „Pfizer“ mokesčio tarifas sumažės iki mažiau nei 20 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.