Mirties pirkliai: kas tiekia ginklus „Islamo valstybei“?

„Islamo valstybei“ ginklus tiekę kontrabandininkai gaudavo jų Ukrainoje, teigia Kuveito VRM pareigūnai.

Kuveito valdžia išaiškino ekstremistų tinklą – šie žmonės įtariami teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ finansavimu ir apginklavimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kuveito valdžia išaiškino ekstremistų tinklą – šie žmonės įtariami teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ finansavimu ir apginklavimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Butas 2012 metais Jungtinėse Valstijose buvo nuteistas 25 metus kalėti už sumanymą neteisėtai verstis ginklų prekyba ir paramą terorizmui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Butas 2012 metais Jungtinėse Valstijose buvo nuteistas 25 metus kalėti už sumanymą neteisėtai verstis ginklų prekyba ir paramą terorizmui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kuveito valdžia išaiškino ekstremistų tinklą – šie žmonės įtariami teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ finansavimu ir apginklavimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kuveito valdžia išaiškino ekstremistų tinklą – šie žmonės įtariami teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ finansavimu ir apginklavimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Nov 23, 2015, 10:22 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 7:38 AM

Kuveito valdžia išaiškino ekstremistų tinklą – šie žmonės įtariami teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ finansavimu ir apginklavimu. Piktadariai pirkdavo Ukrainoje kiniškų nešiojamų zenitinių raketinių kompleksų (NZRK), kuriuos vėliau per Turkiją gabendavo teroristams į Siriją, praneša agentūra „Associated Press“.

O Arturas Gromovas portale „gazeta.ru“ teigia, kad ginklų kontrabanda iš Ukrainos vyksta jau ne pirmą dešimtmetį, tačiau tai pirmas užfiksuotas atvejis, kada ginklai iš šios šalies patenka į „Islamo valstybės“ (IS) kovotojų rankas.

Kuveito teisėsaugos institucijos nutraukė nusikalstamos grupuotės veiklą. Grupuotei vadovavo išeivis iš Libano Osama Muhammedas Saidas Chajatas (Osama Khayat) – būtent jis buvo kontrabandinių ginklų tiekimo IS koordinatorius.

Suimtas kontrabandininkas papasakojo, kur jam pavyko gauti ginklų. Agentūra „Associated Press“ informuoja, kad, pasak Kuveito VRM, Osama Chajatas prisipažino sudarinėdavęs ginklų pirkimo sutartis Ukrainoje ir siųsdavęs juos per Turkiją į Siriją. Be to, Chajatas padėdavo IS verbuoti teroristus ir rinkti pinigus, kurie būdavo pervedami į IS kovotojų kontroliuojamas sąskaitas Turkijos bankuose. Be Osamos Chajato grupuotei priklausė trys sirai, vienas Egipto ir vienas Kuveito pilietis. Visi jie buvo suimti lapkričio 19 dieną. Yra žinoma, kad vienas iš sirų užsiiminėjo prekyba ginklais, kitas tvarkė finansus ir rūpinosi ryšiais, o Kuveito pilietis buvo atsakingas už logistiką.

Šiuo metu paskelbta dar keturių suimtųjų bendrininkų – dviejų sirų ir dviejų Australijos ir Libano pilietybę turinčių asmenų paieška.

Agentūra „Agence France-Presse“ įvardija, kokius būtent ginklus Chajatas pirkdavo Ukrainoje ir gabendavo į IS. Jos duomenimis, iš Ukrainos į teroristų rankas pateko kiniški nešiojami zenitiniai raketiniai kompleksai (NZRK) „FN-6“. Kiek tokių ginklų buvo persiųsta ekstremistams, Kuveito VRM nepraneša.

Tačiau galima neabejoti, kad „FN-6“ Sirijoje naudojami jau seniai, įsitikinęs A.Gromovas.

Pasak jo, „YouTube“ galima rasti dviejų metų senumo filmukų, kuriuose teroristai šios rūšies raketiniais kompleksais numuša sraigtasparnius. O britų žiniasklaidoje buvo išplatinta nuotraukų, kuriose užfiksuoti islamistai nekantraudami išpakuoja dėžes su kiniškais NZRK.

Oficiali Ukrainos gynybos ministerijos atstovė Viktorija Kušnir pažymėjo, kad Ukrainos karinės pajėgos nėra apginkluotos nešiojamais zenitiniais raketiniais kompleksais „FN6“. „Mes negalime pardavinėti, ar perpardavinėti, ar sudarinėti kokius nors ginklų prekybos sandorius. Mes nesame verslo subjektas, ir tokiais ginklais mes neapsiginklavę“, – pareiškė agentūrai „RIA Novosti“ V.Kušnir.

Beje, niekam ne paslaptis, kad Ukraina seniai yra perkrovimo punktas įvairaus plauko kontrabandininkams, tiekiantiems narkotikus ir ginklus į visus pasaulio taškus, teigia A.Gromovas.

Pavyzdžiui, Jungtinių Tautų ataskaitoje, kuri buvo paskelbta 2000-aisiais metais, minimas Rusijos pilietis Viktoras Butas, kuris reguliariai pardavinėjo ginklus Angolos teroristinei grupuotei „UNITA“.

JT ekspertų duomenimis, ginklų tiekimas vyko iš Ukrainos, taip pat iš Moldovos ir Bulgarijos. Vakarų žiniasklaida, pasak straipsnio autoriaus, vadina V.Butą „didžiausiu mirties prekeiviu, kuris vadovavo pagrindiniam ginklų tiekimo kanalui iš Rytų Europos, daugiausia iš Bulgarijos, Moldovos ir Ukrainos į Liberiją ir Angolą“.

V.Butas 2012 metais Jungtinėse Valstijose buvo nuteistas 25 metus kalėti už sumanymą neteisėtai verstis ginklų prekyba ir paramą terorizmui.

Tuo tarpu „Novaja Gazeta“ specialusis korespondentas Irekas Murtazinas portale „novayagazeta.ru“ rašo: „Kinija oficialiai tiekia šiuos NZRK į Pakistaną, Malaiziją, Kambodžą, Sudaną ir Peru. Eksportu užsiima Kinijos užsienio prekybos korporacija „China National Precision Machinery Import & Export Corporation“. Ukraina tarp „FN-6“ importuotojų neminima.

Jeigu darysime prielaidą, kad Kuveite areštuotas ekstremistas nemeluoja, išeina, kad ukrainiečiai pirko kinų ginklus slapta? Bet kaip tada pirkinį gabeno iš Kinijos į Ukrainą? Tranzitu per Rusiją? Diplomatiniuose konteineriuose? O svarbiausia – kas iš Ukrainos politikų galėtų būti prikišęs nagus prie kiniškų NZRK pirkimo ir jų perpardavimo IS teroristams?

Norėdamos gauti atsakymus į šiuos klausimus, Rusijos teisėsaugos institucijos greičiausiai turės apklausti buvusį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių. Ir štai kodėl. Tie, kas sukėlė informacinę bangą dėl Ukrainos dalyvavimo tiekiant ginklus „Islamo valstybei“, kažkodėl užmiršta, kada Kinijos nešiojami priešlėktuviniai ginklai atsidūrė teroristų rankose. O tai yra gerai žinoma.

2013 metų vasario mėnesį Alepo provincijos šiaurėje buvo numuštas vyriausybės pajėgų sraigtasparnis. Veikiai teroristai išplatino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip ir iš kokio ginklo jis buvo numuštas.

Ekspertai atpažino kinų gamybos NZRK „FN-6“. Išeina, kad kiniškas ginklas buvo patiektas teroristams dar 2013 metų pradžioje? Ir jeigu Kuveito grupuotės koordinatorius nemeluoja, reiškia, kad su ginklų tiekimu „Islamo valstybei“ susiję ukrainiečiai, kurie savo šalyje sėdėjo aukščiausiuose postuose 2013 metų pradžioje.

Galbūt, paaiškinti padėtį galėtų Viktoras Janukovyčius, kuris 2013 metais buvo pilnateisis šalies prezidentas ir tikrai gali žinoti, kaip iš Kinijos į Ukrainą pateko NZRK „FN-6“ ir kas konkrečiai užsiiminėjo ginklų pergabenimu iš Ukrainos į Siriją“, baigia savo straipsnį I.Murtazinas.

Nešiojamas zenitinis raketinis kompleksas (NZRK, angl. „Man-portable air-defense system“ – MANPAD arba MPAD) „HongYing-6“ (kin. „Raudonasis spurgas-6“) arba, kaip vadinamas šio ginklo eksporto variantas, „FeiNu-6“ („FN-6“) – trečios kartos, 16 kg sveriantis NZRK, skirtas žemai skrendantiems lėktuvams ir sraigtasparniams numušti.

Gali numušti taikinį, esantį 500–6000 metrų atstumu 15–3500 metrų aukštyje. Šiais ginklais, kaip jau minėta, apginkluotos KLR, Pakistano, Malaizijos, Kambodžos, Sudano ir Peru kariuomenės. Juos mėgsta ir įvairaus plauko sukilėliai ir teroristai.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.