Verslo galimybių Kaune dairosi ir Kinijos milžinai

Kauno termofikacinė elektrinė (KTE) naują kogeneracinę elektrinę pasišovė statyti kartu su investuotojais iš Kinijos. Pirminis susitarimas pasirašytas, o po metų gali prasidėti ir statybos.

Kitų metų pabaigoje KTE teritorijoje planuojamos naujos jėgainės statybos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kitų metų pabaigoje KTE teritorijoje planuojamos naujos jėgainės statybos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Laikinoji sostinė“)

Nov 29, 2015, 10:13 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 6:59 AM

KTE vadovai partneriu pasirinko Kinijos bendrovę „Beijing Energy Investment Holding“ – tai didelė įmonė net Kinijos masteliais. Prie projekto dar prisijungė Lietuvos bendrovė „Energetikos investicijos“.

Pasak KTE atstovo Arūno Armalio, netrukus žada atvykti Kinijos įmonės vadovų delegacija, ir šio susitikimo metu planuojama aptarti svarbiausias projekto detales. Neatmetama galimybė, kad „Beijing Energy Investment Holding“ gali tapti ne tik investuotoju, bet ir KTE akcininku.

Šiemet KTE vadovai buvo pasiryžę imtis naujos kogeneracinės jėgainės statybos kartu su bendrove „Lietuvos energija“, tačiau pastaroji partneriu Kaune pasirinko Suomijos kapitalo įmonę „Fortum“.

A.Armalis pranešė, kad naujos jėgainės statybos KTE teritorijoje kartu su Kinijos partneriais turėtų prasidėti 2016-ųjų pabaigoje. Iki to laiko bus tvarkoma dokumentacija. 2020 metais jėgainė jau turėtų tiekti elektros energiją ir šilumą.

„Kinai nusiteikę gaminti labai konkurencingos kainos elektros energiją bei šilumą“, – tikino KTE atstovas.

Jėgainė turėtų būti ne didesnės kaip 350 megavatų elektros galios, planuojama šilumos galia dar neskelbiama. Jėgainė naudos kelių rūšių kurą, o tai priklausys nuo pasirinktos įrangos, kurios paieškomis rūpinasi Kinijos atstovai. Apie investicijų dydį kalbėti dar esą per anksti.

KTE priklauso su verslininku Rimandu Stoniu susijusiai bendrovei, kuri elektrinę įsigijo iš Rusijos dujų milžino „Gazprom“.

Netrukus didelės Kinijos kapitalo investicijos tikisi sulaukti ir Kauno laisvoji ekonominė zona (LEZ). Jos teritorijoje Kinijos įmonė „China Merchants Group“ ketina statyti gaminių paskirstymo centrą.

„China Merchants Group“ kaimyninėje Baltarusijoje pasiryžusi kurti milžinišką pramonės parką, o Kaunas ir Klaipėda taptų tarpinėmis stotelėmis platinant gaminius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.