Rusai išsigando artėjančių švenčių: švelnins sankcijas Turkijai

Rusija jau skelbia pirmąsias turkiškas prekes, kurioms bus taikomos sankcijos. Rusijos premjero pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius pranešė, kad iš žemės ūkio produkcijos bus draudžiama į Rusiją įvežti tik turkiškas daržoves ir vaisius. Be to, jis pabrėžė, kad embargą derėtų atidėti kelias savaites, kad tiekėjai galėtų spėti susiorientuoti.

Rusijos prezidentas V.Putinas šeštadienį paskelbė sankcijas Turkijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas V.Putinas šeštadienį paskelbė sankcijas Turkijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:39 AM

„Kalbame apie dvi pagrindines grupes. Pirmoji – tai daržovės, tarp jų – pomidorai. O antroji – vaisiai“, – sakė jis per pasitarimą su premjeru Dmitrijumi Medvedevu.

Kaip skelbia BBC, pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas pabrėžė, kad drausti tiekti į Rusiją iš Turkijos pramonines prekes kol kas nesiruošiama.

D.Medvedevas pranešė, kad draudimų Turkijos atžvilgiu sąrašas bus ilginamas atsižvelgiant į aplinkybes.

„Tos priemonės, kurios šiuo metu įtraukiamos į projektą, tai tik pirmas žingsnis“, – pabrėžė premjeras.

Išsigando švenčių

Pirmadienį ryte Rusijos žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad Rusijos valdžia ketina sušvelninti sankcijas Turkijai. Priežastis – artėjančios metų pabaigos šventės. Šitaip svarstė Rusijos naujienų portalas „Vedomosti“.

„Vedomosti“ citavo aukštą Rusijos pareigūną, kuris tvirtino, kad sankcijos kirs tik kelių produktų tiekėjams. Tokį atsargesnį variantą šalies vadovybė ketina rinktis dėl artėjančių švenčių, kai ruošiamas šventinis stalas.

Be to, anot rbc.ru, sankcijų mastas priklausys ir nuo to, kokią retoriką rinksis Turkijos valdžia. Be to, Rusijos premjero pavaduotojas Igoris Šuvalovas, anot „Vedomosti“ šaltinio, ketina būti pragmatiškas ir apsidrausti nuo neigiamų padarinių, kurie gali kirsti Rusijos ekonomikai.

Žemės ūkio ministerijos atstovas sakė, kad ministerija siūlė ne turkiškos produkcijos embargą, o tik ribojimą.

Visas sąrašas turkiškų produktų, kuriems bus taikomos sankcijos, turi būti paskelbtas iki gruodžio 1 dienos.

Sekmadienį „Izvestiji“ skelbė, kad vyriausybė pasirengusi uždrausti atšaldytos ir šaldytos galvijų mėsos, vištienos ir subproduktų, marinuotos mėsos, džiovintos ir rūkytos mėsos, pieno ir jo produktų, tarp jų varškės ir sūrio, produktų be laktozės, žuvų, jūros produktų, riešutų, vaisių, uogų ir žalumynų importą.

Akivaizdu, kad įsigaliojus draudimams, nuostolių turės ir Turkija.

Finansų analitikai prognozuoja tolesnį Turkijos liros kritimą dėl Rusijos sankcijų, rašo „Bloomberg“. Anot analitikų, pirmąjį 2016 m. ketvirtį Turkijos nacionalinės valiutos kursas nukris iki rekordiškai žemos 3,1 liros už dolerį ribos

„Liros medaus mėnuo baigėsi staiga“, – cituojami „Societe Generale“ analitikės Roksanos Hulea žodžiai. Jos nuomone, įtampa tarp Turkijos ir Rusijos dėl rusų lėktuvo numušimo gali sukelti neigiamų ekonominių padarinių dėl sankcijų, kurias įvedė viena svarbiausių Turkijos prekybos partnerių.

Rugsėjį liros kursas dolerio atžvilgiu smuko iki 3,07 liros, bet iki lapkričio 20 d. jis ūgtelėjo 8 procentais. Analitikų prognozėmis, iki 2016 m. kovo pabaigos vidutinis liros kursas turėtų siekti maždaug 3,02 liros už dolerį, o iki kitų metų rugsėjo pabaigos – 3,08 liros.

Praėjusio antradienio rytą Turkijos karinės oro pajėgos netoli sienos su Sirija numušė Rusijos lėktuvą. Turkijos kariuomenės pareigūnai pareiškė, kad į šalies oro erdvę įskridusį Rusijos bombonešį karinės pajėgos įspėjo, tačiau orlaivio Su-24 pilotams nereagavus, jį numušė Turkijos naikintuvai. Šalies kariuomenės atstovas tikino, kad Turkija per penkias minutes įspėjo Rusijos lakūnus 10 kartų.

Savo ruožtu Maskva neigia, kad jos orlaivis pažeidė Turkijos oro erdvę. Pasak Rusijos, visą skrydžio laiką lėktuvas buvo Sirijos teritorijoje.

Smuko trečdaliu

Turkijos prekių eksportas į Rusiją sausio-spalio mėnesiais, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo 38,9 proc. iki 3,065 mlrd. dolerių, rodo Turkijos statistikos instituto duomenys.

Vien šių metų spalį prekių eksportas iš Turkijos į Rusiją sumažėjo 27,3 proc. iki 354,8 mln. dolerių. 

Pagal į Turkiją importuojamų rusiškų prekių apimtis rusiška produkcija užima trečią vietą po Kinijos ir Vokietijos. Tačiau per 2015 m. sausio-spalio mėn. laikotarpį šis rodiklis nusmuko 17,8 proc. iki 17,34 mlrd. dolerių, spalį jis sumažėjo 12,4 proc. iki 1,52 mlrd. dolerių.

Lapkričio 28 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką dėl specialių ekonominių priemonių taikymo Turkijai. Prezidentas uždraudė įvežti į Rusijos teritoriją kai kurių rūšių prekes, kurių kilmės šalis yra Turkija, arba apribojo jų įvežimą.

V. Putinas nusprendė uždrausti arba apriboti Turkijos bendrovių veiklą Rusijos teritorijoje. Nuo 2016 metų sausio 1 d. darbdaviams Rusijos Federacijoje draudžiama samdyti Turkijos piliečius. Nuo tos pačios datos atšaukiamas bevizis režimas su Turkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda