Embargo kaina: kokių turkiškų vaisių ir daržovių pristigs rusai?

Rusų premjeras Dmitrijus Medvedevas pasirašė vyriausybės nutarimą, kuriuo nuo ateinančių metų sausio 1-osios į Rusiją draudžiama įvežti turkiškas daržoves, vaisius, mėsą ir gėles. Tačiau mėginimas taip keršyti Turkijai už numuštą bombonešį Su-24 rusams gali grįžti bumerangu. Ekspertai baiminasi, kad turkiškų prekių embargas Rusijoje paskatins infliacijos augimą. Spalį ir taip maisto produktai, palyginti su tuo, kas buvo prieš metus, brango 17,3 procento.

2014-aisiais maisto produktų importo iš Turkijos apimtys sudarė 1,7 mlrd. JAV dolerių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2014-aisiais maisto produktų importo iš Turkijos apimtys sudarė 1,7 mlrd. JAV dolerių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-02 09:43, atnaujinta 2017-10-01 18:23

Kaip rodo Tarptautinės prekybos centro Maskvoje skaičiai, iš vaisių kainoms labiausiai atsilieps nutrauktas šviežių abrikosų importas. Šie turkiški vaisiai per devynis 2015-ųjų mėnesius sudarė daugiau nei 80 proc. rinkos. Vien per metus abrikosų importo apimtys į Rusiją padvigubėjo.

  Vynuogių iš Turkijos į Rusiją importuojama tiek, kad jos padengia 35,8 proc. rinkos. Persikų ir nektarinų – 28,6 proc. rinkos.

Kalbant apie daržoves, rusai labiausiai pajus, kad iš lentynų dingo turkiški pomidorai, kurių Rusijos rinkoje – daugiau nei 50 procentų. Per praėjusius metus pomidorų įvežimas į Rusiją iš Turkijos padidėjo 10 procentų. Šis augimas siejamas su Rusijos taikomu embargu šių daržovių įvežimui iš europietiškų šalių.

Turkiškų agurkų ir kornišonų Rusijos rinkoje yra 16,2 proc., ropinių ir valgomųjų svogūnėlių – 14,6 procento.

Labai realu, kad Rusijoje kitąmet pabrangs braškės ir žemuogės, kurių importas iš Turkijos per pastaruosius metus daugiau nei padvigubėjo.

2014-aisiais maisto produktų importo iš Turkijos apimtys sudarė 1,7 mlrd. JAV dolerių.

Infliacijos reikėtų laukti ir gėlių rinkoje. Šių turkiškų augalų iš Rusijos rinkoje – 16,9 procento. Tai – triskart daugiau nei prieš metus.

Parengta pagal bbc.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.