Verslui regionuose – finansinės investicijos

Verslumo skatinimas regionuose – svarbiausia Ūkio ministerijos planuojamų ES fondų investicijų kryptis 2014─2020 m. laikotarpiu. Pasinaudojus struktūrinių fondų investicijomis, labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms bus atveriamos plačios galimybės tiek didinti savo gamybinius pajėgumus, tiek padengti dalį darbuotojų darbo užmokesčio.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 3, 2015, 8:06 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:23 PM

Tokiomis galimybėmis susidomėjusios regionuose veikiančios įmonės pateikė paraiškas pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Regio Invest LT+“, kurios pagrindinis tikslas – sudaryti sąlygas plėtoti verslą, diegti modernią įrangą, kurti naujas darbo vietas ir jas išlaikyti ne didžiuosiuose šalies miestuose, o regionuose. Tarp veiklų, kurioms pagal šią priemonę skiriamos investicijos – naujų gamybos technologinių linijų įsigijimas ir diegimas, esamų modernizavimas, modernių ir efektyvių technologijų diegimas paslaugų sektoriuose.

Pasibaigus kvietimui teikti paraiškas Ūkio ministerija paskelbė, jog investicijų pagal šią priemonę sulauks 19 bendrovių. Jos ES fondų lėšas panaudos diegdamos modernias gamybos technologijas, įrengdamos modernius sandėlius, didindamos gamybinius pajėgumus.

Viena iš bendrovių, kurios sulauks ES fondų investicijų pagal šią priemonę – sausų pusryčių gamintoja „Cerera Foods“. Kauno rajone, Neveronyse, veikiančios bendrovės gamybiniams pajėgumams didinti skirtos ES fondų investicijos sieks 2,1 mln. eurų. Bendrovės direktorė Jūratė Jokubauskienė sakė, kad šias lėšas ketinama panaudoti pastatui renovuoti bei naujai įrangai įsigyti.

„Norime stiprinti savo gamybinius pajėgumus, tačiau dabar neužtenka nei sandėlių, nei gamybos ploto. Kai įgyvendinsime šiuos darbus, galėsime plėsti ir savo asortimentą, gaminti naujus produktus. Be abejo, tai reikš ir naujų darbo vietų įkūrimą: mūsų įmonėje planuojama priimti apie 30 naujų darbuotojų“, – sakė bendrovės direktorė J.Jokubauskienė.

Į investicijas pagal šią priemonę galėjo pretenduoti įmonės, kurios veikia ne Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Įmonės galėjo siekti ES fondų finansavimo naujiems gamybos ir paslaugų teikimo pajėgumams kurti ir įrengti, taip pat – darbuotojų darbo užmokesčiui finansuoti, mobilumui, mokymams ir kvalifikacijai kelti. Tam 2014─2020 m. laikotarpiu numatyta skirti beveik 86,9 mln. eurų.

Jei pareiškėjo pagal šią priemonę projektas skiriamas tik įrangai, įrenginiams ar technologijoms įsigyti, maksimali investicijų dalis gali siekti iki 0,9 mln. eurų. Jei pareiškėjas planuoja ir statyti ar rekonstruoti patalpas, didžiausias galimas projekto finansavimas yra 2,1 mln. eurų.

Į finansavimą galėjo pretenduoti tik labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės – tai yra vienas esminių skirtumų, palyginti su 2007–2013 m. laikotarpiu, kai finansavimą tokioms veikloms galėjo gauti ir didelės įmonės. Pagrindiniai priemonės „Regio Invest LT+“ reikalavimai pareiškėjui – investuoti ne mažiau kaip 0,2 mln. eurų nuosavų lėšų, įsteigti ne mažiau kaip 10 darbo vietų ir išlaikyti jas ne mažiau kaip 3 metus.

Tuo, kad regioninei įmonei struktūrinių fondų lėšos gali tapti rimta paspirtimi, neabejoja ankstesniuoju finansavimo laikotarpiu investicijų sulaukęs verslas. Pavyzdžiui, Alytuje veikianti biuro baldų ir prekybinės įrangos gamintoja „Baldeka“ ES investicijų sulaukė ir 2007-2013 m. finansavimo laikotarpiu. Tuomet pagal priemonę „Invest LT-2“ įmonei buvo skirta daugiau kaip 393 tūkst. eurų. Bendrovės vadovas Arūnas Visockas pasakojo, kad sėkmingai į Skandinavijos rinką įsiliejusiai bendrovei pavyko pritraukti naujų klientų. Todėl teko galvoti apie būtinybę atnaujinti ir išplėsti gamybinę bazę įsigyjant naujų įrengimų, taip pat įkurti naujų darbo vietų Alytuje. „Kai kurie turimi įrenginiai yra itin svarbūs: jiems sugedus sustotų visas gamybos procesas. Pasinaudoję ES parama galėjome juos dubliuoti: tai yra, jeigu sugestų vienas įrenginys, jo funkcijas tuoj pat galėtų perimti kitas“, ─ aiškino A.Visockas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.