Rūkalai ir alkoholis vėl pabrangs

Be didelių debatų ir nė vieno prieš. Taip Seimas antradienį pritarė tam, kad nuo kitų metų būtų padidinti akcizai alkoholiui ir rūkalams. Cigarečių pakelis vidutiniškai pabrangs 12 centų, degtinės butelis – iki 8 centų. Per metus tikimasi į biudžetą papildomai surinkti 18 milijonų eurų. 

Vyno butelis nuo kovo vidutiniškai pabrangs iki 4 centų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyno butelis nuo kovo vidutiniškai pabrangs iki 4 centų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-08 14:00, atnaujinta 2017-09-30 15:23

Alkoholis brangs dar trejus metus 

Nuo 2016-ųjų kovo akcizai rūkalams didės 5 proc., vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams – 8 proc., o etilo alkoholiui – 2,5 procento.

Skaičiuojama, jog dėl padidintų akcizų alkoholiui valstybės biudžetas 2016 metais turėtų gauti apie 8 mln. eurų papildomų pajamų.

Dėl akcizų didinimo cigarečių pakelis turėtų brangti  vidutiniškai 9 centais, puslitris alaus – 1 centu, vyno – iki 4 centų, degtinės – iki 8 centų.  

Kiek tiksliai brangs rūkalai ir alkoholis, priklausys ir nuo prekybininkų veiksmų.

Tiesa, Seimo narys Antanas Matulas pažymėjo, kad toks simbolis brangimas nepadarys jokio poveikio alkoholio vartojimui.

Finansų ministerija pranešė, kad Seimas pritarė Finansų ministerijos siūlymams akcizus alkoholiui tolygiai didinti trejus metus iš eilės. „Planuodama tarifus 2016–2018 m. Finansų ministerija siekė nustatyti ilgalaikius principus, pagal kuriuos akcizo tarifai alkoholiui būtų didinami nuosekliai, nesukeliant kainų šuolių ir vengiant atvejų, kad padidinus akcizą vienai alkoholinių gėrimų grupei, išaugtų kitų alkoholinių gėrimų vartojimas“, – skelbiama ministerijos pranešime.

Cigaretės brangs 12 centų

 Nuo 2016 m. kovo 1 d. taip pat nuspręsta didinti akcizus cigaretėms, cigarams ir cigarilėms. Akcizų už cigaretes specifinį elementą nutarta padidinti nuo 48,08 iki 50,68 euro, kartu nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių bus ne mažesnis nei 85 eurai (vietoj 77,91 euro).

Dėl šios priežasties cigarų ar cigarilių pakelis vidutiniškai galėtų pabrangti 5 euro centais, cigarečių pakelis – vidutiniškai 12 euro centų (pigiausių cigarečių segmentas – apie 16 euro centų), tačiau konkrečių kainų pokyčiai priklausys nuo gamintojų, didmenininkų ir mažmenininkų kainodaros sprendimų.

Planuojama, jog dėl padidintų akcizų tarifų tabako gaminiams valstybės biudžetas 2016 metais turėtų gauti apie 10 mln. eurų papildomų pajamų.

Pagal Europos Sąjungos reikalavimus, akcizo tarifas Lietuvoje nuo 2018 metų visoms cigaretėms turės būti ne mažesnis nei 90 eurų (dabar – 77,91 euro) už 1000 cigarečių.

 Paskutinį kartą cigarečių ir alkoholio akcizai didėjo šiemet kovą: tabako akcizas – apie 5 proc., alkoholio – 0,2–8 procentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės