Žaliaskarių prekyba: kainos didesnės, o pirkėjai – išrankesni

Prekyba kalėdinėmis eglėmis šiais metais ankstyvesnė, nors prekybininkai pastebi, kad žmonės labiau dairosi nei perka. Išsigelbėjimas – anksčiau eglučių ieškančios įmonės ir organizacijos, kurios puošiasi jau gruodžio pradžioje. Kainos šįmet kiek didesnės nei pernai, be to, ūgtelėjo eglučių vazonuose paklausa.  

Eglučių kainos šįmet didesnės nei pernai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Eglučių kainos šįmet didesnės nei pernai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2015, 2:41 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 2:50 PM

Žaliaskarių kainos, kaip ir jų pasirinkimas, labai įvairus – nedidukę miško eglę įsigysite ir už kelis eurus, o norintys namus puošti ištaigingesne, ar ilgiau žaliuojančia vazone teks nepagailėti ir keliasdešimties eurų.

Panevėžio rajono ūkininkas Eugenijus Galvanauskas jau dairosi, kurios eglės tinkamos šiųmetei prekybai. Vyras auginti egles pradėjo prieš 15 metų, šiuo metu 50 arų plotę auga per penki tūkstančiai žaliaskarių. Dalį jų šiais metais jau užsisakė prekybininkai iš Latvijos.

„Parduoti namuose labiau apsimoka. Parduodu 40 procentų aukštesne kaina nei mažmeninėje prekyboje. Be to, iš namų pasiima, tad vieta nekainuoja, niekur vežti nereikia. 20 eglučių įkrauni ir pilnas, o ir palapinės kainuoja, turgaus vietos brangios“, – pasakojo ūkininkas.

Tad mieliau jis ieško didmenininkų, kurie jo užaugintas eglutes paima iš namų.

Augintojas į turgų egles ruošiasi vežti likus porai savaičių iki švenčių. Anksčiau, sako, neapsimoka. Už populiariausią, vadinamąją paprastą eglaitę, augintojas žada prašyti nuo 3 iki 10 eurų.

„Vien dėl to brangiau nėra, kad yra daug augintojų, daug užveža iš Lenkijos, Olandijos, rinka perpildyta faktiškai. Bet negalima verkti“, – optimistiškai kalbėjo E.Galvanauskas.

Devintus metus iš eilės eglėmis prekiaujanti panevėžietė Vaida šiais metais prekybą pradėjo savaite anksčiau nei ankstesniais metais. „Visi nori puoštis eglutėmis anksčiau, kad tos šventės pasijustų anksčiau ir nuotaikos kitokios, kai eglutės jau namuose. Kadangi labai domisi vazonais, tai prekyba šįmet šiek tiek ankstesnė, nes jas gali pastatyti, paskui pasodinti tą eglutę“, – pasakojo turgavietėje sutikta prekeivė Vaida.

Nuo aštuntos valandos ryto moteris rikiuoja ne tik tradicines žaliaskares, bet ir lietuvių pamėgtas sidabrines egles. Pasak prekybininkės, vis dažniau žmonės dairosi ir į kėnius.

„Kėnis kas yra gerai, nes visiškai nemeta spyglių ir jis yra švelniaspyglis. Ar vaikai maži prisiliečia ar dar kažkas, jis tiktai neįdurs, gražus švelnus augalas“, – giria prekę Vaida.

Panevėžio turguje miško eglaitę galima nusipirkti už 4 – 5 eurus, bet jeigu norite specialiai augintos ir formuotos, jos jau kainuoja nuo 10 eurų. O štai jei norėsite namus puošti sidabrine egle ar kėniu, teks nepagailėti ir 25 ar 30 eurų.

„Kad viskas pabrango ir mes privalom didinti kainas, taip jau yra visur taip yra . Ar derasi žmonės? Žinoma, kiek įmanoma padarom nuolaidėlę“, – sako Vaida.

Kalėdinę prekybą eglutėmis pradėjo ir Panevėžio miškų urėdija. Šiais metais šventėms urėdija žada nukirsti apie 4 tūkstančius eglių.

„Mes nekertam iš karto, žiūrim tą poreikį, iš karto atsivežam 100- 200. Jei matome, kad trūksta, darbuotojai vėl važiuoja į miškus ir vėl kertam, atvežam šviežių“, – pasakojo Egidijus Kaluina, Panevėžio miškų urėdijos medelyno viršininkas.

Urėdijos prekyvietėse iki metro eglutė kainuoja 3 eurus, populiariausia 2 – 3 metrų – 8 eurai. Eglių vazonuose, nors jos ir euru kitu brangesnės, urėdija šiemet gali pristigti.

„Negalėjome numatyti, kad bus toks poreikis eglutėms vazonuose. Poreikis auga ir sidabrinėms, serbinėms ir baltosios, pernai jų pardavėm apie 800, šiais metais turim mažiau iki 300 . Baltoji, sidabrinė dar nėra didelė iki pusės metro, norėtume kokius du metus paauginti“, – pasakojo urėdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.