Pinigai nekvepia. O gal moralė su kvapu?

Investicijos ir toliau plaukia į Rusiją nepaisant Rusijos ir Turkijos konflikto. Investuotojai ignoravo Rusijos ir Turkijos konfliktą ir toliau investavo lėšas į Rusijos turtą, rašo Piotras Orechinas portale „gazeta.ru“. Turkija investuotojai kol kas nepasitiki – per šiuos metus jie išvežė iš šalies daugiau kaip aštuonis kartus lėšų daugiau, nei iš Rusijos. O prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas juos dar labiau išgąsdino.

Į Rusijos fondus įplaukė 105,6 mln. dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Į Rusijos fondus įplaukė 105,6 mln. dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Į Rusijos fondus įplaukė 105,6 mln. dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Į Rusijos fondus įplaukė 105,6 mln. dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 12:40 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:37 AM

„Per savaitę, pasibaigusią gruodžio 2 dieną, visos vadinamosios besivystančios rinkos (sparčiai augančios ekonomikos šalys), o taip pat BRIKST grupės rinkos (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija, PAR, Turkija) – išskyrus Rusiją – užfiksavo lėšų nutekėjimą. Situacija analogiška tai, kuri buvo savaitę prieš tai“, – pranešė „Sberbank CIB“ su nuoroda į „EPFR Global“ duomenis.

Į Rusijos fondus įplaukė 105,6 mln. dolerių. „EPFR Global“ duomenimis, per savaitę, pasibaigusią lapkričio 25 dieną, fondai, dirbantys Rusijos rinkoje, užfiksavo 104,6 mln. dolerių įplaukimą. Fondai, orientuoti į besivystančias rinkas, per dvi savaites prarado 1,9 mlrd. dolerių (0,24 proc. valdomų lėšų). Daugiausia prarado Kinijos fondai – 941,4 mln. dolerių. Iš Turkijos investuotojai išvežė 37,7 mln. dolerių.

Reikia pažymėti, kad analitikai bijojo investuotojų požiūrio į Rusijos fondus pasikeitimo praeitą savaitę dėl staigaus Maskvos ir Ankaros santykių paaštrėjimo po to, kai Turkijos KOP numušė Rusijos bombonešį Su-24, rašo P.Orechinas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino šį aktą „dūriu į nugarą“ ir lapkričio 28 dieną išleido įsaką dėl sankcijų paskelbimo Turkijai. Po dviejų dienų, lapkričio 30-ąją, vyriausybė išleido nutarimą su turkiškos žemės ūkio produkcijos, žaliavų ir maisto produktų sąrašu, į kurį įtraukta visa tai, ką nuo 2016 metų sausio 1 dienos uždraudžiama įvežti į Rusiją.

Tačiau investuotojai turkiškąjį veiksnį nusprendė kol kas ignoruoti ir išsaugojo neseniai prabudusį susidomėjimą Rusijos aktyvais. Banga kilo įkandin prasidėjusios Prancūzijos prezidento François Hollande`o misijos suformuoti plačią antiteroristinę koaliciją dalyvaujant Rusijai ir viršūnių susitikimo G20 lapkričio viduryje, kuriame V.Putinas susitiko su savo kolega amerikiečiu Baracku Obama. Rinkos dalyviai suprato, kad šie įvykiai liudija apie Rusijos ir Vakarų santykių atšilimą.

Tarptautinės reitingų agentūros „Standard & Poor“ (S & P) vykdomasis direktorius Moritzas Krameris pažymėjo, kad toks atšilimas gali padėti atšaukti Rusijai paskelbtas sankcijas. JAV bankas „Goldman Sachs“ įtraukė rublį į rekomenduojamų pirkti valiutų sąrašą ir tikisi, kad jis sustiprės 2016 metais.

Dabar daugelis Vakarų bankų ir investicinių fondų pradėjo į savo modelius traukti investicijų į Rusijos turtą augimą. Stokholmo investicinis fondas „Swedbank Robur“ vėl pradėjo pirkti Rusijos valstybinių kompanijų akcijas, o Nyderlandų „NN Investment Partners“ pažymėjo, kad peržiūri savąjį Rusijos aktyvų vertinimą „žemiau rinkos“ pasirodžius pranešimams iš G20 susitikimo Antalijoje.

„Į Rusiją jau nebežiūrima kaip į piktadarį, kaip buvo prieš metus. Politinė rizika, kuri buvo įtraukta į rusiškų aktyvų kainą, mažėja. Užsienio investuotojai, kurie nepakankamai įvertino Rusijos rinką (o tokių buvo dauguma), dabar panikos apimti superka Rusijos „mėlynuosius žetonus“ (šis terminas atėjo iš kazino ir reiškia didžiausių ir patikimiausių bendrovių akcijas ar kitus vertybinius popierius – Red.), – cituoja agentūra „Bloomberg“ Jeleną Loven iš „Swedbank Robur“.

Nuo metų pradžios kapitalo nutekėjimas iš besivystančių rinkų sudarė 67,9 mlrd. dolerių arba 7,7 procento. Vienintelė BRIKST šalis, kuri neprarado investuotojų lėšų – Indija. Geriausia tarp blogiausių tapo Rusija: nuo metų pradžios iš Rusijos rinkos buvo išvežta 902,6 mln. dolerių, tad valdomo turto požiūriu Rusijai atitenka antroji vieta tarp BRIKST šalių po Indijos, pažymi Cole`as Achesonas iš „Sberbank CIB“.

Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, užsienio investuotojai 2015 metais išvežė iš Turkijos 7,6 mlrd. dolerių, 1,4 mlrd. vien per praėjusį mėnesį.

Williamas Jacksonas, Londono konsultacinės bendrovės „Capital Economics“ besivystančių rinkų vyresnysis ekonomistas pokalbyje su „Bloomberg“ pažymėjo, kad aukštas užsienio skolos lygis daro Turkiją pažeidžiama investuotojų nuotaikų kitimo požiūriu, ypač po to, kai Jungtinės Valstijos pradės didinti palūkanų normas.

Apskritai, dabar daug kas priklausys nuo to, kaip biržos verteivos sureaguos į tai, kad JAV Federalinė rezervų sistema (FED) ketina padidinti bazinę palūkanų normą. Šis klausimas bus svarstomas gruodžio 15–16 d. posėdyje. Ekonomikos vadovėliai sako, kad doleris tokiu atveju turi pradėti stiprėti, ir doleriniai aktyvai taps patrauklesni, o tai sukels naują kapitalo nutekėjimo iš besivystančių rinkų (tokioms priskiriama ir Lietuva. – Red.) bangą.

Tačiau šviežias Europos CB pavyzdys parodė, kad jeigu investuotojų lūkesčiai ir reguliuojančios institucijos veiksmai skiriasi, tai rezultatas gali būti nenuspėjamas – po ECB nepakankamai didelio pinigų ir kredito politikos sušvelninimo (investuotojų požiūriu) euras stipriai pabrango, o ne atpigo, kaip to buvo galima tikėtis, baigia savo straipsnį P.Orechinas portale „gazeta.ru“.

Juk ne veltui sakoma, kad pinigai nekvepia. Tik ar kai kurių investuotojų, ir ne tik jų, moralė nėra su kvapu...

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.